Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» και στην οδό Αθηνών

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα»  και στην οδό Αθηνών

Με πειρατές – χωρίς… χάρτες -  μοιάζουν οι επενδυτές σε Αθήνα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Τουλάχιστον ήρωες του Ρ. Στίβενσον, στο Νησί των Θησαυρών, όπως ο Κάπταιν Φλιντ, έβγαζαν από το κουτσό πόδι ένα χάρτη και προχωρούσε ή έκλεβαν το νεαρό Τζιμ Χώκινς.

Σήμερα όλοι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν απλώς διότι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πως, τελικά, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ή μέτρ

Με πειρατές – χωρίς… χάρτες -  μοιάζουν οι επενδυτές σε Αθήνα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Τουλάχιστον ήρωες του Ρ. Στίβενσον, στο Νησί των Θησαυρών, όπως ο Κάπταιν Φλιντ, έβγαζαν από το κουτσό πόδι ένα χάρτη και προχωρούσε ή έκλεβαν το νεαρό Τζιμ Χώκινς.

Σήμερα όλοι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν απλώς διότι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πως, τελικά, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ή μέτρα ικανά προκειμένου να αποτιμηθεί το βάθος της κρίσης.

Ούτε το 1929, ούτε το 1997, ούτε η περίοδος 1973- 1987 μπορούν να συγκριθούν με την σημερινή κατάρρευση όλων των αξιών.    

Πως μπορεί άλλωστε μπορεί να αποτιμηθεί ο «καρκίνος» που τη μια βγαίνει στο χέρι και την άλλη μέρα στο πόδι;

Πρώτα ήλθαν οι επενδυτικές τράπεζες, μετά τα Hedge Funds, ύστερα οι τράπεζες στην Ευρώπη. Σήμερα είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αύριο οι χημικές βιομηχανίες. Και φυσικά πίσω από όλους αυτούς είναι οι μικροί προμηθευτές κολοσσών όπως η BASF ή η General Motors.      

Για να επιστρέψουμε, όμως, στα δικά μας ο Γενικός Δείκτης γύρισε πίσω δέκα χρόνια (Μάρτιος 1998 κοντά στις 1800 μονάδες). Ούτε αυτό, όμως, αποτελεί μέτρο σύγκρισης διότι ο τότε δείκτης με τον σημερινό δεν έχουν καμία σχέση.

Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά ορίζεται πλέον από τις ειδήσεις, και όχι τις τιμές. Τα χρηματιστήρια είναι σε δεύτερη, τρίτη επιλογή, καθώς μιλά η πραγματική οικονομία.     

Ας πάμε σε μια από τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι πραγματικοί μισθοί έπεφταν και ο κόσμος άρχισε να δανείζεται. Στην ευφορία ουδείς αναρωτήθηκε ποιοι θα πληρώσουν στα δάνεια.

Το ίδιο συνέβαινε, όμως, στην Ευρώπη και την χώρα μας. Οι πραγματικοί μισθοί έπεφταν και ο πληθωρισμός έτρωγε την αγοραστική δύναμη.

Ποιοι έχουν χάσει χρήματα

Ας πάμε όμως σε μια άλλη παράμετρο. Σε  Ελλάδα και εξωτερικό τα χρήματα και τα κεφάλαια που χάθηκαν δεν ανήκουν μόνο σε μικροεπενδυτές, αλλά και σε ισχυρούς πλούσιους.

Και οι τελευταίοι, μόνο ένα τρόπο έχουν να βγάλουν πίσω τα χρήματα που έβγαλαν. Οι εταιρείες τους ή οι δραστηριότητες τους θα πρέπει να χρεώσουν ένα είδος royalty. Aν έχουν εταιρεία ρεύματος μεγαλύτερα τιμολόγια, αν  έχουν εταιρεία φυσικού αερίου υψηλότερες τιμές διέλευσης. Αν διαθέτουν τράπεζες, υψηλότερα επιτόκια και χρεώσεις.

Πως όμως οι εταιρείες θα χρεώνουν περισσότερα όταν οι τιμές πέφτουν επειδή δεν υπάρχει ζήτηση ή ικανή αγοραστική δύναμη  (στασιμοπληθωρισμός); 

Κατ ‘ αρχήν ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης βγάζει εκτός αγοράς εταιρείες κολοσσούς, όπως η Circuit στις ΗΠΑ.

Το ίδιο, εκτιμούν, για την Ελλάδα και οι τραπεζίτες, τόσο για τον κλάδο τους, όσο και για τον κλάδο λιανικών πωλήσεων.

Αν οι τράπεζες θα γίνουν… 2,5 όπως λέει ο πρόεδρος της Αlpha Bank, οι υπόλοιποι κλάδοι τι θα γίνουν ; Με άλλα λόγια, οι χρηματιστηριακές αγορές οδεύουν προς συγκέντρωση, σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα.

Μέχρι τότε οι  κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να κόψουν περισσότερο τα επιτόκια, για να δουλέψει το σύστημα ξανά.

Προσωπική μας γνώμη είναι ότι το νέο Μπρέτον Γουντς θα έλθει από την καθαρή ενέργεια. Η ισχύς των νομισμάτων θα απορρέει από την καθαρότητα των κρατών, των εταιρειών κλπ.         

Έως τότε, όμως,  ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο περιορισμός των συναλλαγών στην ελληνική αγορά. Εφόσον η Οδός Αθηνών επιστρέψει στα επίπεδα του 2003 ( 141 εκατ. ευρώ ) τότε θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης  κεφαλαίων.  

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio-768x512

«Καθήκον των μετόχων είναι η εκλογή διοικητικού συμβουλίου κατά τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας» επισημαίνει το υπερταμείο για τις αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ

money2

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 916 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.447 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 - Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα έσοδα