Πειρατεία: Ο ΟΗΕ καλεί τον γγ του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλο

Πειρατεία: Ο ΟΗΕ καλεί τον γγ του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλο

Κρίσιμη συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος της σύγχρονης πειρατείας θα έχουν στις 22 Νοεμβρίου ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με τον γ.γ. του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλου. Ο ισχυρός άνδρας του ΟΗΕ κάλεσε στον Ευθύμιο Μητρόπουλο στο πλαίσιο και της εντατικής προσπάθειας που κάνει ο ΙΜΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει την μορφή μάστιγας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στα νερά της Σομαλίας.

Κρίσιμη συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος της σύγχρονης πειρατείας θα έχουν στις 22 Νοεμβρίου ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με τον γ.γ. του ΙΜΟ Ευ.Μητρόπουλου. Ο ισχυρός άνδρας του ΟΗΕ κάλεσε στον Ευθύμιο Μητρόπουλο στο πλαίσιο και της εντατικής προσπάθειας που κάνει ο ΙΜΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει την μορφή μάστιγας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στα νερά της Σομαλίας.

Tην ίδια ώρα, τo σχεδιασμό για τη λήψη μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαίλαπας , της σύγχρονης πειρατείας, ανακοίνωσε  ο υφυπουργός ΥΕΝ, Πάνος Καμμένος μιλώντας στο 8ο Ετήσιο Ναυτιλιακό Συνέδριο Navigator 2008. Ο υφυπουργός αποκάλυψε επίσης  ότι θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα πάνω σε ελληνικό πλοίο στα ανοικτά της Σομαλίας μαζί με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργο Βλάχο.

Εκτός από το πλοίο μας, τη φρεγάτα Θεμιστοκλής που βρίσκεται στην περιοχή , η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συνδράμει στρατιωτικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση αποφασισθεί.

  • Θα συνεισφέρουμε αποφασιστικά στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών αλλά και όλων των ναυτικών .Ανησυχούμε και θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους διεθνείς φορείς αλλά και με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας.
  • Θα υπάρξει ενδυνάμωση των μέσων αλλά και της θέσης του Λιμενικού πάνω στον τομέα αυτό ώστε να μπορούμε να συνδράμουμε τις ελληνικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που έχουν πλοία τους σε δύσκολες και επικίνδυνες περιοχές.
  • Για τη στήριξη των ελλήνων ναυτικών αποφασίσαμε να πάω τα Χριστούγεννα το 2008 με κλιμάκιο του Λιμενικού στη Σομαλία,, δίπλα στους έλληνες ναυτικούς.

Ναυτιλιακή κοινότητα

Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα σε ανοικτή επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα κράτη αναλύει τις θέσεις της οι οποίες είναι:

  • Να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις να στείλουν επαρκή αριθμό πολεμικών πλοίων υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών
  • Να ενισχυθεί το προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο των δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την εκδίωξη των πειρατών
  • Επίσης δημιουργία ειδικού νομικού πλαισίου, για την ποινική δίωξη των πειρατών από τις Δικαστικές Αρχές. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου οι κυβερνήσεις θα κληθούν ακόμα και να τροποποιήσουν την εθνική τους νομοθεσία.

«Ζητούμε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών αλλά και οτιδήποτε άλλο κριθεί σκόπιμο για την πάταξη της πειρατεία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αναμένεται να βυθίσει την περιοχή στην απόλυτη ανομία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

Η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Σομαλία, που αντιμετωπίζει τις χειρότερες εμφύλιες συγκρούσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, πυροδότησε πραγματικό κύμα πειρατείας, που απειλεί έναν από τους σημαντικότερους διαύλους ναυσιπλοΐας του κόσμου.

Τα κρούσματα από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν πολλαπλασιασθεί. Τα χωρικά ύδατα μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης, νότια των στενών του Μπαμπ ελ Μάντεμπ, χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο από 20.000 πλοία, που κατευθύνονται από και προς τη διώρυγα του Σουέζ. Τα 700 εκατομμύρια τόννοι εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν μέσω της διώρυγας το 2007 αντιπροσωπεύουν ποσοστό 7% του τονάζ .

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων

nikkas_ar

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα

33
staikouras-1

«Τον Μάιο του 2019 ο κ. Τσίπρας είπε στην Βουλή ότι έδωσε εντολή για δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Δεν υπάρχει καν αυτός ο λογαριασμός» είπε ο υπουργός Οικονομικών - Η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και 2020 αν και τα στοιχεία εως τον περασμένο Ιούνιο έδειχναν ότι αυτό θα ήταν απλησίαστο

1