Δείγμα θετικό από τη Wall Street

Δείγμα θετικό από τη Wall Street

Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα κυρίως της Hewlett- Packard και δευτερευόντως της μεγάλης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Home Depot – της πρώτης του κλάδου που δεν ανακοίνωσε αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη κρίση – τελικώς απεδείχθησαν ικανά να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που κατατρέχει την Wall Street τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς τα αποτελέσματα να μην εξέπληξαν, πλην όμ

Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα κυρίως της Hewlett- Packard και δευτερευόντως της μεγάλης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Home Depot – της πρώτης του κλάδου που δεν ανακοίνωσε αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη κρίση – τελικώς απεδείχθησαν ικανά να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που κατατρέχει την Wall Street τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς τα αποτελέσματα να μην εξέπληξαν, πλην όμως ήταν μια αχτίδα φωτός σε μιαν αγορά που διψά για καλά νέα. Απετέλεσαν δε το καλύτερο φάρμακο για την τρωθείσα – πολλαπλώς – ψυχολογία των επενδυτών αφού αποδεικνύουν πως υπάρχουν ακόμα εταιρίες που αντιστέκονται στη λαίλαπα της κρίσης.

Ήταν τέτοια τα νέα ώστε αντιπαρήλθαν του ... σοκ που υπέστησαν οι αγορές από χθες το απόγευμα, όταν και ανακοινώθηκε το σχέδιο της Citigroup για δραστική μείωση του προσωπικού της, σοκ που οδήγησε στα Τάρταρα το πρωί τις ασιατικές αγορές.

Βέβαια είχε προηγηθεί μια από τις πλέον ταραχώδεις συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων, αφού μέχρι την τελευταία ώρα των συναλλαγών ήταν έντονη η νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων. Διότι μεσούσης της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον είχε καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου πως το πακέτο διάσωσης δεν αποτελεί «πανάκεια» για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία και ουσιαστικά είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει σε αυτό τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πέραν αυτού ανακοινώθηκε και η ραγδαία πτώση του δείκτη ανάπτυξης της στεγαστικής αγοράς (έπεσε σε νέα ιστορικά χαμηλά) για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η ανακοίνωση νέων μακροοικονομικών στοιχείων, εν προκειμένω της πτώσης - ρεκόρ  των τιμών παραγωγού για τον μήνα Οκτώβριο. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,8%, στην μεγαλύτερη βουτιά του από το 1974 και κονιορτοποίησε κυριολεκτικά τις προβλέψεις των αναλυτών που έδιναν μεν πτώση, αλλά της τάξης του 1,6%.

Τέλος, ακόμα μια επιχειρηματική είδηση, η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Yahoo! Inc. Τζέρι Γιανγκ, έδωσε τροφή για σενάρια (περί επαναφοράς της πρότασης της Microsoft για εξαγορά της μεγαλύτερης ιντερνετικής μηχανής αναζήτησης). Και τέτοια σενάρια συνήθως δίνουν «ζωή» στις αγορές. Απόδειξη το +15% της μετοχής της Yahoo! 

Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα «έγραψε»: Dow +1,83%, S&P στο +0,98% και μόνον ο Nasdaq δεν πρόλαβε να γυρίσει κι έμεινε στο -008%.

Πάντως το απογευματινό γύρισμα της Wall λειτούργησε έως και ... λυτρωτικά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία είχαν ανοίξει με τις συνήθεις απώλειες του τελευταίου διαστήματος. Άμεσα αντέδρασαν και τελικώς έκλεισαν με κέρδη, ενώ την παράσταση έκλεψαν οι ενεργειακές εταιρίες αφού η ανοδική τάση των τιμών του μαύρου χρυσού έδωσαν χώρο στις μετοχές των εταιριών του κλάδου να ανακάμψουν αισθητά. Σε απόλυτους αιρθμούς ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 1,85%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο +1,11% και στη Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε την ημέρα υψηλότερα κατά 0,49%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Oik

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος μιλά για τις μεγάλες προκλήσεις και την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με ενεργειακά projects, έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής αναβάθμισης και προώθηση των ΑΠΕ που μας οδηγούν στις νέες, ανθεκτικές πόλεις του μέλλοντος

1
koinoniko-merisma_main01

Ο επικαιροποιημένος οδηγός για το Κοινωνικό Μέρισμα επιχειρεί να απαντήσει στις συχνότερες ερωτήσεις και απορίες των δικαιούχων - Πώς υπολογίστηκαν οι καταθέσεις και ο χρόνος ανεργίας  

money

Έως τώρα έχουν εισπράξει το μέρισμα 1.463.524 δικαιούχοι εισέπραξαν - Απέμειναν 34 εκατ. ευρώ (από τα 710 εκατ.) για όλους τους υπόλοιπους - Οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν πληρώθηκαν ακόμη