«Ναι» από το ΔΝΤ αλλά με... πολλές δόσεις

«Ναι» από το ΔΝΤ αλλά με... πολλές δόσεις

Επιφυλάξεις για την επιτυχία της νέας στήριξης της χώρας - Ποιους κινδύνους «βλέπει» για εκτροχιασμό του προγράμματος - «Ναι» στα 28 δισ. ευρώ, αλλά σε 17 (!) δόσεις

«Ναι» από το ΔΝΤ αλλά με... πολλές δόσεις
Θετικός ως προς τη συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  στο νέο πρόγραμμα στήριξης της  Ελλάδας, αλλά με πολλές επιφυλάξεις  και με ένα «πλάνο» εκταμιεύσεων που θα διαμορφώνεται αναλόγως της... προόδου της ελληνικής «προσπάθειας» εμφανίζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ  και ουσιαστικός επικεφαλής της  Τρόικας κ. Πόουλ Τόμσεν.

Στην εισήγησή του  προς τα μέλη του Ταμείου ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του  Δ.Σ του ΔΝΤ, όπου και θα ληφθεί η απόφαση της συμμετοχής του  στο νέο δανειακό πρόγραμμα της  Ελλάδας, τονίζει ότι θα πρέπει να εγκριθεί ένα «πλάνο κινήσεων» που  θα διασφαλίζει την ροή των  κεφαλαίων προς τη χώρα μας στη  βάση της προόδου του προγράμματος στήριξης, για το οποίο «βλέπει» πολλά ρίσκα και «κινδύνους»  που μπορούν αν πάσα στιγμή να εκτροχιάσουν την νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Τόμσεν στην έκθεσή του δίνει μεν το πράσινο φως για την έγκριση του «δεύτερου Μνημονίου», ενημερώνει τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου πως «αν υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά μέχρι το 2015, λόγω αστοχιών κατά την εφαρμογή του προγράμματος, η Ε Ε έχει δώσει τις διαβεβαιώσεις ότι θα τα καλύψει» και προτείνει μεν την επικύρωση της πρότασης που έχει ήδη θέσει στο τραπέζι η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ για την συμμετοχή στο νέο «ελληνικό πακέτο» με συνολικά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά με την μορφή «ισόποσων δόσεων», 17 στον αριθμό, της τάξης των 1,65 δισ. ευρώ ανά εκταμίευση.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες  από Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν επιμένει πως στην παρούσα φάση το μείζον πρόβλημα και πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και εκτιμά πως κάτι τέτοιο «θα επιτευχθεί μονό αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ικανές να σχεδιάσουν μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση», να μείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις στον τομέα εργασίας, στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στη γενικότερη ευελιξία ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επί του πρακτέου η εισήγηση που θα παρουσιάσει στα μέλη του  Ταμείου η ομάδα Τόμσεν τονίζει πως «το πρόγραμμα είναι δύσκολο να πετύχει ακόμα και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα και πάντως πως θα χρειαστεί μια δεκαετία και περισσότερο για να αποκατασταθεί πλήρως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».  
Κλείσιμο
 
Στην έκθεση περιγράφονται ως κομβικά σημεία για την επιτυχία του προγράμματος η εισροή ξένων επενδύσεων, «όταν θεωρήσουν οι επενδυτές ότι είναι κατάλληλο το εργασιακό πλαίσιο και στον ιδιωτικό τομέα», την στήριξη των τραπεζών ώστε «μετά τις ενέσεις ρευστότητας που θα πάρουν να αρχίσουν πάλι να χρηματοδοτούν επιχειρηματική δραστηριότητα» και η υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων «στις αποκρατικοποιήσεις, στην συλλογή φόρων, στις δημοσιονομικές προσαρμογές και στον περιορισμό δαπανών».

Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις ο αρχικός στόχος για άντληση  50 δισ. μέχρι το 2015 αναθεωρείται και μετατίθεται για το 2020, για τη φορολογία τονίζεται πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και στην είσπραξη των δεδομένων φόρων και πάντως να μην γίνει άλλη αύξηση φορών και αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ενώ τέλος αναθεωρείται και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 (από 5% στο 4,5%).
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης