Στις καλένδες των εκλογών όλα τα καυτά προβλήματα της Οικονομίας

Στις καλένδες των εκλογών όλα τα καυτά προβλήματα της Οικονομίας

Κανένα μέτρο του Μνημονίου δεν εφαρμόζεται – Τον Ιούνιο και βλέπουμε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι εκροές καταθέσεων – Νέες «μαύρες τρύπες» στα έσοδα, από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα της επόμενης διετίας – Βουλιάζει το ΧΑ, πιέζονται και οι ευρωαγορές

Στις καλένδες των εκλογών όλα τα καυτά προβλήματα της Οικονομίας
Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Η Ελλάδα πορεύεται από εκλογές σε εκλογές, ενώ τα μάτια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης στρέφονται τα ακανθώδη προβλήματα που ζητούν και πιέζουν για λύσεις.

Την ώρα που ο πανικός σκιάζει την πραγματική οικονομία και την αγορά (δείτε εδώ) και η ελληνική κοινωνία αγωνιά (ή ελπίζει σε λύσεις) για τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας, η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν φρόντισε για κάποιο «δίχτυ ασφαλείας». Στην οικονομία πάντως, τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε κατά το προεκλογικό α΄εξάμηνο, εκτός μόνο από τα προειλημμένα μονομερή μέτρα λιτότητας και μείωσης των μισθών που ίσχυσαν στον ιδιωτικό τομέα και την πληρωμή του ομολόγου που έληγε χθες.

Στην ουσία το μόνο που άλλαξε είναι η εγκαθίδρυση ενός κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας  στην χώρα,  με μπόλικη προεκλογική «χαλάρωση», έριδες και συγκρούσεις, που έβγαλαν από το προσκήνιο την πραγματική κατάσταση στην οικονομία και μετέθεσαν τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας σε ένα αβέβαιο «αύριο».

Προφανώς η όποια συζήτηση για μέτρα λιτότητας του Μνημονίου δεν έχει πραγματική βάση, αφού ακόμα και η τρόικα διαπιστώνει πως σχεδόν τίποτε δεν εφαρμόζεται ενόσω επαπειλείται ακυβερνησία.
Κλείσιμο

Ουσιαστικά μετατίθενται για μετά τις εκλογές, η διαπραγμάτευση για τις περισσότερες ρυθμίσεις και δεσμεύσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και πριν την 6η Μαΐου.     

Η όποια κυβέρνηση τυχόν ανακύψει τον Ιούνιο, θα πρέπει να επιλύσει άμεσα το θέμα της μη αποδοχής του PSI από μία μερίδα επενδυτών που δεν εντάχθηκαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το ύψος των ομολόγων αυτών μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ που έμειναν εκτός PSI ανέρχονται στα 6,4δισ. Ευρώ, αλλά μετά την πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατ. Ευρώ ίσως ανοίξει η όρεξη σε περισσότερους να «προσβάλουν» το PSI.
             
Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελούν το δεύτερο κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Παρότι το EFSF στήριξε το τραπεζικό σύστημα εγκρίνοντας το μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης των τραπεζών, με τη μεταφορά 18 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του EFSF- ποσό που εξασφαλίζει  στις μεγάλες τράπεζες την ελάχιστη απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια- παραμένουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η νέα κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση εκταμίευση και των υπολοίπων 25 δισ.  ευρώ  που έχουν  ανάγκη τα πιστωτικά ιδρύματα. Όσο το ζήτημα αυτό παραμένει σε  εκκρεμότητα  δεν θα μπορεί το τραπεζικό σύστημα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του και να χορηγεί ρευστότητα στην οικονομία.

Είναι δε ενδεικτική του προβλήματος που συνιστά για τις τράπεζες το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο η δήλωση-έκκληση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία τους προειδοποιούσε πως κλονίζεται συθέμελα ο τραπεζικός κλάδος από τις αθρόες εκροές κεφαλαίων στις οποίες προχωρούν οι ανασφαλείς και εξόχως ανήσυχοι πλέον καταθέτες. (διαβάστε εδώ).

Σε νέα βάση τίθεται πλέον και η απαίτηση της Τρόικα  για μέτρα 11,6 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014, αφού η υστέρηση στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατά το α΄εξάμηνο του 2012 δημιουργεί μια νέα μαύρη τρύπα που φαντάζει αδύνατον να μπορεί να καλυφθεί κατά το ιδιαίτερα βεβαρημένο β΄εξάμηνο.  
           
Αυτό σημαίνει πως μια νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί από πολύ νωρίς αντιμετωπίσει την πίεση, όχι μόνο του Μνημονίου αλλά και της στοιχειώδους ευστάθειας της ελληνικής Οικονομίας. Με πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ασχέτως Μνημονίου, το γνωστό ρηθέν κατά το παρελθόν «παραλάβαμε καμένη γη» παύει να αποτελεί πλέον «ρητορικό σχήμα». Έτσι οι προεκλογικές υποσχέσεις για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών κλπ που προέρχονται από τα επιτελεία σχεδόν όλων των κομμάτων, είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθούν. Αντιθέτως η νέα κυβέρνηση ίσως μπορέσει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της σε σχέση με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, απλά έστω τώρα στο όνομα της «καμένης γης». 

Ανοιχτό απομένει τι θα απογίνει πια στην φορολογία, στους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων και τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι αλλαγές στις τιμές της εφορίας για τα ακίνητα έπρεπε να εφαρμοστούν τον Ιούνιο, αλλά καμία προπαρασκευή δεν έχει υπάρξει, τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν νέα πτώση τιμών κατά 9,3% στην κτηματαγορά, ενώ τίποτα δεν έχει δείχνει ικανό να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων τα οποία είχαν προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Ιουνίου με την Τρόικα περιλαμβάνονται ακόμη: 

-         κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2012 – 2016,
-         κλείσιμο κρατικών φορέων και απολύσεις προσωπικού,
-         μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου,
-         περαιτέρω μείωση λειτουργικών κλπ δαπανών του δημοσίου,
-         νέο φορολογικό νομοσχέδιο,
-         κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ,  
-         ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία,
-         νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με 5 κλιμάκια αντί 8 που υπάρχουν σήμερα και ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40% αντί 45% σήμερα,
-          μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς  προϊόντων, των φαρμάκων και των
-          απελευθέρωση 30 «κλειστών επαγγελμάτων» μέχρι τον Σεπτέμβριο,
- μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης