Τα μακρο έριξαν την Wall

Τα μακρο έριξαν την Wall

Mε απώλειες άνω των 300 μονάδων τερμάτισε την ημέρα και μαζί την εβδομάδα η Wall Street σε μια ακόμα συνεδρίαση εντονότατων διακυμάνσεων. Κι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δείκτες θα μπορούσαν τουλάχιστον να διατηρήσουν μέρος της εντυπωσιακής ανόδου που είχε προηγηθεί την Πέμπτη, οι ανακοινώσεις νέων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων (στα χαμηλά 28 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων) πυρο

Mε απώλειες άνω των 300 μονάδων τερμάτισε την ημέρα και μαζί την εβδομάδα η Wall Street σε μια ακόμα συνεδρίαση εντονότατων διακυμάνσεων. Κι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δείκτες θα μπορούσαν τουλάχιστον να διατηρήσουν μέρος της εντυπωσιακής ανόδου που είχε προηγηθεί την Πέμπτη, οι ανακοινώσεις νέων απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων (στα χαμηλά 28 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων) πυροδότησαν ρευστοποιήσεις και τελικώς πίεσαν εκ νέου την αγορά σε επίπεδα κάτω κι από τις 8500 μονάδες.

Πέραν αυτών στο … παζλ των αρνητικών στοιχείων προστέθηκαν και τα απογοητευτικά επιχειρηματικά στοιχεία που όμως αυτή τη φορά απέδειξαν πως η κρίση «χτυπάει» ολοένα και περισσότερους κλάδους, ολοένα και περισσότερες πτυχές της πραγματικής οικονομίας. Εν προκειμένω οι αριθμοί σήμερα ήταν αμείλικτοι για τους κλάδους των ηλεκτρονικών ειδών και της τεχνολογίας. Απόδειξη αυτού οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές των Intel, Home Depot και Sears.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο τώρα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές από την Δευτέρα, όταν θα γνωρίζουμε όλοι και το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των πολιτικών και οικονομικών ταγών της γης, οι οποίοι σε λίγες ώρες ξεκινούν να ψάχνουν κοινή γραμμή πλεύσης στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Σε αναμονή αυτών των αποφάσεων λοιπόν και σε απόλυτους αριθμούς ο Dow υποχώρησε κατά 3,82%, στις 8.497,31 μονάδες, ο Nasdaq απώλεσε ποσοστό 5% και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,17%.

Τέλος, ακριβώς επειδή όταν έκλειναν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Wall ακόμα «κρατούσε» οι ευρωπαϊκοί δείκτες τερμάτισαν με κέρδη την ημέρα. Ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,53%, ο DAX με κέρδη 1,31% και ο CAC στο +0,67%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

Σε εξέλιξη το 5ο Athens Law Forum on Taxation-  Κύριοι ομιλητές  ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Στυλιανός Πέτσας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

connection

Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να οριστικοποιηθεί κάποια τελική συμφωνία, με το χρόνο να γράφει ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου.

dhmosi

Οσμή σκανδάλου αναδύεται από τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία για 60 έτη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, του μεγαλύτερου logistics hub της χώρας, προς τη Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε., που είναι κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (80%) και της Goldair Cargo (20%).

ITALIAN-ECONOMY

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Süddeutsche Zeitung, η οποία στηλιτεύει τη στάση που τηρεί στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα για την Ιταλία είναι το δημόσιο χρέος της