Kαταπέλτες οι ξένοι για την κρίση στην Ελλάδα
Ομοβροντία των ξένων οίκων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την γενικότερη κρίση θεσμών που βιώνει η χώρα μας, την ώρα που συζητείται στην Βουλή ο πλέον αβέβαιος Προϋπολογισμός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.
Η Moody’s αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τρέχουσα πολιτική αναταραχή αναδεικνύει πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί στην Ελλάδα, και διατηρεί την σχετικά
Ομοβροντία των ξένων οίκων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την γενικότερη κρίση θεσμών που βιώνει η χώρα μας, την ώρα που συζητείται στην Βουλή ο πλέον αβέβαιος Προϋπολογισμός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.
Η Moody’s αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τρέχουσα πολιτική αναταραχή αναδεικνύει πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί στην Ελλάδα, και διατηρεί την σχετικά χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, την χαμηλότερη μαζί με τη Μάλτα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ξένο οίκο.
Η ελληνικές κυβερνήσεις είναι περιορισμένες από το υψηλό Δημόσιο χρέος, καθώς επίσης και από τον συνδυασμό της αισθητής οικονομικής επιβράδυνσης, της στήριξης του τραπεζικού τομέα, και της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, επεσήμανε η Moodys
Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως όλα αυτά «κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην λαϊκά αιτήματα όπως εκφράστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα η Moody’s θεωρεί πως, σε μία περίοδο που υπάρχει κάποια σχετική δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη, για την Ελλάδα ο υψηλός δανεισμός λειτουργεί απαγορευτικά.
Σε μία χώρα με το Δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 93% του ΑΕΠ, και τις πληρωμές για τόκους στο 11% των κρατικών εσόδων, μία τέτοια μείωση της δημοσιονομικής ευελιξίας θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση και να περιορίσει την πιθανότητα μίας αναβάθμισης της αξιολόγησης στο επίπεδο του Αa, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η Moodys αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα για να διαπιστώσει εάν οι δυσμενέστερες δημοσιονομικές συνθήκες έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα. Ο οίκος, αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με Α1 και τις προοπτικές θετικές.
Η Moody’s πήρε σήμερα την σκυτάλη από την Citigroup, η οποία χτες εξέφρασε απαισιόδοξες προβλέψεις για τη χώρα μας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών για την ελληνική Οικονομία, σε μια περίοδο που οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου βαίνουν αυξανόμενες.
Στην έκθεσή της η Citigroup μιλά για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας και προειδοποιεί ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν υψηλά, εξέλιξη που συνεπάγεται δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους.
Συγκεκριμένα η Citi προειδοποίησε τους πελάτες της για επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων. Προβλέπει πως το 2009 η Ελλάδα ενδέχεται να υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Κομισιόν και τονίζει ότι οι πιο «ρισκαδόροι» επενδυτές στοχεύουν στις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η Citigroup προβλέπει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν για καιρό στα πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει δυσκολίες και υψηλό κόστος στο δανεισμό της χώρας μας καθώς το ελληνικό δημόσιο σήμερα δανείζεται ήδη με επιτόκιο έως 2,5 μονάδες υψηλότερο (στα πενταετή ομόλογα) σε σχέση με το Γερμανικό δημόσιο.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η «ψαλίδα» αυτή δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβεί στην «ασυνήθιστη ενέργεια» -όπως την χαρακτηρίζει ο συντάκτης της έκθεσης- να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα με το χρέος, τα ελλείμματα και το υψηλό κόστος παραγωγής δεν είναι καινούργιο για τη χώρα μας, αλλά αναδεικνύονται και ανατροφοδοτούν την οικονομική κρίση.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική. Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές εκτιμήσεις της Citi ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η Ελλάδα, από τη μεταπολίτευση και μετά ανταποκρίθηκε πλήρως σε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της» και πρόσθεσε: «Καλό θα είναι, ορισμένοι οι οποίοι κυκλοφορούν διάφορες φήμες να πάψουν να το κάνουν, διότι αυτές οι φήμες δεν έχουν καμία βάση και είναι και επικίνδυνες».
Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι «επικίνδυνος και αναξιόπιστος» είναι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση «γιατί βασίζεται σε ψευδή στοιχεία και γιατί θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, ακόμα και αν εκτελεστεί κανονικά».
Με τα δεδομένα αυτά, διεξάγεται στην Βουλή η συζήτηση για το νέο Προϋπολογισμό που προβλέπει για το 2009: αύξηση του δημόσιου χρέους στα 238 δις ευρώ, νέο δανεισμό 41 δις ευρώ (+12 δις για τις τράπεζες), επιπλέον έσοδα από φόρους 7 δις ευρώ και δημόσιο έλλειμμα 2% του ΑΕΠ
Ο νέος προϋπολογισμός ψηφίζεται στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής και λαμβάνει τη μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr