ΔΝΤ : Νέα πακέτα διάσωσης και νέες εκκλήσεις

ΔΝΤ : Νέα πακέτα διάσωσης και νέες εκκλήσεις

Μπορεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν μόλις προ ημερών να ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης, αύξηση των πόρων του Ταμείου έως και κατά 100 δις δολάρια για να ανταπεξέλθει του ρόλου του, πλην όμως η κρίση δεν περιμένει και «υποχρεώνει» το Ταμείο να αναλάβει δράση. 

Όπερ και εγένετο σήμερα, με την ανακοίνωση χορήγησης πακέτου οικονομικής ενίσχυσης ύψους 4,6 δισ. δολαρίων προς τη

Μπορεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν μόλις προ ημερών να ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης, αύξηση των πόρων του Ταμείου έως και κατά 100 δις δολάρια για να ανταπεξέλθει του ρόλου του, πλην όμως η κρίση δεν περιμένει και «υποχρεώνει» το Ταμείο να αναλάβει δράση. 

Όπερ και εγένετο σήμερα, με την ανακοίνωση χορήγησης πακέτου οικονομικής ενίσχυσης ύψους 4,6 δισ. δολαρίων προς την Ισλανδία. Η οποία γίνεται αυτομάτως η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τη Βρετανία το 1976. 

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα η Ισλανδία θα λάβει και πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 2,5 δις δολαρίων από τις σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή από την Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία της και κυρίως να σταθεροποιηθεί το νόμισμά της.  

Την ίδια ώρα όμως πηγές του ΔΝΤ αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωναν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την χορήγηση από το Ταμείο έκτακτης βοήθειας – μαμούθ (πληροφορίες κάνουν λόγο για δάνειο ύψους 20 έως 40 δις δολαρίων) προς την ταλανιζόμενη τουρκική οικονομία. Τις πληροφορίες φαίνεται πως επιβεβαιώνει και μια άλλη χθεσινοβραδυνή εξέλιξη, η μείωση δηλαδή του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας κατά 50 μονάδες βάσης στο 16,25% (από 16,75%).  

Την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις σημαντικών ανθρώπων της αγοράς για τις μελλοντικές προοπτικές της χρηματαγοράς. Και είναι ζοφερές. Για παράδειγμα ο κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας Friedman Billings Ramsey, ο κύριος Paul Miller, δήλωσε πως οι 8 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, οι Citigroup Inc., Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc., Wells Fargo & CO., JP Morgan Chase & Co., American International Group Inc., Bank of America Corp και GE Financial, χρειάζονται άμεσα νέο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους άνω των 1,2 τρισ. δολαρίων.  

Για να προστεθεί σε αυτή την άποψη και η εκτίμηση του κυρίου Barton Biggs, ενός από τους γκουρού της Wall Street, πρώην επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Morgan Stanley και πλέον διαχειριστή των hedge funds της Traxis Partners, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg προέβλεψε πως τα χαμηλά των αγορών δεν τα έχουμε δει ακόμα ..!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

Σε εξέλιξη το 5ο Athens Law Forum on Taxation-  Κύριοι ομιλητές  ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Στυλιανός Πέτσας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

connection

Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να οριστικοποιηθεί κάποια τελική συμφωνία, με το χρόνο να γράφει ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου.

dhmosi

Οσμή σκανδάλου αναδύεται από τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία για 60 έτη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, του μεγαλύτερου logistics hub της χώρας, προς τη Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε., που είναι κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (80%) και της Goldair Cargo (20%).

ITALIAN-ECONOMY

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Süddeutsche Zeitung, η οποία στηλιτεύει τη στάση που τηρεί στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα για την Ιταλία είναι το δημόσιο χρέος της