ΕΚΤ και Κομισιόν καλούνται να… σβήσουν τον «ισπανικό πυρετό»

ΕΚΤ και Κομισιόν καλούνται να… σβήσουν τον «ισπανικό πυρετό»

Λαγκάρντ: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα master plan» – Ποιες είναι οι πιθανότητες να «εκπλήξει» ξανά τις αγορές ο Μάριο Ντράγκι – Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «τραπεζική διακυβέρνηση» – Τα σενάρια για στήριξη της Ισπανίας μέσω EFSF – Οι φόβοι και για την Κύπρο

ΕΚΤ και Κομισιόν καλούνται να… σβήσουν τον «ισπανικό πυρετό»
Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο πια την Ισπανία και τον καταρρέοντα τραπεζικό της κλάδο, ωθεί τους ιθύνοντες της παγκόσμιας οικονομίας σε διαδοχικές παρεμβάσεις και σε ανάληψη πρωτοβουλιών με προφανή στόχο να αποφευχθεί ένα ναυάγιο, ένας "Τισπανικός" και οι συνεπακόλουθες τρομερές συνέπειες που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Η δημόσια παραδοχή στελεχών της ισπανικής κυβέρνησης πως πρακτικά η χώρα έχει ήδη αποκοπεί από τις αγορές, η δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης εκ μέρους της ΕΕ ώστε να στηριχθούν και να βοηθηθούν οι ασθενέστερες χώρες της Ένωσης και η έκκλησή του για άμεση υιοθέτηση ευρωομολόγου και σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των τραπεζών, απετέλεσε ουσιαστικά την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και την υπομονή αρκετών στελεχών του οικονομικού επιτελείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και καθιστούν εξόχως ενδιαφέρουσα τη σημερινή συνεδρίασή της!

Ήδη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Γιορκ Άσμουσεν ευθέως δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη
(δείτε εδώ), άποψη που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται τέτοιες λύσεις, την ίδια ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πως σε κάθε περίπτωση η «Ευρώπη χρειάζεται ένα master plan» για να βγει από την κρίση και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν αποφάσεις άμεσα!

Την ίδια στιγμή και στην Ιταλία τα προβλήματα «φουντώνουν» καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε μια σημαντική υστέρηση – κατά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις – στις εισπράξεις φόρων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012.
Κλείσιμο
(δείτε εδώ). Με απλά λόγια η Ρώμη δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να συλλέξει έσοδα και παράλληλα πιέζεται συνεχώς και από τις αγορές, «πληρώνοντας» κι αυτή «αλμυρό» επιτόκιο για να δανείζεται. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε …

Ταυτόχρονα και η Κύπρος «διολισθαίνει» προς τις αγκάλες του μηχανισμού στήριξης! Ήδη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρίστος Χριστοφίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η χώρα να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα αφορά μόνο τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Προς το παρόν … (δείτε εδώ).

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι αγορές προσβλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον στις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση, χωρίς μάλιστα να λείπουν και κάποιοι που «ποντάρουν» σε έναν νέο … αιφνιδιασμό από πλευράς του προέδρου της τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανάλογου με αυτόν που επεφύλασσε στους επενδυτές στην πρώτη συνεδρίαση αφότου ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ. Με δυο λόγια κάποιοι ποντάρουν σε μια μείωση των επιτοκίων του ευρώ (!), στηριζόμενοι εν μέρει και σε μια δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ, ότι δηλαδή η ΕΚΤ έχει ακόμα «χώρο» να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της.

Όπως και να έχει ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί, το σίγουρο είναι πως η ομιλία του κυρίου Ντράγκι μετά το πέρας της συνεδρίασης και η συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον όλων, καθώς όλοι διερωτώνται για το κατά πόσον η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τα προγράμματα στήριξης της αγοράς υπό τις συνθήκες που δημιουργούνται – με δεδομένο πως πιθανότατα θα μειώσει τις προβλέψεις της τράπεζας για την ανάπτυξη στην ΕΕ μέχρι τα τέλη της χρονιάς – και εάν ο κ. Ντράγκι θα θέσει και επισήμως θέμα «ευρύτερης πανευρωπαϊκής τραπεζικής και οικονομικής ενοποίησης».

Το κατά πόσον θα πράξει κάτι τέτοιο ο κύριος Ντράγκι έχει μεγάλη σημασία καθώς σήμερα ανακοινώνονται επισήμως και οι προτάσεις της Κομισιόν για την «τραπεζική διακυβέρνηση». Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τους νέους κανόνες που προτείνει για την διακυβέρνηση των τραπεζών, σύμφωνα με τους οποίους θα δίνεται στις εθνικές κυβερνήσεις και στα εποπτικά όργανα η δυνατότητα «επιθετικών παρεμβάσεων», η ευχέρεια να αναλαμβάνουν τον έλεγχο προβληματικών τραπεζών, ακόμα και η δυνατότητα διάσπασής τους με τους μετόχους να αναλαμβάνουν το «προβληματικό» και ζημιογόνο κομμάτι τους! (δείτε εδώ).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν όλα αυτά, που συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάληψη κάποιας άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καλπάζουσας κρίσης στην ΕΕ. Ίδωμεν …



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης