Mειώσεις φόρων και επιτοκίων ζητά η Κομισιόν
Μειώσεις στην άμεση φορολογία και στα επιτόκια δανεισμού, κοινή δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και συντονισμένη αντιμετώπιση της ραγδαίας επιβράδυνσης της οικονομίας ζητά η Κομισιόν μέσω του σχεδίου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ανακοίνωσε νωρίτερα. Ένα πακέτο ύψους περί των 200 δισ. ευρώ με διετή διάρκεια, τα 170 εκ των οποίων θα προέλθουν από τους εθνικούς ... κορβανάδες των κρατών - μελών της Ένωση
Μειώσεις στην άμεση φορολογία και στα επιτόκια δανεισμού, κοινή δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και συντονισμένη αντιμετώπιση της ραγδαίας επιβράδυνσης της οικονομίας ζητά η Κομισιόν μέσω του σχεδίου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ανακοίνωσε νωρίτερα. Ένα πακέτο ύψους περί των 200 δισ. ευρώ με διετή διάρκεια, τα 170 εκ των οποίων θα προέλθουν από τους εθνικούς ... κορβανάδες των κρατών - μελών της Ένωσης και τα υπόλοιπα 30 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή είναι η μείωση του ΦΠΑ, η χορήγηση έκτακτων κοινωνικών μέτρων ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, ενώ τέλος απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων.
Η Κομισιόν ζητά επισήμως από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοινή δράση και υιοθέτηση ενός ευρέως φάσματος μέτρων στοχευμένων στην ενίσχυση της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας, με τόνωση της ζήτησης, των δημοσίων δαπανών και με διασφάλιση της ρευστότητας στις χρηματαγορές.
Αναλυτικά, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, περιλαμβάνονται παράμετροι για την αύξηση της ρευστότητας στις χρηματαγορές μέσω της ουσιαστικής άμβλυνσης του Συμφώνου Σταθερότητας, ή σωστότερα της αναστολής του για μια διετία τουλάχιστον!
Μεταξύ άλλων η Κομισιόν ουσιαστικά και πρακτικά προτρέπει τις εθνικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από τον προϋπολογισμό για την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων, τους παρέχει ευελιξία στην χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών (χαλαρώνοντας τον «αυστηρό» όρο του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το «απόλυτο» 3%, με την ασφαλιστική δικλείδα όμως πως μετά την παρέλευση της 2ετίας τα κράτη – μέλη θα «μαζέψουν» τις όποιες υπερβάσεις τους στα ελλείμματά τους) και τέλος τους δίνει τη δυνατότητα να πράξουν κατά βούληση στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ. Ειδικότερα για την περίπτωση του ΦΠΑ η Κομισιόν διευκρινίζει πως οποιαδήποτε απόφαση μείωσής του - σε κάθε περίπτωση μέχρι το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του 15% - επαφίεται στις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες είναι ελεύθερες να μειώσουν το φόρο εφόσον θεωρήσουν αναγκαίο αυτό το μέτρο.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η έκθεση της Κομισιόν σαφώς και δεν έγινε δεκτή με την ίδια θέρμη από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας είχαν δώσει το στίγμα των ... διαφωνιών τους στην κοινή συνισταμένη των όποιων μέτρων και σήμερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιδοθεί σε διαγωνισμό πακέτων ενίσχυσης των οικονομιών. Και ξεκαθάρισε πως η ίδια θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας που έχει ήδη εγκρίνει η γερμανική Βουλή.
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας θα μπορούσε να είναι πιο ... «δραστικό» και χαρακτηρίζουν τελικώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έως και ... μετριοπαθή!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr