Για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας μιλούν τώρα στην Ευρώπη

Για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας μιλούν τώρα στην Ευρώπη

Στη λογική αυτή, η ΕΚΤ φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή ελληνικών ομολογων εντός του σαββατοκύριακου ώστε να μην ζημιωθεί με συμμετοχή στο PSI

Για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας μιλούν τώρα στην Ευρώπη
Ένα πιο θετικό κλίμα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup αναδεικνύεται από το βράδυ της Πέμπτης από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπό την έννοια ότι εμφανίζεται σχεδόν ως δεδομένη η έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την αναδιάρθρωση του χρέους και το PSI.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο την Δευτέρα, εκτός αν υπάρξει κάποιος με κάποια πρόταση που ανατρέπει την όλη συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters, το οποίο πάντως δεν αποκαλύπτει την πηγή του.

Στη λογική αυτή, τόσο το Reuters όσο και η Bild μεταδίδουν ότι μέσα στο σαββατοκύριακο η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και άλλοι ομολογιούζοι του επίσημου τομέα σε όλη την Ευρώπη θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα, για τα οποία θα ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι όροι.

Με αυτόν τον τρόπο ο επίσημος τομέας θα "προστατευτεί" από τις ζημιές που θα έχουν οι ιδώτες ομολογιούχοι που πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων για το κούρεμα, το οποίο θα ξεπεράσει το 70% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών τίτλων.

Η εξέλιξη ενδεχομένως να δικαιολογεί και το θεαματικό θετικό γύρισμα των ελληνικών μετοχών αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο χρηματιστήριο (
Κλείσιμο
διαβάστε εδώ σχετικά).

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά συνολικότερα την κρίση χρέους στην Ευρώπη. (διαβάστε σχετικά εδώ)

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις περί το ελληνικό σχέδιο διάσωσης αποτέλεσαν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Παπαδήμος συνομίλησε τηλεφωνικά και με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης εδώ  για την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του χρέους από τους εταίρους και εδώ  για τις τελευταίες παραχωρήσεις της Αθήνας στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμφωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης