Ναυτιλία : Μεγάλες απώλειες των Ελλήνων εφοπλιστών στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

Ναυτιλία : Μεγάλες απώλειες των Ελλήνων εφοπλιστών στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

Οι πρώτες εταιρείες που διαπίστωσαν άμεσα την επίδραση της κρίσης ήταν οι  εισηγμένες ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες στα ξένα χρηματιστήρια. Χωρίς καμία εξαίρεση, οι εταιρείες αυτές είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να κατακρημνίζεται αφού η τιμή των μετοχών τους πέφτει με ρυθμούς που αγγίζει κατά μέσο όρο το 68% από την αρχή του έτους.  

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρ

Οι πρώτες εταιρείες που διαπίστωσαν άμεσα την επίδραση της κρίσης ήταν οι  εισηγμένες ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες στα ξένα χρηματιστήρια. Χωρίς καμία εξαίρεση, οι εταιρείες αυτές είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να κατακρημνίζεται αφού η τιμή των μετοχών τους πέφτει με ρυθμούς που αγγίζει κατά μέσο όρο το 68% από την αρχή του έτους.  

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ στις αρχές του έτους έφτανε τα 19,5 δισ. δολ. ποσό που σήμερα έχει πέσει στα 6,3 δισ. δολ Οι εταιρείες αυτές έχουν χάσει δηλαδή $13,2 δισ. από την κεφαλαιοποίησή τους ποσό ασύλληπτο για το επενδυτικό κοινό. 

Οι εταιρείες  

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων XRTC, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το Πρώτο ΘΕΜΑ, «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην κεφαλαιοποίησή της που φτάνει το -86% από την αρχή του έτους εμφανίζει η εταιρεία Aries, όπου μεγαλομέτοχος είναι ο Γαβριήλ Πετρίδης. Όσον αφορά την αριθμητική μείωση η Dryships του Γιώργου Οικονόμου προηγείται, ακολουθούμενη από την Excel Maritime του Γαβριήλ Παναγιωτίδη». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Dryships έχει χάσει 4 δισ. δολ από την αγοραία αξία της ενώ τόσο η Excel Maritime όσο και η Diana Shipping του Συμεών Παληού  έχουν χάσει η καθεμία γύρω στα 1,2 δισ. δολ. Ακολουθούν η Aegean Marine του Δημήτρη Μελισσανίδη, η Danaos Corp. του δρ. Ιωάννη Κούστα  και η Navios Holdings της Αγγελικής Φράγκου με μείωση της τάξης του 1 δισ.δολ. η καθεμία.   

Κίνδυνος από επιθετικές εξαγοράς 

Ένας  κίνδυνος που ελλοχεύει από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών είναι ότι αυτές καθίστανται ευάλωτες σε επιθετικές εξαγορές από άλλες μεγάλες εταιρείες. Μια εταιρεία της οποίας η χρηματιστηριακή της αξία από 1 δισ. δολ. έπεσε στο μισό δηλαδή 500 εκατ. σαφώς αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.  

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της XRTC, τραπεζίτη , Γιώργο Ξηραδάκη

«Οι επενδυτές βέβαια των συγκεκριμένων εταιρειών είναι θεσμικοί επενδυτές, εταιρείες που ασχολούνται με εξειδικευμένους κλάδους όπως αυτόν της ναυτιλίας που απασχολούν ειδικούς αναλυτές για τις επενδύσεις τους. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες εφοπλιστές που είναι οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών αυτών έχουν πλέον την εμπειρία να εκμεταλλεύονται αυτές τις «δύσκολες» στιγμές στις κεφαλαιαγορές».  

Είναι γεγονός βέβαια ότι τα ποσά που εξανεμίζονται στα χρηματιστήρια είναι υπέρογκα όμως και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι εξίσου μεγάλες.  

Ο αριθμός των μετοχών που κατέχουν οι Έλληνες εφοπλιστές στις εισηγμένες εταιρείες αυξάνονται τις περιόδους όπου η τιμή των μετοχών τους καταβαραθρώνεται αφού τις αγοράζουν οι ίδιοι προκειμένου να τις πουλήσουν αργότερα όταν οι θεσμικοί ή άλλοι επενδυτές θα έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στον συγκεκριμένο τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yryL

Μπορεί τα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος να αυξάνουν εξακολουθητικά και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό όσον αφορά τη διεθνή επιβατική κίνηση, ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς

oil_platform

Στο κυνήγι του μαύρου χρυσού, που υπόσχεται αμύθητες αξίες στους οperators αλλά και αυξημένα έσοδα στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες, μπαίνουν εντατικά από το 2019, κορυφαίοι παίκτες της διεθνούς αγοράς υδρογοναθράκων, όπως η Αμερικανική Exxon Mobil, η Γαλλική Total, η Ιταλική Edison και η Ισπανική Repsol. 

daneia

«Κλειδώνει» η λύση για τα APS σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο - Γιατί το προκρίνουν και οι ξένοι επενδυτές - Οι θεσμοί πιέζουν και η JP Morgan επεξεργάζεται, βελτιώνει και προσαρμόζει την πρόταση του ΤΧΣ - Το deal Eurobank - Grivalia οδηγεί σε νέο διαγωνισμό για πακέτο 630 ακινήτων

ecb-new1

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη κατανομή ανά χώρα, αλλά εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν γερμανικά κρατικά ομόλογα, 33 δισεκατομμύρια ευρώ για γαλλικά κρατικά ομόλογα, 30 δισ. ευρώ για ιταλικά και 20 δισ. ευρώ για ισπανικά κρατικά ομόλογα», εκτιμά αναλυτής της Unicredit,