Νέο κύμα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες

Καλά κέρδη και με καλύτερους πελάτες οι τράπεζες

Περικοπές στους προϋπολογισμούς τους σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2009, το οποίο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των τραπεζών επανασχεδιάζει τους προϋπολογισμούς με βάση δύο κεντρικούς άξονες:

  • Την δραστική περικοπή των δαπανών
  • Τον περιορισμό της ανάπτυξης

Οσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών σχεδιάζονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου σχεδόν από όλε

Περικοπές στους προϋπολογισμούς τους σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2009, το οποίο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των τραπεζών επανασχεδιάζει τους προϋπολογισμούς με βάση δύο κεντρικούς άξονες:

  • Την δραστική περικοπή των δαπανών
  • Τον περιορισμό της ανάπτυξης

Οσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών σχεδιάζονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου σχεδόν από όλες τις μεγάλες τράπεζες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες τράπεζες του εξωτερικού (όπως πρόσφατα η Citibank) που ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις του προσωπικού τους.

Περικοπές των θέσεων εργασίας προγραμματίζουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στις θυγατρικές τους εντός και εκτός Ελλάδος.

Επίσης «παγώνουν» τα όποια σχέδια επέκτασης σε αγορές του εξωτερικού και σχεδόν «μηδενίζονται» τουλάχιστον για το 2009 οι αντίστοιχες επενδυτικές δαπάνες, ενώ αντίστοιχα προγράμματα περικοπών κόστους θα εφαρμοσθούν στις ιθυγατρικές τράπεζες που διατηρούν σε άλλες αγορές.

Παράλληλα,  η κατεύθυνση που δίνουν οι τράπεζες στο δίκτυο των καταστημάτων τους είναι να περιορίσουν τις χορηγήσεις δανείων με ταυτόχρονη περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων χορηγήσεων.

Σημαντικός περιορισμός των χορηγήσεων εκτιμάται οτι θα σημειωθεί στον τομέα της  στεγαστικής πίστης.

Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί αφενός ο ρυθμός ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών όμως ταυτόχρονα θα περιοριστεί και η κερδοφορία του 2009.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις τράπεζες δεν είναι η κερδοφορία, με τη μείωση της οποίας φαίνεται ότι αρχίζουν να συμφιλιώνονται οι τραπεζίτες, αλλά ο κίνδυνος έκρηξης των επισφαλειών ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας.

Ειδικά η παράμετρος της ανεργίας φοβίζει ιδιαίτερα τις τράπεζες, καθώς μπορεί να οξύνει τόσο την επιθετική συμπεριφορά των καταναλωτών εναντίον των τραπεζών και κυρίως να αποτελέσει την αιτία της οικονομικής ασφυξίας των δανειοληπτών οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών, θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες κεφαλαίων στις τράπεζες για την δημιουργία προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την διατήρηση των οικονομικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys

Επικαλούμενος το έλλειμμα της χώρας - Ο οίκος αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία - Ως δεύτερη αιτία,  επικαλείται τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων

1
usedcar

Νέο «φυντάνι» εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανακαλύφθηκε στην Θήβα ο οποίος λαμβάνει προκαταβολές για ανύπαρκτα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έχοντας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς ανυποψίαστους καταναλωτές οι οποίοι βλέποντας τις ευκαιρίες που πουλάει μέσω Διαδικτύου σπεύδουν να ωφεληθούν.

ec

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους, που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας

3
chrimatistirio

Σε χαμηλό 32 μηνών οι τράπεζες - Κατά 1,12% υποχώρησε ο ΓΔ στις 624,81 μονάδες, λόγω κυβερνητικών αναταράξεων και πιέσεων εξ Ιταλίας - Στο -5% η Πειραιώς, πτώση και σε Motor Oil-Viohalco, κέρδη για Τιτάνα μετά τη δημόσια πρόταση για εισαγωγή στο Euronext - Στο 4,37% το 10ετές ομόλογο


1