Τα μακρο έριξαν την Wall

Τα μακρο έριξαν την Wall

Mε απώλειες άνω των 300 μονάδων τερμάτισε την ημέρα και μαζί την εβδομάδα η Wall Street σε μια ακόμα συνεδρίαση εντονότατων διακυμάνσεων. Κι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δείκτες θα μπορούσαν τουλάχιστον να διατηρήσουν μέρος της εντυπωσιακής ανόδου που είχε προηγηθεί την Πέμπτη, οι ανακοινώσεις νέων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων (στα χαμηλά 28 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων) πυρο

Mε απώλειες άνω των 300 μονάδων τερμάτισε την ημέρα και μαζί την εβδομάδα η Wall Street σε μια ακόμα συνεδρίαση εντονότατων διακυμάνσεων. Κι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δείκτες θα μπορούσαν τουλάχιστον να διατηρήσουν μέρος της εντυπωσιακής ανόδου που είχε προηγηθεί την Πέμπτη, οι ανακοινώσεις νέων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων (στα χαμηλά 28 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων) πυροδότησαν ρευστοποιήσεις και τελικώς πίεσαν εκ νέου την αγορά σε επίπεδα κάτω κι από τις 8500 μονάδες.

Πέραν αυτών στο … παζλ των αρνητικών στοιχείων προστέθηκαν και τα απογοητευτικά επιχειρηματικά στοιχεία που όμως αυτή τη φορά απέδειξαν πως η κρίση «χτυπάει» ολοένα και περισσότερους κλάδους, ολοένα και περισσότερες πτυχές της πραγματικής οικονομίας. Εν προκειμένω οι αριθμοί σήμερα ήταν αμείλικτοι για τους κλάδους των ηλεκτρονικών ειδών και της τεχνολογίας. Απόδειξη αυτού οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές των Intel, Home Depot και Sears.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο τώρα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές από την Δευτέρα, όταν θα γνωρίζουμε όλοι και το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των πολιτικών και οικονομικών ταγών της γης, οι οποίοι σε λίγες ώρες ξεκινούν να ψάχνουν κοινή γραμμή πλεύσης στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Σε αναμονή αυτών των αποφάσεων λοιπόν και σε απόλυτους αριθμούς ο Dow υποχώρησε κατά 3,82%, στις 8.497,31 μονάδες, ο Nasdaq απώλεσε ποσοστό 5% και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,17%.

Τέλος, ακριβώς επειδή όταν έκλειναν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Wall ακόμα «κρατούσε» οι ευρωπαϊκοί δείκτες τερμάτισαν με κέρδη την ημέρα. Ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,53%, ο DAX με κέρδη 1,31% και ο CAC στο +0,67%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia0

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020 - Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου - Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% - Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% -Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% - Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική

23