ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
«Κούρεψαν» 90% τα πρόστιμα των πρατηριούχων

«Κούρεψαν» 90% τα πρόστιμα των πρατηριούχων

Εφαρμόζοντας την ειδική διάταξη νόμου που ψηφίστηκε προεκλογικά, οι σχετικές παραβάσεις έπαψαν να θεωρούνται «αυτοτελείς»

«Κούρεψαν» 90% τα πρόστιμα των πρατηριούχων
Μεγάλη μείωση προστίμων που φτάνει σε ποσοστό και το 90%, για όσους πρατηριούχους υγρών καυσίμων δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα καταστάσεις αγοραπωλησιών πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», προβλέπει εγκύκλιος του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Εφαρμόζοντας την ειδική διάταξη νόμου που ψηφίστηκε προεκλογικά, οι σχετικές παραβάσεις έπαψαν να θεωρούνται «αυτοτελείς» και άρα δεν επισύρουν πλέον πρόστιμα της τάξεως των 800 ευρώ (σε περίπτωση τήρησης βιβλίων β’ κατηγορίας) ή των 1.200 ευρώ (σε περίπτωση τήρησης βιβλίων γ’ κατηγορίας) για κάθε μία εκπρόθεσμη καταχώρηση.

Οι παραβάσεις αυτές χαρακτηρίζονται πλέον «γενικές» που επισύρουν ένα ενιαίο πρόστιμο για όλη τη διαχειριστική περίοδο του 2010, στην οποία αφορούν οι παραβάσεις.

Κλείσιμο
Το πρόστιμο αυτό ανέρχεται πλέον σε 1.600 ευρώ επιχειρήσεις με βιβλία β’ κατηγορίας και σε 2.400 ευρώ για επιχειρήσεις με βιβλία γ’ κατηγορίας.

Πριν από τη διάταξη αυτή όμως, εάν πχ ένας πρατηριούχος που τηρεί βιβλία β’ κατηγορίας δεν καταχώρησε εμπρόθεσμα στο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» 20 συναλλαγές του έτους 2010 που αφορούσαν στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 20πλάσιο των 800 ευρώ, δηλαδή δεν θα πληρώσει 16.000 ευρώ αλλά 1.600 ευρώ! Αν πάλι είχε πχ 50 εκπρόθεσμες δηλώσεις θα πλήρωνε 40.000, ή 80.000 ευρώ αν είχε 100 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις –όπως συνέβη και σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα πρόστιμα αυτά θεωρήθηκε πως θα ήταν εξοντωτικά για την πλειοψηφία των βενζινοπωλών, καθώς το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ έχει περάσει εδώ και χρόνια από «σαράντα κύματα» και εν πολλοίς απαξιώθηκε λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης