Φωτοβολταϊκά : Αγώνας δρόμου για …το χωράφι του παππού και προσδοκίες από τις στέγες

Φωτοβολταϊκά : Αγώνας δρόμου για …το χωράφι του παππού και προσδοκίες από τις στέγες

Νέα δεδομένα για το πάλαι ποτέ Ελντοράντο των φωτοβολταϊκών φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης το βράδυ της Παρασκευής.

Με δυο λόγια, μπορεί να πει κανείς ότι το …χωράφι του παππού θα φέρει λεφτά, όσο πιο γρήγορα τρέξουν τις διαδικασίες για αν στήσουν παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά αυτοί που το έχουν στα χέρια τους.

Αλλά το νομοσχέδιο βάζει μπροστά, κατά το γερμανικό

Νέα δεδομένα για το πάλαι ποτέ Ελντοράντο των φωτοβολταϊκών φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης το βράδυ της Παρασκευής.

Με δυο λόγια, μπορεί να πει κανείς ότι το …χωράφι του παππού θα φέρει λεφτά, όσο πιο γρήγορα τρέξουν τις διαδικασίες για αν στήσουν παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά αυτοί που το έχουν στα χέρια τους.

Αλλά το νομοσχέδιο βάζει μπροστά, κατά το γερμανικό πρότυπο, και ένα νέο στόρι, αυτό της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων, προκειμένου να ανταλλάσσεται με την ΔΕΗ ή και να πουλιέται σε αυτήν το παραγόμενο ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου:

 • Αίρονται οι περιορισμοί για την ισχύ των φωτοβολταϊκών ανά γεωγραφική περιοχή και παίρνουν άδεις και εντάσσονται στο σύστημα όσα από τα 7.000 σχέδια των συνολικά σχεδόν 4.000 μεγαβάτ βγαίνουν από τεχνικής και οικονομικής πλευράς.
 • Δίνονται συμβάσεις στους παραγωγούς με εγγυημένη τιμή για 20 χρόνια, αντί για τα 10+10 που δίνονταν με το παλαιότερο νομικό πλαίσιο.
 • Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς να λειτουργεί το φωτοβολταϊκό του, τόσο πιο υψηλή εγγυημένη τιμή θα έχει για τα 20 χρόνια της σύμβασης.
 • Μέχρι τον Αύγουστο του 2010 διατηρείται η τιμολόγηση των 400 και 450 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου για φωτοβολταϊκά στο διασυνδεδεμένο σύστημα με ισχύ άνω των 100 κιλοβάτ και μικρότερα ή ίσα των 100 κιλοβάτ αντιστοίχως. Για τα νησιά, οι τιμές αυτές είναι 450 και 500 ευρώ αντιστοίχως.
 • Από τον Αύγουστο του 2010 και μετά, αποκλιμακώνονται οι τιμές για όσα φωτοβολταϊκά τίθενται σε λειτουργία. Η αποκλιμάκωση ξεκινά για το διάστημα Αυγούστου 2010 - Φεβρουαρίου 2011 με τιμές στο διασυνδεδεμένο σύστημα 392 ευρώ ανά μεγαβατώρα για φωτοβολταϊκά άνω των 100 κιλοβάτ και 441 ευρώ για μικρότερα ή ίσα των 100 κιλοβάτ, ενώ στα νησιά οι αντίστοιχες τιμές είναι 441 και 490 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Τον Αύγουστο του 2014 η αποκλιμάκωση τερματίζεται σε τιμές 260,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα άνω των 100 κιλοβάτ φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος και στα 293,6 ευρώ για τα μικρότερα ή ίσα των 100 κιλοβάτ, ενώ στα νησιά οι αντίστοιχες τιμές για τα νησιά είναι 293,6 και 326,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Όλες αυτές οι τιμές προσαυξάνονται κάθε χρόνο κατά ποσοστό ίσο με το 25% της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή της προηγούμενης χρονιάς.
 • Από τον Φεβρουάριο του 2015 η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας θα έχει ως βάση την μέση Οριακή Τιμή Συστήματος της προηγούμενης χρονιάς πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή 1,3 έως 1,5
 • Σε όσους παραγωγούς έχουν υπογράψει συμβάσεις και ήδη λειτουργούν κανονικά, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την διατήρηση των συμβάσεών τους ή την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις.

Ειδικά για το πρόγραμμα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχουν δύο δυνατότητες:

 • Ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας προς εκείνη που καταναλώνεται μέσω της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ.
 • Η πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ, λειτουργία που προϋποθέτει την έναρξη επιτηδεύματος για τον ιδιοκτήτη ακινήτου

Οι λεπτομέρειες των διαδικασιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

be62888b712b891fe936b08a5fa02029_XL

H τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 1% ή 12,2 δολ. στα 1.236,80 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουλίου

20181023_182922

Εάν πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά υποσχεθούν στις επόμενες εκλογές φοροελαφρύνσεις και επιδόματα, ρωτήστε πού θα βρουν τα λεφτά είπε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup στην παρουσίαση του βιβλίου του - Συστάσεις προς την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις τράπεζες, στην προσέλκυση επενδυτών και σε συνετό προϋπολογισμό 

20
fessas

Η Ελλάδα δεν προσφέρει σήμερα μια ελκυστική πρόταση προς ξένους και εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν πληθώρα εναλλακτικών, πολύ πιο ανταγωνιστικών, επενδυτικών προορισμών, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

3
7d686f685a346746dc278c55d678ca4a_XL

Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό ενός κράτους - Αναμένεται να φανεί εάν η διαφωνία με τις Βρυξέλλες θα οδηγήσει σε σύγκρουση ή αν η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει τελικά πίσω