Νέα δραματική βουτιά στην ύφεση φέρνουν τα χαράτσια και οι περικοπές

Νέα δραματική βουτιά στην ύφεση φέρνουν τα χαράτσια και οι περικοπές

Η πτώση του ΑΕΠ έφτασε το 7% (!) στο δ΄τρίμηνο του 2011, έναντι 5% ένα τρίμηνο νωρίτερα - Παρήγορα σημάδια από τη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ, αλλά δεν φτάνει...

Νέα δραματική βουτιά στην ύφεση φέρνουν τα χαράτσια και οι περικοπές
Η Τρόικα και οι θιασώτες της πολιτικής "βάζω συνέχεια φόρους, κόβω συνέχεια το εισόδημα" φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και, κατ΄επέκταση, στην κοινωνία.

Η συνταγή που ακολουθείται πιστά από το 2010 δεν φέρνει καμία απολύτως πρόοδο, παρά μόνο εκλάμψεις, όπως εκείνη του γ΄τριμήνου του 2011, όταν η ύφεση είχε "υποχωρήσει" στο 5,3% έναντι 7,3% που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Και τί έγινε στο δ΄τρίμηνο, μετά το χαράτσι στα ακίνητα, την αύξηση του ειιδκού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την επιβολή του στο φυσικό αέριο καθώς και τις νέες περικοπές εισοδημάτων; Απλά μαθηματικά είναι, που οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς φαίνεται ότι αγνοούν και πειραματίζονται πάνω στην Ελλάδα όπως οι φοιτητές της Ιατρικής σε πτώματα στο νεκροτομείο.

Κλείσιμο
Με όλα αυτά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7% (!) στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που έφυγε, πέρα από οποιαδήποτε πρόβλεψη των Τροϊκανων και το οικονομικού επιτελείου, και φως στο τούνελ δεν φαίνεται από πουθενά για τους Έλληνες. Αντίθετα, δεν τολμούμε να αναλογιστούμε τί θα απογίνει στην καθημερινότητα με τη νέα πτώση της κατανάλωσης που θα φέρουν τα μέτρα του νέου Μνημονίου που ψήφισε η Βουλή.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου), καθώς και αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους βραχυχρόνιους δείκτες.

Συνολικά για πέρσι, η ύφεση έκλεισε στο 6,8%, ενώ οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφέρονταν σε 6% περίπου. Πάντως, υπάρχει ακόμη ένας προβληματισμός σε σχέση με το κατά πόσον τα στοιχεία της Στατιστικής είναι συγκρίσιμα.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Αν μπορεί να ψάξει κάποιος για κάτι παρήγορο, αυτό μπορεί αν το βρει στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, όπου αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ (είχε ζητηθεί 1 δισεκατομμύριο) με επιτόκιο 4,61%, δηλαδή κατά τι χαμηλότερο από την τελευταία παρόμοια δημοπρασία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αλλά η δημοπρασία δεν λέει και πολλά στους Έλληνες - τουλάχιστον πολύ περισσότερα λέει η καθημερινότητα, η οποία αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Στατιστικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης