Πιστωτική ασφυξία φοβάται η αγορά

Μόνο Ούγγροι και Πορτογάλοι καταναλωτές πιο απαισιόδοξοι από εμάς

Κύκλο επαφών για τον καθησυχασμό του εμπορίου και της βιομηχανίας εγκαινιάζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος αποσκοπώντας στον κατευνασμό του αρνητικού κλίματος κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.  

Κάπως έτσι, ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Θόδωρο Βάρδα  και ομάδα επιχειρηματιών από τις

Κύκλο επαφών για τον καθησυχασμό του εμπορίου και της βιομηχανίας εγκαινιάζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος αποσκοπώντας στον κατευνασμό του αρνητικού κλίματος κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.  

Κάπως έτσι, ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Θόδωρο Βάρδα  και ομάδα επιχειρηματιών από τις μεγάλες αλυσίδες της χώρας.  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Βάρδας αναφέρθηκε στην κατά 70% μείωση των παρεχόμενων πιστώσεων και στην υπερβολική αύξηση των περιθωρίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονης «πιστωτικής ασφυξίας».  

Ζητήθηκε από τον κ. Προβόπουλο να ενημερώσει τα μέλη του Συνδέσμου για τις προβλέψεις του όσον αφορά στη συμμετοχή όλων των τραπεζών στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας και στην αποκατάσταση παροχής πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις αυξημένη κατά 10%, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και κατεύθυνση της ρευστότητας στην ενίσχυση της εγχώριας πραγματικής οικονομίας.  

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Επισήμανε ωστόσο ότι η κατάρρευση της  διεθνούς διατραπεζικής αγοράς περιορίζει τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών με αποτέλεσμα τη μείωση των πιστώσεων και την αύξηση του κόστους  δανεισμού τους.  

Ο κ. διοικητής επισήμανε ότι το ΔΝΤ  αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το 2009 από +0,1% σε  -0,5% μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες. Επιβεβαίωσε ως εκ τούτου και τις δικές του προβλέψεις για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και η ελληνική οικονομία, η οποία κινείται σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλών κινδύνων. 

Στην Ελλάδα, επιπρόσθετα, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και του δημόσιου τομέα, δυσκολεύουν τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης με στόχο την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης. 

Τόνισε ότι η έγκαιρη ανακοίνωση των προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού συστήματος ύψους 2 τρισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξε καταλυτική στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στις αγορές.  

Ο διοικητής τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας κυβέρνησης, πιστωτικών ιδρυμάτων και Τραπέζης της Ελλάδος στην αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ., ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ