Έκτακτο Ecofin, ενώ ξεκινά η συζήτηση του πλέον αβέβαιου Προϋπολογισμού
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά αύριο στη Βουλή η συζήτηση του πιο αμφιλεγόμενου κρατικού προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών.
Την ώρα που η πραγματική οικονομία στενάζει από τα «φέσια» που «στέρησαν» ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δίνει διμέτωπο αγώνα για να διασώσει τα δημόσια οικονομικά: αφενός επιχειρεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των 3 δι
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά αύριο στη Βουλή η συζήτηση του πιο αμφιλεγόμενου κρατικού προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών.
Την ώρα που η πραγματική οικονομία στενάζει από τα «φέσια» που «στέρησαν» ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δίνει διμέτωπο αγώνα για να διασώσει τα δημόσια οικονομικά: αφενός επιχειρεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των 3 δισ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, αλλά και να περιορίσει το «καπέλο» στα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, και βαρύνουν ασφυκτικά με χρέη τον νέο προϋπολογισμό.
Το πραγματικό «κρας τεστ» για την ελληνική Οικονομία αναμένεται τον Ιανουάριο, όταν η χώρα θα ζητήσει να αντλήσει από την αγορά ομολόγων περίπου 6 δισ. ευρώ.
Αλλά και οι Βρυξέλες ανησυχούν έντονα για τα «μαύρα σύννεφα» που έχουν μαζευτεί πάνω από την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, και για τυχόν νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη.
Αναπόφευκτα τότε, θα επηρεαστεί αρνητικά και η Ελλάδα.
Για τους λόγους αυτούς συγκαλείται έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας στο Παρίσι, την ερχόμενη Πέμπτη, σε μία ύστατη προσπάθεια της γαλλικής προεδρίας να καμφθούν οι γερμανικές αντιδράσεις και να ισχυροποιηθεί το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αύξηση των προκαταβολών κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα και στην καταβολή ολόκληρου του ποσού των επιδοτήσεων της ΕΕ με τη μορφή προκαταβολής, εντός του 2009.
Τα μέτρα αυτά δεν εγκρίθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η αναθεώρηση όλου του ΕΣΠΑ της περιόδου 2008-2013, ώστε να διοχετευθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα και οι υπηρεσίες του υπουργείου, όπως και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, Κομισιόν) εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας. σύμφωνα με πληροφορίες, το «κακό» σενάριο για γενικευμένη ύφεση στην Ε.Ε. συνεπάγεται υποχώρηση της ανάπτυξης και στην Ελλάδα έως και το 1% το 2009.
Μία τέτοια εξέλιξη, πάντως, θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr