Κατέρρευσε το ΧΑ και πιέζονται οι αγορές

Κατέρρευσε το ΧΑ και πιέζονται οι αγορές

Επέστρεψαν από τα χαμηλά ημέρας οι ευρωπαϊκοί δείκτες και το ευρώ από τα χαμηλά Ιανουαρίου στο 1,3045 έναντι του δολαρίου – Διστακτικοί οι επενδυτές στη Wall Street

Κατέρρευσε το ΧΑ και πιέζονται οι αγορές
Η  οικονομική πραγματικότητα είναι σκληρή, με τον ίδιο τρόπο που είναι ανελέητη η πολιτική που πρότεινε για τη Ελλάδα η Ε.Ε- ΔΝΤ- Γερμανία: Οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα μπορεί να σημείωσαν στην αρχή μια βουτιά, αλλά αργότερα μας αγνόησαν παντελώς, αν εκλέξαμε δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα ως δεύτερο κόμμα ή αν απαντήσαμε  όχι στις πολιτικές του Μνημονίου.

Οι πρώτες κουβέντες των συμβούλων της Μέρκελ είναι χαρακτηριστικές. Ή θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις ή θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ. Τόσο απλά.

Αντίθετα, στην Αθήνα σημειώθηκε ένα κραχ από την αρχή της συνεδρίασης με αποτέλεσμα στο τέλος ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 643,87 μονάδες καταγράφοντας βουτιά 6,67%. To ερο σημείο που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός είναι ότι, το γαλλικό spread ανέβηκε δείχνοντας μ αυτόν τον τρόπο ότι τα περί ανάπτυξης θα ξεχαστούν σύντομα.   

Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 8,28% στα 1,55 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε και στα 1,32 ευρώ.

Πτώση 19,23% για την Alpha Bank, 19,37% για την Eurobank. Βουτιά 12,71% για την Τράπεζα Κύπρου και 15,7% για την Cyprus Popular Bank.
Κλείσιμο

Bουτιά 17,60% και για τον Μυτιληναίο, 14% για την Folli- Follie και 16% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πτώση 2,03% για την Motor Oil και 7,03% για την Motor Oil. Στα 45,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.   

Μετά το εκλογικό  χάος και την απόφαση των  Ελλήνων να πουν όχι στο  Μνημόνιο -με διαφορετικούς τρόπους-  το ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζει, εκπέμποντας άσχημα μηνύματα  για την ελληνική οικονομία.

Μέσα σε  μιάμιση ώρα πωλήθηκαν μετοχές αξίας 16,6 εκατ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης χάνει 6,20%. Βουτιά 18,75% για την Alpha Bank και 13,02% για την μετοχή της Εθνικής στα 1,46 ευρώ.

Πτώση 14% για την Eurobank , 10%  για την Τράπεζα Κύπρου και 12% για την Cyprus Popular. Κατάρρευση 10% για την ΔΕΗ και πάνω από 6% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Βουτιά 11% για τον Μυτιληναίο.

Η αγορά είναι πλέον ακυβέρνητη και αναμένει τις κινήσεις των πολιτικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Και φυσικά οι προσωπικοί εγωισμοί πρέπει να πάνε στην άκρη για να έχουν οι Έλληνες κυβέρνηση. Αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση η αγορά θα είναι όμηρος, όπως και όλη η κοινωνία.

Την ίδια ώρα κι ενώ άνοιξαν με απώλειες άνω του 1% οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στη συνέχεια έδειξαν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία και τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα που ενίσχυσαν την αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και την πίεση που συσσωρεύεται στον τραπεζικό κλάδο.

 

Για του λόγου το αληθές λίγη ώρα πριν το κλείσιμο των συνεδριάσεών τους – με εξαίρεση το βρετανικό χρηματιστήριο που δεν λειτούργησε σήμερα – στο Παρίσι ο CAC επέστρεψε σε θετικό έδαφος στις 3.185 μονάδες και στο +0,73%, ο DAX υποχωρεί στις 6.525 μονάδες και στο -0,56%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει ποσοστό 1,61% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται στο +2,28%.

 

Πλην όμως αυτή η σχετικά θετική εικόνα ισχύει μόνο σε επίπεδο δεικτών καθώς οι μεμονωμένες μετοχές του τραπεζικού κλάδου συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, ενώ σημαντικές είναι και οι αναλύσεις πολλών οικονομικών παραγόντων που φυσικά «εξετάζουν» πλείστα όσα σενάρια για το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης.

 

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι επενδυτές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου οι δείκτες στη Wall κινούνται στα «ρηχά». Συγκεκριμένα, ο Dow βρίσκεται στις 12.993 μονάδες και στο -0,35%, ο

Nasdaq στις 2.953 μονάδες και στο -0,10% και ο S&P υποχωρεί στις 1.367 μονάδες και στο -0,18%.

 

Το ενιαίο νόμισμα τέλος, καίτοι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων στην Αθήνα και την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία έπεσε κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, τώρα δείχνει να επιστρέφει και διαπραγματεύεται στα 1,3045.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης