Στο -13% βούλιαξαν τα έσοδα από ΦΠΑ

Στο -13% βούλιαξαν τα έσοδα από ΦΠΑ

Αυξήθηκε τον Απρίλιο η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα, κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα

Όλες οι αποφάσεις στο Διαδίκτυο
Στο -13% βούλιαξαν τα έσοδα από ΦΠΑ
Κάτι  η μεταπήδηση  Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η προεκλογική «παράλυση» των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, κάτι η έξαρση της φοροδιαφυγής ή και η γενικότερη καχεξία της αγοράς, συνέβαλαν να αυξηθεί τον  Απρίλιο ακόμα περισσότερο η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα, κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο δείχνουν ότι τον Απρίλιο σημειώθηκε νέα «βουτιά» της τάξεως του 13,5% στις εισπράξεις ΦΠΑ από τις Δ.Ο.Υ. και 12% στις εισπράξεις των Τελωνείων.

Αν υπολογίσουμε πως ως τον Μάρτιο «έλειψαν» τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους είσπραξης που είχαν τεθεί για το α΄τρίμηνο, η «μαύρη τρύπα» φτάνει πλέον στα 450 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το κενό είναι η υπερείσπραξη μέσω της ΔΕΗ του ειδικού Τέλους στα ακίνητα (είναι άλλωστε ο μόνος φόρος που ουσιαστικά εισπράττει πια το κράτος μαζί με τις δόσεις των 100 ευρώ για ρυθμίσεις παλαιών χρεών).

Ακόμα και έτσι όμως, σε σχέση με πέρυσι, στο α΄τετράμηνο φέτος τα συνολικά καθαρά έσοδα που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία  δεν ξεπέρασαν τα 14,4 δισ. ευρώ, μειώθηκαν δηλαδή κατά 0,5% αντί να αυξηθούν κατά 2,63% και να φτάσουν στα 14,85 δισ. ευρώ.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης