Χ.Α. : Φόβοι για μείωση συναλλαγών στα επίπεδα του 2003

Οδός Αθηνών : Ο νόμος του πιεσμένου ελατηρίου

Oρατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μειωθεί  ο καθημερινός όγκος   χρηματιστηριακών συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα του 2003 (140 εκατ. ευρώ) αφενός γιατί  αποχωρούν οι ξένοι επενδυτές και αφετέρου διότι, όπως θα δούμε, δεν υπάρχουν ισχυρά χαρτοφυλάκια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το ανάχωμα στις συνεχείς πωλήσεις των ξένων επενδυτών.

Οι ανησυχίες για την μείωση του όγκου συναλλαγών φοβίζουν τα στελέ

Oρατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μειωθεί  ο καθημερινός όγκος   χρηματιστηριακών συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα του 2003 (140 εκατ. ευρώ) αφενός γιατί  αποχωρούν οι ξένοι επενδυτές και αφετέρου διότι, όπως θα δούμε, δεν υπάρχουν ισχυρά χαρτοφυλάκια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το ανάχωμα στις συνεχείς πωλήσεις των ξένων επενδυτών.

Οι ανησυχίες για την μείωση του όγκου συναλλαγών φοβίζουν τα στελέχη της ΕΧΑΕ και την διοίκηση της διότι μια αγορά η οποία δεν εμφανίζει ένα ικανό όγκο συναλλαγών, αργά ή γρήγορα οδηγείται σε μαρασμό.

Και φυσικά, ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι μόνο η μείωση του όγκου συναλλαγών, αλλά μια  ενδεχόμενη φυγή των ελληνικών εταιρειών για αγορές του εξωτερικού.

Ποια είναι, όμως, τα σημερινά δεδομένα που οδηγούν στις ανησυχίες ;

Το τελευταίο διάστημα ο όγκος συναλλαγών έχει παγιωθεί περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2008 ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 349 εκατ. ευρώ (στοιχεία ΕΧΑΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου).

Το 2007, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έφθασε τα 481 εκατ. ευρώ, το 2006 τα 343 εκατ. ευρώ, και το 2005 τα 210 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, την διετία 2003-2004, ο όγκος συναλλαγών έφθασε τα 141 εκατ. ευρώ, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όγκος συναλλαγών έφθασε τα 99 εκατ. ευρώ.       

Τα αδύνατα σημεία της ελληνικής αγοράς

Οι μόνιμες, όμως, εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής αγοράς είναι :

1) Η απουσία επαγγελματικής διαχείρισης για τα διαθέσιμα, ύψους 13,5 τρισ. δολαρίων, των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα διορισμένα κομματικά στελέχη – πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων – βλέπουν να απομειώνεται καθημερινά η περιουσία τους και δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Στο εξωτερικό, το όλο θέμα έχει λυθεί απλά : Τα ασφαλιστικά ταμεία αναθέτουν την διαχείριση σε εταιρείες οι οποίες ελέγχονται ετησίως για τις αποδόσεις τους. Βεβαίως, δεν είναι η καλύτερη εποχή για αποδόσεις από επενδυτικές εταιρείες, ωστόσο η απραξία είναι ότι το χειρότερο, σ αυτές τις εποχές.               

2) Οι εταιρείες επενδύσεων απορροφήθηκαν από τις τράπεζες και οι οκτώ που έμειναν διαθέτουν ένα ενεργητικό το οποίο μόλις που φθάνει τα  247 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ των αρχών του Οκτωβρίου.

Ακόμη, όμως, και μ΄αυτό το ενεργητικό, ουσιαστικά ο κλάδος εκπροσωπείται από 1-2 εταιρείες οι οποίες εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις και διαθέτουν και ευχέρεια κινήσεων.      

3) Το συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων κεφαλαίων ανήλθε την περασμένη εβδομάδα σε 9,45 δισ. ευρώ. Οι συνεχείς εξαγορές μεριδίων από τους επενδυτές «δένουν» τα χέρια των διαχειριστών οι  οποίοι από τη μία πρέπει να εμφανίσουν αποδόσεις ( αν υπάρχουν ) και από την άλλη να πληρώσουν τις απαιτήσεις των επενδυτών που αποχωρούν.                 

Διέξοδος

Έτσι, οι τρεις παραπάνω παράμετροι- συν την τρέχουσα δυσκολία που εμφανίζουν οι τράπεζες- προκαλούν ανησυχία στην ΕΧΑΕ και τα στελέχη της, καθώς διέξοδος δεν υπάρχει αν δεν βγαίνουν αγοραστές τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία είναι και τα μόνα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανοδικές κινήσεις στην αγορά.

Ακόμη και την περίοδο που έγιναν αγορές από τους Έλληνες επενδυτές (αρχές Νοεμβρίου ) αυτές δεν ήταν ικανές για να καθορίσουν την κατεύθυνση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys

Επικαλούμενος το έλλειμμα της χώρας - Ο οίκος αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία - Ως δεύτερη αιτία,  επικαλείται τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων

1
usedcar

Νέο «φυντάνι» εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανακαλύφθηκε στην Θήβα ο οποίος λαμβάνει προκαταβολές για ανύπαρκτα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έχοντας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς ανυποψίαστους καταναλωτές οι οποίοι βλέποντας τις ευκαιρίες που πουλάει μέσω Διαδικτύου σπεύδουν να ωφεληθούν.

ec

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους, που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας

3
chrimatistirio

Σε χαμηλό 32 μηνών οι τράπεζες - Κατά 1,12% υποχώρησε ο ΓΔ στις 624,81 μονάδες, λόγω κυβερνητικών αναταράξεων και πιέσεων εξ Ιταλίας - Στο -5% η Πειραιώς, πτώση και σε Motor Oil-Viohalco, κέρδη για Τιτάνα μετά τη δημόσια πρόταση για εισαγωγή στο Euronext - Στο 4,37% το 10ετές ομόλογο


1