Πειρατεία: Ο ΟΗΕ καλεί τον γγ του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλο

Πειρατεία: Ο ΟΗΕ καλεί τον γγ του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλο

Κρίσιμη συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος της σύγχρονης πειρατείας θα έχουν στις 22 Νοεμβρίου ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με τον γ.γ. του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλου. Ο ισχυρός άνδρας του ΟΗΕ κάλεσε στον Ευθύμιο Μητρόπουλο στο πλαίσιο και της εντατικής προσπάθειας που κάνει ο ΙΜΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει την μορφή μάστιγας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στα νερά της Σομαλίας.

Κρίσιμη συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος της σύγχρονης πειρατείας θα έχουν στις 22 Νοεμβρίου ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με τον γ.γ. του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλου. Ο ισχυρός άνδρας του ΟΗΕ κάλεσε στον Ευθύμιο Μητρόπουλο στο πλαίσιο και της εντατικής προσπάθειας που κάνει ο ΙΜΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει την μορφή μάστιγας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στα νερά της Σομαλίας.

Tην ίδια ώρα, τo σχεδιασμό για τη λήψη μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαίλαπας , της σύγχρονης πειρατείας, ανακοίνωσε  ο υφυπουργός ΥΕΝ, Πάνος Καμμένος μιλώντας στο 8ο Ετήσιο Ναυτιλιακό Συνέδριο Navigator 2008. Ο υφυπουργός αποκάλυψε επίσης  ότι θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα πάνω σε ελληνικό πλοίο στα ανοικτά της Σομαλίας μαζί με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργο Βλάχο.

Εκτός από το πλοίο μας, τη φρεγάτα Θεμιστοκλής που βρίσκεται στην περιοχή , η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συνδράμει στρατιωτικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση αποφασισθεί.

  • Θα συνεισφέρουμε αποφασιστικά στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών αλλά και όλων των ναυτικών .Ανησυχούμε και θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους διεθνείς φορείς αλλά και με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας.
  • Θα υπάρξει ενδυνάμωση των μέσων αλλά και της θέσης του Λιμενικού πάνω στον τομέα αυτό ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε τις ελληνικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που έχουν πλοία τους σε δύσκολες και επικίνδυνες περιοχές.
  • Για τη στήριξη των ελλήνων ναυτικών αποφασίσαμε να πάω τα Χριστούγεννα το 2008 με κλιμάκιο του Λιμενικού στη Σομαλία,, δίπλα στους έλληνες ναυτικούς.

Ναυτιλιακή κοινότητα

Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα σε ανοικτή επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα κράτη αναλύει τις θέσεις της οι οποίες είναι:

  • Να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις να στείλουν επαρκή αριθμό πολεμικών πλοίων υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών
  • Να ενισχυθεί το προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο των δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την εκδίωξη των πειρατών
  • Επίσης δημιουργία ειδικού νομικού πλαισίου, για την ποινική δίωξη των πειρατών από τις Δικαστικές Αρχές. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου οι κυβερνήσεις θα κληθούν ακόμα και να τροποποιήσουν την εθνική τους νομοθεσία.

«Ζητούμε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών αλλά και οτιδήποτε άλλο κριθεί σκόπιμο για την πάταξη της πειρατεία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αναμένεται να βυθίσει την περιοχή στην απόλυτη ανομία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

Η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Σομαλία, που αντιμετωπίζει τις χειρότερες εμφύλιες συγκρούσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, πυροδότησε πραγματικό κύμα πειρατείας, που απειλεί έναν από τους σημαντικότερους διαύλους ναυσιπλοΐας του κόσμου.

Τα κρούσματα από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν πολλαπλασιασθεί. Τα χωρικά ύδατα μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης, νότια των στενών του Μπαμπ ελ Μάντεμπ, χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο από 20.000 πλοία, που κατευθύνονται από και προς τη διώρυγα του Σουέζ. Τα 700 εκατομμύρια τόννοι εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν μέσω της διώρυγας το 2007 αντιπροσωπεύουν ποσοστό 7% του τονάζ .

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

Σε εξέλιξη το 5ο Athens Law Forum on Taxation-  Κύριοι ομιλητές  ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Στυλιανός Πέτσας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

connection

Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να οριστικοποιηθεί κάποια τελική συμφωνία, με το χρόνο να γράφει ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου.

dhmosi

Οσμή σκανδάλου αναδύεται από τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία για 60 έτη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, του μεγαλύτερου logistics hub της χώρας, προς τη Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε., που είναι κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (80%) και της Goldair Cargo (20%).

ITALIAN-ECONOMY

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Süddeutsche Zeitung, η οποία στηλιτεύει τη στάση που τηρεί στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα για την Ιταλία είναι το δημόσιο χρέος της