G30 : Σχέδιο για αλλαγές στο παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα

G30 : Σχέδιο για αλλαγές στο παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα

Πρώτη συνάντηση του διεθνούς φόρουμ οικονομικών ηγετικών φυσιογνωμιών σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο –  Το protothema.gr ήταν εκεί…

G30 : Σχέδιο για αλλαγές στο παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα
Περαιτέρω βελτιώσεις, σε ένα   πλαίσιο αμοιβαίας ηθικής και αλληλοκατανόησης στο παγκόσμιο διατραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα ως κινήσεις μείζονος σημασίας στην εταιρική διακυβέρνηση των μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη  χρηματοπιστωτική και διεθνή οικονομική σταθερότητα, ως απάντηση στην αναταραχή της διεθνούς οικονομίας των αγορών μετά την παγκόσμια πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε από το 2008,  υποστήριξε η Ομάδα των Τριάντα (G30),  σοφών των διεθνών αγορών. Πρόκειται για συμβουλευτικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όργανο  που συστάθηκε πρόσφατα και ασχολείται με οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις .

Στο  διεθνές φόρουμ οικονομικών ηγετικών φυσιογνωμιών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο (μέσω τηλεδιασκέψεως) στην  πρώτη του συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ορισμένα από τα κεντρικά   στελέχη και μέλη του G30 παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις μετά από σχετική  έρευνα και μελέτη  τα αποτελέσματα της οποίας συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που συνέταξαν και  την οποία έδωσαν στην δημοσιότητα. Πρόκειται για ένα κείμενο σχεδόν 100 σελίδων το οποίο εστάλη σε κυβερνήσεις αλλά και την  ηγεσία μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων και διεθνών  τραπεζών  το οποίο  αναλύει λεπτομερώς  πως και με ποια κριτήρια θα μπορούσε δομικά  και συστηματικά  να αντιμετωπιστεί η διεθνής οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τις χώρες της δύσης οι οποίες διαπλέκονται  και συνεργάζονται μεταξύ τους με το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας των αγορών.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την παραπάνω έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας  που δόθηκε στην δημοσιότητα από τους G30 και την οποία το protothema.gr παραθέτει ολόκληρη στους αναγνώστες του.


Κλείσιμο

Την συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι κ.κ. Roger W. Ferguson, Jr., πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TIAA-CREF & πρώην Αντιπρόεδρος του Federal Reserve, ο William R. Rhodes, αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της William R. Rhodes Global Advisors και πρώην αντιπρόεδρος της Citigroup, ο John Heimann, αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ανώτερος σύμβουλος του Financial Stability Institute και πρώην νομισματικός ελεγκτής των ΗΠΑ, ενώ από το Λονδίνο συμμετείχαν ο Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της ομάδας των 30 (G30), πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και ο Sir David Walker, αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανώτερος σύμβουλος της Sr. Adviser, Morgan Stanley International, και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley International και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του TIAA-CREF, στο Manhattan.

Στην  έκθεση των G30 με τίτλο «Προς μια αποτελεσματική διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών» , αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν διδαχθεί από την οικονομική κρίση 2008-2009 και έχουν θέσει σε εφαρμογή ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ως προς την της διακυβέρνηση, κανείς –ωστόσο- δεν πρέπει να θεωρεί ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης στους σημαντικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς
έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

«Η  σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών  οργανισμών  και το παγκόσμιο  χρηματοπιστωτικό σύστημα
απαιτούν μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση στα τμήματα των διοικητικών συμβουλίων, στους διοικούντες την επιχείρηση, στις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, καθώς και στους μετόχους. Οι βελτιώσεις στη διακυβέρνηση πρέπει να συμπληρώνουν πλήρως τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις (regulatory reforms) που εφαρμόζονται τώρα. Η νέα αυτή έκθεση παρέχει το πρώτο μετά την κρίση λεπτομερές σχέδιο δράσης για τη διακυβέρνηση που θα αναπτυχθεί από τον ιδιωτικό τομέα », δήλωσε μεταξύ άλλων ο Roger W. Ferguson, Jr., ενώ ο  πρόεδρος του G30 Jean-Claude Trichet,ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Η αδύναμο και η αναποτελεσματική διακυβέρνηση των συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνέβαλε στην τεράστια αποτυχία του χρηματοπιστωτικού τομέα να λαμβάνει αποφάσεις, που οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Πρωταρχικός στόχος της έκθεσης είναι να προωθήσει αλλαγές στη συμπεριφορά των κυβερνώντων (των  οικονομικών οργανισμών), μια συμπεριφορά, η οποία απαιτεί αλλαγή στο τρόπο σκέψης των συγκεκριμένων ανθρώπων, έτσι ώστε να προχωρήσουν με επιτυχία τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα βελτιώσουν την διακυβέρνηση στους οργανισμούς τους. "

Από την δική του την πλευρά ο Roger W. Ferguson, Jr. Πρόσθεσε ότι «Η αποτελεσματική διακυβέρνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τον “τόνο” που δίνεται από την κορυφή. Η εταιρική κουλτούρα υπαγορεύει τις αξίες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων στην επιχείρηση, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι οικονομικοί οργανισμοί μπορούν να προσαρμόσουν και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες διαχείρισης, αλλά εάν έχουν λάθος ανθρώπους, ή αν αυτοί οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται με ακεραιότητα και διαφάνεια, οι ρυθμίσεις δεν θα τους σώσουν. Η Ηγεσία δημιουργεί μια τεράστια διαφορά. "

Οι G30 υποστηρίζουν ότι σε μια σύγχρονη οικονομία, η ηγεσία των επιχειρήσεων διαθέτει μεγάλη εξουσία. Οι κοινωνικοί εξωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν σε αυτή την εξουσία μια επιπλέον διάσταση και υπογραμμίζουν την μεγάλη σημασία μιας καλή εταιρικής διακυβέρνησης των συγκεκριμένων οργανισμών.
 
Η έκθεση των G30 βασίζεται στα αποτελέσματα που διεξήχθησαν για λογαριασμό τους από την Tapestry Networks σε συνεργασία με την εταιρία Ernst & Young LLP, ύστερα από την εξέταση των ρυθμίσεων στην διακυβέρνηση στις 36 μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών , συνεντεύξεων με την ηγεσία χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των ρυθμιστικών και των εποπτών.
 
Από την πλευρά του ο Sir David Walker, στην σημερινή συνέντευξη τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "Κοιτάζοντας στο παρελθόν, είναι σαφές ότι οι ρυθμίσεις και η εποπτεία πριν από την οικονομική κρίση υποτίμησαν σοβαρά τον πιθανό συστημικό αντίκτυπο των πιέσεων. Ταυτόχρονα πολλά διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που δεν κατάφεραν να αντιληφθούν το ρίσκο που οι οργανισμοί τους είχαν πάρει, αλλά ούτε και (να αντιληφθούν) την ευπάθειά τους σε ισχυρούς κλυδωνισμούς και, συχνά υπό την πίεση των μετόχων, εστίαζαν στις επιδόσεις εις βάρος της σύνεσης». Ο Sir David, συνεχίζοντας. Τόνισε ότι «Αφότου ξέσπασε η κρίση, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία αλλαγών του ρυθμιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών –εμφανών πλέον- αδυναμιών», για να καταλήξει ότι «Η καλύτερη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα πρέπει να προέλθει από την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τις ρυθμίσεις για τους πιθανούς κινδύνους, το ένα ως συμπλήρωμα του άλλου.

Ένα σημαντικό τμήμα της έκθεσης  εξετάζει τρόπους για την ενίσχυση των λειτουργιών του διοικητικού  συμβουλίου. Η επιτροπή των σοφών της διεθνούς οικονομίας (G30) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί έντονα ο διαχωρισμός των ρόλων του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ένας διπλός ρόλος μπορεί να γίνει αποδεκτός, στην περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο διορίσει έναν ανεξάρτητο διευθυντή με την ευθύνη και την εξουσία να ενεργεί σαν να είναι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος σε συνθήκες που απαιτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Ο William R. Rhodes δήλωσε από την πλευρά του τα εξής: «Στην συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζουμε ότι το βασικό καθήκον του ΔΣ είναι να διασφαλίσει ότι η επιχείρηση λαμβάνει κάθε δυνατό βήμα για την προστασία της από μοιραία ρίσκα. Καθώς τα συμβούλια δεν θα πρέπει να προσπαθούν να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να εστιάσουν την ανησυχία τους –πολύ περισσότερο από ότι συνέβαινε στο παρελθόν- να μην διακινδυνεύσουν την φήμη τους. Τα Συμβούλια πρέπει να υπερασπίζονται την κατάλληλη κουλτούρα εντός της επιχείρησης, να είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν το management και να συζητήσουν όλες τις στρατηγικές προτάσεις, τις βασικές πολιτικές κινδύνου, καθώς και τα μεγάλα επιχειρησιακά θέματα"
 
Ο William R. Rhodes συνέχισε, λέγοντας ότι “Στην σημαντική αυτή έκθεση μας σήμερα απορρίπτουμε την πρόταση ότι τα συμβούλια πρέπει να έχουν πολλούς οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Πιστεύουμε ότι τα πιο αποτελεσματικά συμβούλια είναι αυτά που έχουν διαφορετικής κατάρτισης μέλη, τόσο από την άποψη των επιχειρηματικών εμπειριών των μελών, αλλά από άποψη φύλου και εθνικής προέλευσης. Ένα απολύτως αναγκαίο χαρακτηριστικό ενός αποτελεσματικού διοικητικού συμβουλίου είναι το άνοιγμα του σε διαφορετικές ιδέες, τρόπους σκέψης, και απόψεις. "
Ο John Heimann, σημείωσε ότι μια άλλη πτυχή της έκθεσης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των Συμβουλίων και της διαχείρισης και των εποπτικών αρχών. Τόνισε ότι, "οι εποπτικές αρχές πρέπει
καταλάβουν συνολικά την επιχείρηση, τη στρατηγική, και τους κινδύνους της κάθε επιχείρησης, και να επικεντρωθούν στην αντίδραση της εταιρίας σε πραγματικά γεγονότα. Οι εποπτικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν για περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις που πηγαίνουν πολύ καλά και να εξετάζουν τη βιωσιμότητα της εν λόγω απόδοσης " για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «οι επόπτες πρέπει να αναπτύξουν μια πιο εκλεπτυσμένη αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εταιρική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των δομών και των διαδικασιών της διακυβέρνησης, την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, την επιλογή νέου διευθυντή, καθώς και ποιοι είναι εκείνοι οι  παράγοντες που καθιστούν ένα αποτελεσματικό διοικητικό συμβούλιο, και ποιοι το αντίθετο".
 
Οι προτάσεις-συστάσεις των G30 για τη βελτίωση της διακυβέρνησης περιλαμβάνουν και την έκκληση προς τις διοικήσεις ( χρηματοπιστωτικών οργανισμών) να ενισχύσουν τους ελέγχους και τις ισορροπίες εντός των οργανισμών τους. Προτρέπουν τα ΔΣ και τους management   να ενισχύουν τις αξίες που οδηγούν στην καλή συμπεριφορά μέσω του οργανισμού. Οι G30 σημειώνουν επίσης ότι οι μέτοχοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών  οργανισμών. Από την πλευρά τους, οι θεσμικοί μέτοχοι θα πρέπει να παραμένουν ενεργοί στη διακυβέρνηση, ανάλογα με τους στόχους της ιδιοκτησίας τους.

Η έκθεση τονίζει ότι οι αξίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ατόμων που  είναι υπεύθυνοι για την διακυβέρνηση και το κλειδί για τη μεταρρύθμιση είναι η προώθηση αλλαγών στους  τρόπους με τους οποίους αυτά τα άτομα αναλογίζονται τις ευθύνες  τους. Για παράδειγμα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα κυβερνούνταν διαφορετικά αν οι επικεφαλής πίστευαν τα εξής:

• Η διακυβέρνηση είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι ένα σταθερό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και διαδικασιών.
• Η διαφορετικότητα στην προσέγγιση της διακυβέρνησης στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς είναι αρετή, όχι ελάττωμα.
• Το να εμβαθύνεις ολοένα και περισσότερο στις λεπτομέρειες όλων των τμημάτων της επιχείρησης μπορεί να είναι μια επιλογή και μερικά συμβούλια το κάνουν, αλλά οι ατελείωτες λεπτομέρειες δεν αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του συμβουλίου. Τα Διοικητικά Συμβούλια, θα πρέπει να εμβαθύνουν επιλεκτικά στις λεπτομέρειες, όπου είναι απαραίτητο.  
• Η ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αποδεικνύεται από τον αριθμό των φορών που ο διευθυντής λέει όχι στην διαχείριση.
• Το να υπάρχουν μικρότερα σε αριθμό διοικητικά συμβούλια που απαιτούν περισσότερο χρόνο από τα μέλη τους είναι μια πολύ καλύτερη προσέγγιση από ό τι να υπάρχουν μεγαλύτερη σε αριθμό που απαιτούν μικρότερη χρονική τους δέσμευση.  
• Μη εκτελεστικά διευθυντικά στελέχη, που ενίοτε ονομάζονται "μέλη εκτός διοικητικού συμβουλίου", πρέπει να έχουν ανεξάρτητη προσέγγιση και προοπτική.
• Η ουσία της διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αποτελεί ένα ρίσκο κατανόησης. Αν το ρίσκο είναι υπερβολικά περίπλοκος για να γίνει αντιληπτό, είναι πολύ περίπλοκο να γίνει αντίστοιχα και αποδεκτό.
• Οι αξίες και ο πολιτισμός είναι το απόλυτο "λογισμικό" που καθορίζει τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησής του.
 
Ένα σύστημα διακυβέρνησης θα πρέπει να κριθεί από το πόσο καλά λειτουργεί. Ένα λειτουργικό  
σύστημα διακυβέρνησης προϋποθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:
 
_ Ένα διοικητικό συμβούλιο που εκτελεί πλήρως το (ζωτικής σημασίας) ρόλο του.
_ Ένα σύνολο πρωτοκόλλων για την διακυβέρνηση και των έλεγχο των επιχειρήσεων σε τεράστιους και περίπλοκους οργανισμούς, το οποίο θα διασφαλίζει σαφή ευθύνη διαχείρισης.
_ Ένα εποικοδομητικό και αυστηρό εποπτικό καθεστώς.
_ Μετόχους οι οποίοι έχουν την κατάλληλη φωνή και οι οποίοι ασκούν τα δικαιώματά τους και
τις υποχρεώσεις τους.
 
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης