Citigroup: Εκτός ευρώ η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2013!

Citigroup: Εκτός ευρώ η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2013!

Η νέα δραχμή θα είναι υποτιμημένη κατά 60% έναντι του ευρώ, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 400% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 20%, προβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη

Citigroup: Εκτός ευρώ η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2013!
Ο τραπεζοπιστωτικός όμιλος που πρώτος εισήγαγε τον όρο "Grexit", δηλαδή την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προβλέπει τώρα ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα!  

Στην τελευταία του έκθεση, ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, προβλέπει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που περικλείει το μείζον ζήτημα της ελληνικής κρίσης, η χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ την 1η μέρα του 2013, μια κίνηση η οποία θα συνοδευθεί από μεγάλη υποτίμηση του νέου της νομίσματος και ραγδαία πτώση της οικονομικής της δραστηριότητας, αναφέρει στην έκθεση του.
 
Κλείσιμο
Ο Willem Buiter, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνο μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση.
Μετά τις εκλογές όμως θα τα αλλάξουν όλα, υποστηρίζει, προεξοφλώντας ότι το αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει και το τέλος της βοήθειας της τρόικας προς την Αθήνα.
 
Σύμφωνα με την Citigroup, υπό αυτές τις συνθήκες, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξανεμιστούν και μοιραία η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πρόσφατα ο Buiter είχε δηλώσει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέρχονται στο 50-75%. Ο ίδιος παρόλα αυτά επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, πως η εξέλιξη αυτή δεν θα λάβει χώρα σε... ένα μήνα από τώρα.
 

Κατά τον Buiter, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει τα εξής:
 
- Υποτίμηση 60% του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ. Η νέα δραχμή θα παραμείνει υποτιμημένη έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών.
- Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2015.
- Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη 10% το 2013.
- Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 20% το 2013 και το 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης