Reuters: Μετοχές και πετρέλαιο κάνουν «βουτιά»

Reuters: Μετοχές και πετρέλαιο κάνουν «βουτιά»

Ταρακούνημα παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού - Κάτω κι από το 1,30 το ευρώ έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές - Προβληματισμός στους, ανά τον κόσμο, επενδυτές.

Reuters: Μετοχές και πετρέλαιο κάνουν «βουτιά»
Οι εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα κατάφεραν να ταρακουνήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό. Νωρίς το πρωί της Δευτέρα, το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για πετρελαϊκές τιμές και μετοχές που «βουλιάζουν» έπειτα από την ανακοίνωση και των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, «το κοινό μέτωπο με το οποίο η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε την κρίση, αποκτά ρωγμές».

Τα χρηματιστήρια στην Ασία έπεσαν αισθητά ενώ αναμένεται να έχουν σημαντικές πτωτικές τάσεις και τα Ευρωπαϊκά στο άνοιγμά τους.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, το οποίο ήταν κλειστό από την Τετάρτη, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,8% στις 9.119,14 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του δείκτη από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 2,7%. Στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite σημειώνει απώλειες 0,52%, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό υποχωρεί και ο ευρύτερος CSI 300.
Κλείσιμο

Στη Νότια Κορέα ο KOSPI υποχωρεί 1,58%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης TAIEX χάνει 2,11%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 19 Δεκεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ειδικότερα, υποχώρησε κατά 2,2% στις 4.301, 3 μονάδες.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει πτώση 0,27%, ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης χάνει 2,26%, ενώ ο Sensex της Ινδίας υποχωρεί σε ποσοστό 1,71%.

Τα πρώτα αρνητικά σήματα εστάλησαν από τις ΗΠΑ, καθώς την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι θέσεις απασχόλησης, στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα αυξήθηκαν κατά μόλις 115.000, υποχρεώνοντας την Wall Street σε μεγάλες απώλειες. Τα μεγέθη για την απασχόληση ήταν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση των νέων θέσεων κατά 163.000.

Τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης αύξησαν την πίεση προς τη Γερμανία, στο κομμάτι που τη θέλουν να έχει μια, πιο αναπτυξιακού χαρακτήρα, προσέγγιση, στο πρόβλημα της γενικευμένης κρίσης χρέους.

Ο Ben Le Brun, χρηματιστηριακός αναλυτής της OptionsXpress, στο Σίδνεϊ δήλωσε στο πρακτορείο ότι «εκφράζονται έντονοι φόβοι πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα δώσει τέλος στα μέτρα λιτότητας και θα προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει πωλήσεις μετοχών σε όλες τις υψηλού ρίσκου αγορές του κόσμου». 

Τέλος, το πρακτορείο έγραψε χαρακτηριστικά πως, «το ελληνικό αποτέλεσα είχε πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις από αυτό της Γαλλίας», σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν άνθρωποι των χρηματιστηρίων.

Συμφωνώντας, το Associated Press (AP) έκανε προβλέψεις για χαμηλές επιδόσεις των αγορών για ολόκληρη την εβδομάδα που μόλις άρχισε, με το ευρώ να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών σε σχέση με το δολάριο ($1.2988), την Κυριακή το βράδυ, διασπώντας το 1,30, επίπεδο που θεωρείται κομβικό για τη μελλοντική του πορεία, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1%.

«Οι ανησυχίες για μία ύφεση τύπου double-dip στις ΗΠΑ… συμπληρώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, απλώς ενίσχυσαν την αβεβαιότητα», σχολιάζει ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital.

Το διεθνές πρακτορείο μιλά για ένα αποτέλεσμα (των ελληνικών εκλογών) εξαιρετικά σημαντικό, σε σχέση με τους  παγκόσμιους επενδυτές. «Το οικονομικό χάλι της Ελλάδας τσάκισε τις αγορές για χρόνια. Για να συνεχίσει να επιπλέει η Ελλάδα, η κυβέρνηση της χώρας βασίζεται σε διεθνή δάνεια και χρειάζεται να φτάσει αυστηρούς στόχους συνδεδεμένους με περικοπές, εάν επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέλεξαν δύο κόμματα που αρνήθηκαν τους όρους του μνημονίου. Αν, λοιπόν, οι Έλληνες ηγέτες αρνηθούν να παίξουν με τους υπάρχοντες όρους της συμφωνίας, το ΔΝΤ μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση», έγραψε το AP, τα ξημερώματα.

Πάντως, οι προβολείς θα επιμείνουν να φωτίζουν Γαλλία και Ελλάδα. Στη μεν πρώτη, τα πράγματα είναι αβέβαια, λόγω της προεκλογικής επιθυμίας του Σοσιαλιστή Francois Hollande να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης και τους αυστηρούς κανόνες για τον προϋπολογισμό που επιβάλει αυτό.

Στη δε δεύτερη, όλοι αδημονούν για την έκβαση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή της αποτυχίας αυτών και την πιθανότητα να πάει η Ελλάδα σε δεύτερο γύρο. Πράγμα που θα τάραζε ακόμα πιο πολύ τα ήδη αφρισμένα ευρωπαϊκά ύδατα και θα ανέβαζε το θερμόμετρο της οικονομικής αστάθειας στο κόκκινο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης