«Στον αέρα» η δόση-μαμούθ των 30 δισ. ευρώ τον Ιούνιο

«Στον αέρα» η δόση-μαμούθ των 30 δισ. ευρώ τον Ιούνιο

Το ΔΝΤ αρνείται να πληρώσει 1,3 δισ. που ήταν η συμμετοχή του στο πακέτο -  «Παγώνουν» και 1,5 δισ. ευρώ που θα έδιναν ανάσα στην αγορά

«Στον αέρα» η δόση-μαμούθ των 30 δισ. ευρώ τον Ιούνιο
Σε κατάσταση ομηρίας μπαίνει η χώρα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό που στήθηκε για την Ελλάδα.  Με την "κουτσουρεμένη" δόση των 4,2 δισ. (αντί των 5,2) δισ. ευρώ που πήρε την Πέμπτη, το ελληνικό δημόσιο... «βγάζει-δεν βγάζει» την εβδομάδα, ενώ στον αέρα βρίσκεται πλέον και η επόμενη δόση-μαμούθ των 30 δισ. που επρόκειτο να εισπράξει τον Ιούνιο και από τα οποία θα έριχνε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά, για να πληρώσει χρέη του προς τις επιχειρήσεις που βρίσκονται «στο κόκκινο» από έλλειψη ρευστότητας.

Από τα 30 δισ. ευρώ του πακέτου του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να καταβάλλει τα 1,3 δισ. που αποτελούν τη συμμετοχή του, επειδή το απαγορεύει να δοθούν ο εσωτερικός κανονισμός χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους.

Αυτομάτως το ποσό που ανέμενε η χώρα μας μειώνεται στα 28,7 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα έπρεπε να καλύψει επείγουσες κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών και επιχειρήσεων:
-     τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες και που μαζί με τα 25 δισ. που τους δόθηκαν τον Απρίλιο και άλλα 1,5 δισ. που τους δόθηκαν αρχικά με την υπογραφή του PSI, θα έπρεπε να ενισχυθούν έως το καλοκαίρι με συνολικά 50 δισ. για να αντέξουν τις ζημιές από το «κούρεμα» που υπέστησαν τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν.
-    τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ θα έπεφτε αμέσως στην αγορά, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ που χρωστά και δεν πληρώνει το κράτος στις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό διαρκώς αυξάνεται κατά την προεκλογική περίοδο για να καλυφθούν τρέχουσες δαπάνες (ακόμα και το κόστος των διπλών εκλογών) αλλά τουλάχιστον τα μισά θα έπρεπε να πληρωθούν άμεσα, χωρίς να χάνεται χρόνος πχ σε ελέγχους και κινήσεις κωλυσιεργίας εκ μέρους του δημοσίου, όπως συμβαίνει με τα περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ που χρωστά για επιστροφές ΦΠΑ .
Μετά τις πληρωμές αυτές, το ελληνικό δημόσιο θα διακρατούσε και τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ για να καλύψει δανειακές αλλά και τρέχουσες ανάγκες του για το καλοκαίρι.

Κλείσιμο
Και ενώ οι ελεγκτές δεν έρχονται και χρήματα από δόσεις το ελληνικό κράτος δεν εισπράττει, πρέπει και να βρει λύσεις και για μια σειρά ζητήματα, από το αν θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί ολόκληρο το Μνημόνιο μέχρι το τι θα κάνει με τα σχεδόν 6,5 δισεκατομμύρια των ομολόγων οι κάτοχοι των οποίων έχουν αρνηθεί να μετάσχουν στο PSI.
Το κυριότερο όμως, πρέπει η χώρα να βρει και νέες πηγές χρηματοδότησης για να στηρίξει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας -όπως ήταν και το μήνυμα του εκλογικού σώματος- και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς αυτός ομολογείται από όλους πλέον πως είναι και ο μόνος τρόπος για δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία από την παγίδα της ύφεσης και των ελλειμμάτων.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης