Θεαματική άνοδος γιά τις διεθνείς αγορές

Θεαματική άνοδος γιά τις διεθνείς αγορές

Η μεγάλη σημερινή άνοδος της Wall Street είχε υπογραφή. Του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον και του ... διαδόχου του Τίμοθι Γκέιτνερ!

Οι επενδυτές σήμερα κλήθηκαν να αποτιμήσουν δύο βασικά στοιχεία, αμφότερα στοχευμένα στην ανακούφιση της αγοράς. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης του μεγάλου – πάλαι ποτέ μεγαλύτερου – χρηματοπιστωτικού ομίλου της Citigroup. Αμέσως η αντίδραση των αγορών υπήρξε α

Η μεγάλη σημερινή άνοδος της Wall Street είχε υπογραφή. Του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον και του ... διαδόχου του Τίμοθι Γκέιτνερ!

Οι επενδυτές σήμερα κλήθηκαν να αποτιμήσουν δύο βασικά στοιχεία, αμφότερα στοχευμένα στην ανακούφιση της αγοράς. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης του μεγάλου – πάλαι ποτέ μεγαλύτερου – χρηματοπιστωτικού ομίλου της Citigroup. Αμέσως η αντίδραση των αγορών υπήρξε ακαριαία καθώς η είδηση αυτή συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Στοιχεία που έδειξαν πτώση της τάξης του 3,1% μεν, αλλά σαφώς μικρότερη των αναμενομένων, κάτι που επηρέασε ακόμα θετικότερα την επενδυτική ψυχολογία.

Και η ... συνταγή ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση του νέου οικονομικού επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, προεξάρχοντος του νέου υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκέιτνερ, νυν προέδρου της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δηλαδή ενός ανθρώπου της αγοράς. Το σύνολο μάλιστα του οικονομικού επιτελείου του Ομπάμα απαρτίζεται από ανθρώπους έμπειρους, με πρότερη θητεία σε ανάλογες θέσεις επί προεδρίας Κλίντον, οι οποίοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη «χρυσή εποχή» της αμερικανικής οικονομικής άνθησης!

Ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε στην ομιλία του για την στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά Αμερικανών αλλά και για έμπρακτη ενίσχυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν ένα μίνι ράλι στη Wall, ένα ράλι που μετεξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ράλι της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς από το 1987. Τελικά το κλείσιμο βρήκε τον Dow στο +4,93% και στις 8.443,39 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,33% και ο S&P 500 έκλεισε στο +6,47%.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη οι αγορές αντιδρούσαν με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου. Όχι μόνο λόγω των θετικών ειδήσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και σε αναμονή του νέου πακέτου ενίσχυσης της ευρωοικονομίας που θα εγκρίνει την Τετάρτη η Κομισιόν. Όσον αφορά στην Βρετανία, η μείωση του ΦΠΑ και τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί ο Γκόρντον Μπράουν ήταν υπεραρκετά για να εκτιναχθεί το Σίτι σχεδόν στο +10%!

Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.153,08 μονάδες  και στο +9,84%, στο Παρίσι ο CAC κέρδισε ποσοστό της τάξης του 10,10% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 4.560,08 μονάδες και στο +10,48%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ