«Η νηνεμία πριν την καταιγίδα…»

«Η νηνεμία πριν την καταιγίδα…»

Προβληματισμός για την επιδείνωση της κρίσης χρέους – Τι φοβούνται οι αγορές, προειδοποιεί για «χαμένες δεκαετίες» ο Αυστριακός τραπεζίτης κα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Η νηνεμία πριν την καταιγίδα…»
«Φοβάμαι ότι αυτό που ζούμε τώρα είναι η νηνεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα». Ο Έβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ είπε αυτά για τα οποία όλοι αγωνιούν, με πρώτους τους διαχειριστές και τους επενδυτές, αλλά κανείς – πρωτίστως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί – δεν παραδέχονται δημοσίως.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Vorarlberger Nachrichten, ο κύριος Νοβότνι εστιάζει την … ανησυχία του στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία και στην Ιταλία και «φωτογραφίζει» τις 100 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και την αναμενόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης από τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού ως το γεγονός εκείνο που θα σηματοδοτήσει το νέο «κύμα» της κρίσης που, κατά την άποψή του, θα απειλήσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεν δίστασε μάλιστα να παραλληλίσει την κατάσταση στην Ευρώπη με τις αποκαλούμενες «δύο χαμένες δεκαετίες» στην Ιαπωνία!

Της συνέντευξης Νοβότνι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Moody΄s ότι θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των αξιολογήσεων της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συγκεκριμένα η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η έκθεση της για την αξιολόγηση συνολικά 24 ιταλικών και 21 ισπανικών τραπεζών θα μεταφερθεί στις αρχές του Μαΐου αντί της αρχικής ανακοίνωσης για δημοσιοποίηση της έκθεσής της την επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι η Moody΄s είχε προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε μείωση της αξιολόγησής της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο ότι έθεσε συνολικά 114 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο κύριος Νοβότνι σχολίασε: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η υποβάθμιση της αξιολόγησης των τραπεζών δεν θα οδηγήσει σε άμβλυνση της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ευρώπης…».
Κλείσιμο

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο οποίος ευθέως σχολιάζει πως «ενδεχόμενη αποτυχία της Ευρωζώνης να λύσει τα προβλήματά της ενωμένη, θα προκαλέσει κατάρρευση όλου του ευρωοικοδομήματος, αρχής γενομένης από τα πιο ευάλωτα ‘μέρη’, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία». (δείτε εδώ σχετικά)

Ενώ εντύπωση προκαλεί η άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της ελβετικής τράπεζας UBS Αντρέας Χέφερτ που επαναφέρει στην επικαιρότητα όχι το πρόβλημα της Ισπανίας, αλλά αυτό της Ελλάδας. Για την ακρίβεια εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα" και δεν απέκλεισε ακόμα και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη! (δείτε εδώ)

Σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς αγορές ήδη έχουν προαποτιμήσει τους σχετικούς κινδύνους. Σημαντικότατες εξάλλου ήταν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά ομόλογα, που οδήγησαν το ευρώ χαμηλότερα την Μεγάλη Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2011 το spread μεταξύ ισπανικών και γερμανικών ομολόγων και σε ιστορικό υψηλό τα cds του ισπανικού χρέους! Μοναδική «ελπίδα» εκτόνωσης είναι μια παρέμβαση της ΕΚΤ. Ενδεικτικό είναι πως στην τελευταία μίνι-δημοσκόπηση του Bloomberg, 17 στους 22 αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει τις αγορές περιφερειακών ομολόγων.

Συνεπώς και την εβδομάδα που ξεκινά σπουδαιότερος παράγοντας ανησυχίας για τις αγορές είναι η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Σε επίπεδο μακροοικονομικών ανακοινώσεων το ενδιαφέρον  επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης και στα στοιχεία για το δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης