Νέο κύμα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες

Καλά κέρδη και με καλύτερους πελάτες οι τράπεζες

Περικοπές στους προϋπολογισμούς τους σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2009, το οποίο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των τραπεζών επανασχεδιάζει τους προϋπολογισμούς με βάση δύο κεντρικούς άξονες:

  • Την δραστική περικοπή των δαπανών
  • Τον περιορισμό της ανάπτυξης

Οσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών σχεδιάζονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου σχεδόν από όλε

Περικοπές στους προϋπολογισμούς τους σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2009, το οποίο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των τραπεζών επανασχεδιάζει τους προϋπολογισμούς με βάση δύο κεντρικούς άξονες:

  • Την δραστική περικοπή των δαπανών
  • Τον περιορισμό της ανάπτυξης

Οσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών σχεδιάζονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου σχεδόν από όλες τις μεγάλες τράπεζες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες τράπεζες του εξωτερικού (όπως πρόσφατα η Citibank) που ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις του προσωπικού τους.

Περικοπές των θέσεων εργασίας προγραμματίζουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στις θυγατρικές τους εντός και εκτός Ελλάδος.

Επίσης «παγώνουν» τα όποια σχέδια επέκτασης σε αγορές του εξωτερικού και σχεδόν «μηδενίζονται» τουλάχιστον για το 2009 οι αντίστοιχες επενδυτικές δαπάνες, ενώ αντίστοιχα προγράμματα περικοπών κόστους θα εφαρμοσθούν στις ιθυγατρικές τράπεζες που διατηρούν σε άλλες αγορές.

Παράλληλα,  η κατεύθυνση που δίνουν οι τράπεζες στο δίκτυο των καταστημάτων τους είναι να περιορίσουν τις χορηγήσεις δανείων με ταυτόχρονη περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων χορηγήσεων.

Σημαντικός περιορισμός των χορηγήσεων εκτιμάται οτι θα σημειωθεί στον τομέα της  στεγαστικής πίστης.

Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί αφενός ο ρυθμός ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών όμως ταυτόχρονα θα περιοριστεί και η κερδοφορία του 2009.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις τράπεζες δεν είναι η κερδοφορία, με τη μείωση της οποίας φαίνεται ότι αρχίζουν να συμφιλιώνονται οι τραπεζίτες, αλλά ο κίνδυνος έκρηξης των επισφαλειών ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας.

Ειδικά η παράμετρος της ανεργίας φοβίζει ιδιαίτερα τις τράπεζες, καθώς μπορεί να οξύνει τόσο την επιθετική συμπεριφορά των καταναλωτών εναντίον των τραπεζών και κυρίως να αποτελέσει την αιτία της οικονομικής ασφυξίας των δανειοληπτών οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών, θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες κεφαλαίων στις τράπεζες για την δημιουργία προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την διατήρηση των οικονομικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bank0

Καταιγισμός  διαμαρτυριών των συνταξιούχων για την «πετσοκομμένη» 13η σύνταξη - Ακόμη και στο μισό είδαν μειωμένο το... προεκλογικό επίδομα αρκετοί δικαιούχοι - Καταγγέλλουν εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης - Μικτά τα χρήματα της παροχής που ανακοίνωσε ο Τσίπρας - Βέλη εκατέρωθεν με σποτ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις συντάξεις

9
oures_main01_-_Copy

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6% - Μπαράζ διαμαρτυριών από τους συνταξιούχους

123
roma_syriza_espa

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί η δράση που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, έγραψε στο facebook ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης - Στόχος η ενίσχυση των Ρομά σε ποσοστό έως και 70% προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προμήθεια αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού

151
6e1b5df9fd4876e8f5cc8d4ff6409719_XL

Με μια «γενναία» επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Enel Green Power Hellas, η ελληνική θυγατρική του ιταλικού κολοσσού Enel Green Power, κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μέγεθος, ισχύ και πολυπλοκότητα, που έχουν ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα.