Ζητούν εξαίρεση από το «κούρεμα» οι φαρμακευτικές

Ζητούν εξαίρεση από το «κούρεμα» οι φαρμακευτικές

Tην εξαίρεση των ομολόγων - από το PSI2 και τις ρήτρες συλλογικής δράσης- που δόθηκαν  στις φαρμακευτικές έναντι οφειλών των νοσοκομείων ζητά από τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Φραμακευτικών εταιρειών Ελλάδος.

Ζητούν εξαίρεση από το «κούρεμα» οι φαρμακευτικές
Tην εξαίρεση των ομολόγων - από το PSI2 και τις ρήτρες συλλογικής δράσης- που δόθηκαν  στις φαρμακευτικές έναντι οφειλών των νοσοκομείων ζητά από τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Φραμακευτικών εταιρειών Ελλάδος.

Σε επιστολή τους προς τον κ. Παπαδήμο, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι, τα ομόλογα που δόθηκαν έναντι χρεών στις εταιρείες είναι ειδικού τύπου, και αυτή την στιγμή ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται ακριβώς καθώς έχουν δοθεί ακόμη και ως ενέχυρα για την δανειοδότηση τους. ( σ.σ Ξένες εταιρείες στην Ελλάδα τα έχουν μεταβιβάσει στις μητρικές και κανείς δεν γνωρίζει αν παίζουν ακόμη και παράγωγα πάνω σ αυτά τα ομόλογα στο εξωτερικό ).

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών σημειώνει επίσης ότι τα ομόλογα αυτά έχουν ήδη υποστεί «κούρεμα» καθώς δόθηκαν το 2010 και αφορούσαν τις οφειλές του 2007-2008 και 2009.                  
Όμως ο Σύνδεσμος επισείει και τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού των Νοσοκομείων λόγω της κατάρρευσης των εταιρειών-  αν τα ομόλογα «κουρευτούν»  .  
Κλείσιμο


Αναλυτικά, τα κύρια μέρη της επιστολής έχουν ως εξής

1.    Τα ομόλογα του Ν. 3867/2010 («Ομόλογα ν3867») εκδόθηκαν στα πλαίσια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος: Σε αντίθεση με το σύνολο των ομολόγων εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου που θα αποτελέσουν αντικείμενο του PSI 2, τα Ομόλογα του ν.3867 εκδόθηκαν μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου 1. Πρόκειται δηλαδή, για εξόφληση υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες ανελήφθησαν από το Ελληνικό Δημόσιο, αφού διαπιστώθηκε η έκταση του δημοσιονομικού προβλήματος. Η ένταξή τους στο Μνημόνιο 1 δημιούργησε την εύλογη πεποίθηση ότι επρόκειτο για υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, για τις οποίες λαμβάνετο ουσιαστική πρόνοια εκπληρώσεως και μάλιστα εν γνώσει του δημοσιονομικού προβλήματος (κατά τη ρητή διατύπωση, μάλιστα, της παρ. 9 του Μνημονίου 1).
 
2.    Τα Ομόλογα ν.3867 δεν είναι επενδυτικά αλλά έχουν δοθεί αντί καταβολής, είναι δηλαδή  «ειδικού τύπου»: Τα Ομόλογα ν.3867 είναι ομόλογα «ειδικού τύπου», καθόσον δεν πρόκειται για επενδυτικά ομόλογα. Η έκδοσή των εν προκειμένω Ομολόγων αποσκοπούσε στην εξόφληση οφειλών Δημοσίων Νοσοκομείων από την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων  προς προμηθευτές, στους οποίους και διατέθηκαν αποκλειστικά. Με άλλα λόγια, η απόκτηση των Ομολόγων του ν.3867 δεν αποτέλεσε επενδυτική επιλογή των προμηθευτών αλλά τη – στα όρια του υποχρεωτικού – διέξοδο για την ικανοποίηση των ως άνω απαιτήσεών τους από τα  Δημόσια Νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των Ομολόγων του ν.3867 στο PSI 2 και η επιβολή απομειώσεως της ονομαστικής τους αξίας, θα είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν οι κάτοχοί τους τις συνέπειες μίας επενδυτικής επιλογής, την οποία ουδέποτε πραγματοποίησαν αλλά στην οποία εξαναγκάστηκαν.

3.    Οι κάτοχοι των Ομολόγων ν3867 έχουν ήδη υποστεί απομείωση της ονομαστικής αξίας των απαιτήσεών τους: Οι κάτοχοι Ομολόγων ν.3867 έχουν ήδη υποστεί σημαντική απομείωση των αρχικών απαιτήσεών τους κατά των Δημοσίων Νοσοκομείων. Κατ’ αρχήν, τα Ομόλογα του ν.3867 εκδόθηκαν το 2010 για να καλύψουν εκκαθαρισμένες απαιτήσεις των προμηθευτών κατά των Δημοσίων Νοσοκομείων που υφίσταντο ήδη από τα έτη 2007, 2008 και 2009, και οι οποίες εξοφλούντο αντίστοιχα σε βάθος μεγαλύτερο της τετραετίας το 2011, 2012 και 2013. Πρόκειται δηλαδή για απαιτήσεις, οι οποίες καίτοι ληξιπρόθεσμες εξοφλούνται άτοκα μετά από τέσσερα σχεδόν έτη από τη γένεσή τους, με αντίστοιχο χρηματοοικονομικό κόστος για τους προμηθευτές.

4.    Κίνδυνος επιβίωσης εταιρειών και διακοπής εφοδιασμού των Νοσοκομείων: Η τυχόν συμμετοχή των Ομολόγων του ν.3867 στο PSI 2 και η επιβολή απομειώσεως της ονομαστικής τους αξίας, επαναφέρει ακριβώς τα προβλήματα που επιχείρησε να επιλύσει ο Ν. 3867/2010, θέτοντας ευθέως εν κινδύνω τόσο την επιβίωση των προμηθευτών όσο και τον ομαλό εφοδιασμό των Δημοσίων Νοσοκομείων. Ειδικότερα, η χρονίζουσα αδυναμία των Δημοσίων Νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών τους, αναμένετο να έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο στους προμηθευτές όσο και στα ίδια τα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του άρθρου 27 του Ν. 3867/2010 «…αναγνωρίζεται η δυσκολία επιβίωσης πολλών εταιρειών [προμηθευτών των Δημοσίων Νοσοκομείων] εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών για τις οφειλές των ετών 2007 και 2008…», ενώ επίσης σημειώνεται ότι λόγω της καθυστερήσεως αυτής αναμένεται να προκληθεί  κίνδυνος άμεσης διακοπής εφοδιασμού των Νοσοκομείων και διατάραξης της ομαλής λειτουργίας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης