Μόντι: Η χώρα δεν θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια

Μόντι: Η χώρα δεν θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια

"Η Ιταλία ίσως χρειαστεί βοήθεια", επιμένει η Φέκτερ - Εικόνα εθνικής ενότητας από τα κόμματα ζητά ο Ιταλός πρωθυπουργός...

Μόντι: Η χώρα δεν θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια
Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στον γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ARD, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι ότι η χώρα θα ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

«Η Ιταλία, ακόμη και στο μέλλον, δεν θα έχει ανάγκη μια βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)», δήλωσε ο Μόντι, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, που διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για μια πιθανή διάχυση στη Ρώμη της ευρωπαϊκής κρίσης, ζήτησε από τις αγορές και τους παρατηρητές να «μην αφήνουν να τους παρασύρουν στερεότυπα και προκαταλήψεις».
Κλείσιμο

«Κατανοώ ότι η Ιταλία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την ιδέα μιας χώρας χωρίς πειθαρχία», όμως «τώρα έχει περισσότερη πειθαρχία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο Μόντι.

«Η χώρα μας πληρώνει, μέσω της συνεισφοράς της (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), για να βοηθήσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πλέον την Ισπανία.

Και τώρα πληρώνει επίσης μέσω των εξαιρετικά αυξημένων επιτοκίων εξαιτίας των αναταραχών στις αγορές», σημείωσε.

Φέκτερ: Η Ιταλία ίσως χρειαστεί οικονομική βοήθεια

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια εξ αιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζει, δήλωσε, πάραυτα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.

Η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας εκτίμησε ταυτόχρονα ότι η κατάσταση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εντείνει τους φόβους των επενδυτών ότι η Ευρώπη είναι μακριά από το τέλος της οικονομικής αναταραχής η οποία διαρκεί ήδη 2-1/2 χρόνια.

Την ίδια αίσθηση εξέφρασε και ο ολλανδός ομόλογος της Γιάν ντε Γιάνγκερ ο οποίος ανέφερε ότι η ζώνη του ευρώ είναι «ακόμη μακριά από τη σταθεροποίηση».

Η τοποθέτηση αυτή της Φέκτερ προκάλεσε έντονη αντίδραση στην Ιταλία με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, να χαρακτηρίζει «εντελώς ακατάλληλη» την άποψη της, ενώ θέση έλαβαν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση της Φέκτερ, βαθιά άκυρη.

Πάντως το αποτέλεσμα αυτής της ευρωπαϊκής «κακοφωνίας» ήταν ήδη αρνητικό για την ιταλική οικονομία καθώς τα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας σημείωσαν νέα αύξηση.

Εικόνα εθνικής ενότητας ζητά από τα ιταλικά κόμματα ο Μόντι                         

Παράλληλα, τη στήριξη στην κυβέρνηση των τεχνοκρατών ώστε να ενισχυθεί η θέση της Ιταλίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο της οικονομικής αναταραχής ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους.

Ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και για αυτό ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων την απαραίτητη συνοχή «για να ξεπεραστεί η κρίσιμη κατάσταση και να δοθεί η εικόνα της ενότητας στο εξωτερικό».

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία καθώς αυξήθηκαν οι φήμες για την πιθανότητα η Ιταλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Ήδη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία αυξάνεται δραματικά με τις αποδόσεις των ιταλικών 10-ετών ομολόγων να αγγίζουν το 6,3% την Τρίτη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο.

Η θέση της κυβέρνησης Μόντι είναι το τελευταίο διάστημα δυσχερής καθώς δέχεται όλο και περισσότερη κριτική από τα κόμματα, ενώ πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν χάσει την ορμή τους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης