Χρ. Φώλιας : Ρυθμίσεις για την λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών στις τράπεζες

Και στο καρφί και στο πέταλο για τα πυρηνικά

Με τη λογική των απανωτών σοκ προς την κατεύθυνση στήριξης των καταναλωτών επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας να κρατήσει στην επικαιρότητα τη μάχη ανάδειξης του «κοινωνικού» κυβερνητικού προσώπου.

Ρυθμίσεις λοιπόν που αφορούν στον τρόπο και στο πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης στις οποίες προβλέπεται η προστασία του αδυνατούντο

Με τη λογική των απανωτών σοκ προς την κατεύθυνση στήριξης των καταναλωτών επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας να κρατήσει στην επικαιρότητα τη μάχη ανάδειξης του «κοινωνικού» κυβερνητικού προσώπου.

Ρυθμίσεις λοιπόν που αφορούν στον τρόπο και στο πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης στις οποίες προβλέπεται η προστασία του αδυνατούντος για αντικειμενικούς λόγους να πληρώσει τα χρέη του και η ρητή απαγόρευση των πρόσβασης των εισπρακτικών εταιρειών σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Οπως τόνισε ο κ. Φώλιας, μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει οριστικοποιηθεί ένα ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους.

Ηδη έχει συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν και μέλη οργανώσεων καταναλωτών, τραπεζών, εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών συλλόγων. Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ιωάννης Οικονόμου.

Πιο αναλυτικά, οι δέκα ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη δομή του νέου πλαισίου είναι:

- Προστασία του αδυνατούντος για αντικειμενικούς λόγους να πληρώσει τα χρέη του. Ως εκ τούτου, θα γίνεται σαφής διάκριση των περιπτώσεων δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική δυσκολία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους από τις περιπτώσεις όσων οφειλετών δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους λόγω κακοπιστίας ή δυστροπίας.

- Ρητή απαγόρευση των πρόσβασης των εισπρακτικών εταιρειών σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά ορίζονται στη νομοθεσία μας.

- Ρητή πρόβλεψη ότι τυχόν διαπιστούμενη παρανομία του εισπρακτικού εταιρικού σκοπού καθιστά τις εταιρείες άκυρες με όλες τις συνέπειες.

- Αυστηρός έλεγχος της σχέσης των τραπεζών με τις εισπρακτικές εταιρείες, ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο συνεργασίας και σαφής επιμερισμός ευθυνών.

- Συγκεκριμένοι όροι ως προς τη νομική μορφή, την έδρα, το κεφάλαιο, την τήρηση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας και την πιστοποίηση ποιότητας για την ίδρυση και λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

- Θέσπιση βασικών αρχών σεβασμού της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του οφειλέτη, ώστε να γίνεται απόλυτα σεβαστό το τραπεζικό απόρρητο και να μην υπάρχουν οχλήσεις που διευρύνουν την πίεση στους οικείους του οφειλέτη ή τον εκθέτουν στον επαγγελματικό και κοινωνικό του περίγυρο.

- Υποχρεωτική δήλωση της πραγματικής ιδιότητας των υπαλλήλων εισπρακτικών εταιρειών και ρητή απαγόρευση να εμφανίζονται ως υπάλληλοι τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων ή άλλων επαγγελμάτων καθώς στοιχειοθετείται το αδίκημα της αντιποίησης.

- Ρητή απαγόρευση των εισπρακτικής διαδικασίας για χρέη που απορρέουν από περιπτώσεις παράνομων ή καταχρηστικών όρων των σχετικών συμβάσεων.

- Θωράκιση της σχέσης εμπιστοσύνης και καλής πίστης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ καταναλωτή και τράπεζας και

- ενεργοποίηση του συνόλου των εποπτικών φορέων με σαφή καθορισμό αρμοδιοτήτων για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νομιμότητας των πρακτικών των εν λόγω εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

byd-e6-ev-2

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr  ελληνικός όμιλος μετά τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την BYD για τα ηλεκτρικά λεωφορεία προχωρά έναν βήμα παραπάνω και ετοιμάζεται «πυρετωδώς» για να εισάγει και στην ελληνική αγορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διαθέτει η κινεζική μάρκα.