Εμπορικός εμφύλιος για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών

Εμπορικός εμφύλιος για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών

Συνεχίζονται οι στρατηγικές συνεννοήσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ή όχι των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας. Μετά την απόφαση της Alpha Bank για συμμετοχή της στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Θόδωρος Βάρδας και το Δ.Σ. του θεσμικού οργάνου έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στην απόφαση του κ. Κωστόπουλου και των σ

Συνεχίζονται οι στρατηγικές συνεννοήσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ή όχι των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας. Μετά την απόφαση της Alpha Bank για συμμετοχή της στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Θόδωρος Βάρδας και το Δ.Σ. του θεσμικού οργάνου έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στην απόφαση του κ. Κωστόπουλου και των συνεργατών του, δίδοντας έτσι ένα μήνυμα και προς τις υπόλοιπες τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για ενέργεια που, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ερμηνεύεται ως «υποστηρικτική προς την κυβέρνηση αλλά και τις θιγόμενες τράπεζες». Την ίδια ώρα, κύκλοι του οργανωμένου εμπορίου και κυρίως εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας πιστεύουν πως και οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και τόλμη καθώς η δανειοδότηση που τόσο είναι απαραίτητη για την κίνηση της αγοράς έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη το τελευταίο δίμηνο. Βέβαια, υπάρχει και το αντίπαλο στρατόπεδο, όπως είναι αυτό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της τελευταίας κ. Δημήτρης Αρμενάκης κατ’ επανάληψη έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει την πραγματική οικονομία και πως «μπορεί οι τράπεζες να είναι η καρδιά της αγοράς, όμως οι επιχειρήσεις είναι οι… φλέβες της χωρίς τις οποίες κανένας οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει». Είναι λοιπόν παραπάνω από ξεκάθαρο πως οι επιχειρηματικοί φορείς της αγοράς έχουν εισέλθει για τα καλά σε μια περίοδο έντονης διαμάχης, προσπαθώντας να επιτύχουν ο καθένας από τη μεριά του οφέλη για τα μέλη του. Κι αυτό διότι οι μεγάλες επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΛΠΕ λογικό είναι να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας από ό,τι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ

Στη σχετική του ανακοίνωση ο κ. Βάρδας μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο ΣΕΛΠΕ επικροτεί την απόφαση του πρόεδρου της Alpha Bank για τη συμμετοχή της τράπεζας της οποίας ηγείται στο σχέδιο στήριξης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, καλεί δε και τις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας να κατανοήσουν τη δυσκολία των περιστάσεων, και να αναλάβουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο συμμετέχοντας στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας και μείωσης των επιτοκίων αποδεχόμενες τον όποιο κοινωνικό έλεγχο αποφασιστεί, για το καλό της ελληνικής οικονομίας. 

Οταν διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της Alpha Bank, θεώρησαν αυτονόητη τη συμμετοχή τους σε παρόμοια σχέδια ενίσχυσης της ρευστότητας των οικονομιών τους, κάθε καθυστέρηση εκ μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κινδυνεύει να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες εκτός από κάθε ευνοϊκή διεθνή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, με μοιραίες συνέπειες για την ευημερία ολόκληρου του ελληνικού λαού».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

byd-e6-ev-2

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr  ελληνικός όμιλος μετά τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την BYD για τα ηλεκτρικά λεωφορεία προχωρά έναν βήμα παραπάνω και ετοιμάζεται «πυρετωδώς» για να εισάγει και στην ελληνική αγορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διαθέτει η κινεζική μάρκα.