Πώς "έγραψε" από ένα λάθος ζημιές 2 δισ. η JPMorgan

Πώς "έγραψε" από ένα λάθος ζημιές 2 δισ. η JPMorgan

«Έγιναν … μερικές λάθος επιλογές και προχειρότητες», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού οίκου – Δεν αποκλείει η κατάσταση «να επιδεινωθεί στο μέλλον»!

Πώς "έγραψε" από ένα λάθος ζημιές 2 δισ. η JPMorgan
Θεωρητικά οι κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι του κόσμου είναι τέτοιοι ακριβώς γιατί τα στελέχη τους επιλέγουν κατά περίπτωση τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές και εργαλεία και πολλαπλασιάζουν τα κέρδη και τις αποδόσεις των κεφαλαίων που διαχειρίζονται.

Από την άλλη υπάρχει το γνωστό ρητό πως μόνον όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη.

Αλλά από το σημείο αυτό έως το να παραδέχεται δημοσίως ο επικεφαλής ενός οίκου όπως η JPMorgan Chase ότι η εταιρεία του κατέγραψε ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων λόγω «λαθών, προχειροτήτων και κακών επιλογών», εγείρει ένα ζήτημα: τι σόι λάθος μπορεί να κοστίζει δύο δισεκατομμύρια δολάρια; Και πώς είναι δυνατόν οι πλέον έμπειροι επαγγελματίες του χώρου να δηλώνουν, όπως στην περίπτωσή μας ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase κ. Jamie Dimon, ότι η κατάσταση «μπορεί να επιδεινωθεί» στο μέλλον;

Κλείσιμο
Η παραδοχή αυτή του ισχυρού ανδρός μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στους παράγοντες των διεθνών αγορών. Ιδίως όταν αποκαλύφθηκε ότι η «ζημιά» αυτή των 2 δισ. δολαρίων προήλθε από «λάθος επιλογές» στο trading πιστωτικών παραγώγων, ουσιαστικά δηλαδή απετέλεσε μια ευθεία και δημόσια παραδοχή του οίκου ότι συνεχίζει να επενδύει – και να κάνει «λάθη» - στα επενδυτικά εκείνα προϊόντα που ουσιαστικά ευθύνονται για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ακόμα ταλανίζει τον δυτικό κόσμο!

Μετά την αποκάλυψη, η οποία έγινε αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street το βράδυ της Πέμπτης, η μεν μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε – στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση – κατά 6%, ενώ ενισχύθηκαν και οι φωνές εκείνων που ζητούν αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες για τον τραπεζικό κλάδο.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης της JPMorgan οι ζημίες δημιουργήθηκαν από τις κινήσεις ενός συγκεκριμένου γραφείου – ενός συγκεκριμένου trader δηλαδή - από το τμήμα investment banking. Το εξωφρενικό είναι ότι η JPMorgan παραδέχεται πως το γραφείο αυτό δημιουργήθηκε «για να επενδύονται οι πλεονάζουσες καταθέσεις» (!) και πως συνεργάζεται με hedge funds.

Οι ανταγωνιστές της τράπεζας και αρκετοί παράγοντες της αγοράς έχουν καταγγείλει ότι τέτοιου είδους «γραφεία» ουσιαστικά πραγματοποιούν επενδυτικές κινήσεις με ίδια κεφάλαια της κάθε τράπεζας. Αυτή η πρακτική όμως (proprietary trading) ουσιαστικά έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ κάτι που τυπικά θα ισχύσει και με την τελική έγκριση από το Κογκρέσο του σχετικού «νόμου Volker».

Με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, η «γκάφα» της JPMorgan Chase να … «απειλεί» τώρα με ελέγχους για παρόμοιες, παράνομες πρακτικές, ΟΛΕΣ τις αμερικανικές τράπεζες. Οι εποπτικές αρχές δείχνουν έτοιμες να το πράξουν και φαίνεται πως ο κύριος Dimon «έκαψε» και τους ομολόγους του των υπολοίπων τραπεζών …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης