Σε Ιταλία, Ισπανία και… Κύπρο (;) τα νέα μέτωπα της ευρωπαϊκής κρίσης

Σε Ιταλία, Ισπανία και… Κύπρο (;) τα νέα μέτωπα της ευρωπαϊκής κρίσης

Παραμένουν οι προβληματισμοί και για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών – Καμπανάκι και για τη Γερμανία (!) από τον οίκο αξιολόγησης Egan Jones

Σε Ιταλία, Ισπανία και… Κύπρο (;) τα νέα μέτωπα της ευρωπαϊκής κρίσης
Όσο γρήγορα «ξεφούσκωσε» το αρχικώς θετικό κλίμα στις αγορές για τη «διάσωση» των ισπανικών τραπεζών (δείτε εδώ)
, τόσο γοργά πληθαίνουν και πάλι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης. Σενάρια που πλέον έχουν πολλούς «πρωταγωνιστές» με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως το «ισπανικό πρόβλημα» δεν έχει λυθεί, το «ελληνικό» ομοίως, ενώ μαζεύονται μαύρα σύννεφα πάνω από την Ιταλία…

Η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μοιάζει πια να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, αφού οι τελευταίοι επέδειξαν μεν σαφώς γρηγορότερα αντανακλαστικά στο χειρισμό της «ισπανικής κρίσης» σε σχέση με τις αντιδράσεις τους στην περίπτωση της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, αλλά και πάλι δεν κατέληξαν σε μια οριστική και αποτελεσματική λύση, παρά σε μια εκδοχή «διάσωσης» με νέους όρους και δεδομένα που εκτός των άλλων ενδέχεται να ανοίξουν και μέτωπα με τις υπόλοιπες «χώρες του Μνημονίου» που έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με την Ισπανία!

Το πρώτο «κρας-τεστ» των αγορών πάντως, απέναντι στο χειρισμό του «ισπανικού προβλήματος» δείχνει πως οι επενδυτές δεν πείθονται. Ενδεικτικό είναι πως το απόγευμα της Δευτέρας κι αφότου είχε κοπάσει ο αρχικός «ενθουσιασμός» για τη συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και ΕΕ όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, το κλίμα στις αγορές ομολόγων αντιστράφηκε, τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας διέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη και τα spreads ανέβηκαν ξανά. Για την ακρίβεια το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκε κατά περισσότερες από 20 μονάδες βάσης, τη στιγμή που στο ξεκίνημα της ημέρας είχε βρεθεί να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 500 μ.β. Ανάλογη άνοδο κατέγραψε και το ιταλικό spread, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για την ισπανική οικονομία να βρίσκεται πάλι πάνω από το 6,50% και να ξεπερνά το 6% για τους Ιταλούς.

Ειδικότερα για την Ιταλία οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν και όπως εκτιμούν πολλοί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει στο «στόχαστρο» των επενδυτών – και των κερδοσκόπων – ακόμα και μετά τη διάσωση της Ισπανίας. Για του λόγου το αληθές το Bloomberg ανέφερε εκ νέου τη Δευτέρα το βράδυ πως το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ, ήτοι είναι «το τρίτο υψηλότερο χρέος ανεπτυγμένης χώρας μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία»...
Κλείσιμο

Αλλά εκτός από την Ιταλία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών βρίσκεται και η Κύπρος! Ενδεικτική είναι η δήλωση που φέρεται να έκανε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires πως «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε εγρήγορση όσον αφορά στις κυπριακές τράπεζες και τα πάντα είναι έτοιμα για να της χορηγηθεί άμεσα βοήθεια». Για να συμπληρώσει λέγοντας πως: «Είναι έκπληξη που η … κραυγή για βοήθεια δεν έχει γίνει ακόμη»!

Στο τέλος της ημέρας μάλιστα οι επενδυτές έβαλαν ξανά στο τραπέζι και τον παράγοντα Ελλάδα και δη το αποτέλεσμα της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής. (δείτε εδώ).

Όλα αυτά συνθέτουν μεν ένα εφιαλτικό παζλ, αλλά όχι μόνο για τους λαούς και τις κυβερνήσεις των «προβληματικών» κρατών. Η πίεση φτάνει πια και στην καρδιά της Ευρωζώνης, στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της.

Για του λόγου το αληθές ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Egan-Jones επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Γερμανίας στην κλίμακα AA- (!) στην οποία την κατατάσσει, μόνος έναντι όλων των άλλων που της έχουν αποδώσει την ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης. Στην έκθεσή του ο οίκος αιτιολογεί την αξιολόγηση αναφερόμενος στο … «κόστος που επωμίζεται η γερμανική κυβέρνηση για τα προγράμματα διάσωσης» και μάλιστα αναφέρει πως έθεσε αρνητική αξιολόγηση το outlook, δηλαδή τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας σε μια περίοδο τριών έως έξι μηνών!
Και καταλήγει στο report του αναφέροντας: «Οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας πρέπει επίσης να τεθούν υπό παρακολούθηση», προφανώς γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο στην Ευρώπη.

Ό,τι δηλαδή ανέφερε τη Δευτέρα και η Moody’s (δείτε εδώ).


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης