Τράπεζες : Αποδόσεις έως 273 %

Τράπεζες : Αποδόσεις έως 273 %

Πώς παρέσυραν τις μετοχές σε άνοδο οι … «επιδρομείς» και μάλιστα χωρίς την δραστηριοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων

Τράπεζες : Αποδόσεις έως 273 %
Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, δρούσαν σε περιοχές του Βορρά της Αγγλίας και Σκωτίας οι λεγόμενοι «επιδρομείς». Στην Αθήνα, του 21ου αιώνα, οι «επιδρομείς» ήταν ισχυρά ελληνικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια- τα οποία οδήγησαν σε πρωτοφανή άνοδο τις τραπεζικές μετοχές παρασύροντας, στο τέλος, και ένα μέρος από τις υπόλοιπες μετοχές.
Απώτερος στόχος οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της ανεκεφαλαιοποίησης η οποία εκτιμάται πως θα ακολουθήσει εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το περίφημο PSI.

Μέσα στον Ιανουάριο, η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε από 596 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 80%


Όπως φαίνεται από τον πίνακα 1 τα κέρδη ήταν τεράστια με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank που μέσα σ ένα μήνα συνεδριάσεων κατέγραψαν κέρδη 273,39%
Κλείσιμο
και 245% αντίστοιχα.   
Τα δε εκρηκτικά κέρδη κατεγράφησαν μόνο από τα ελληνικά χαρτοφυλάκια- κυρίως Αμοιβαία – καθώς όπως θα δούμε από τα στοιχεία του Αποθετηρίου οι ξένοι επενδυτές απέχουν και περιορίζονται μόνο σε σποραδικές εντολές trading. ( Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ένας αμερικανικός οίκος δεν διαθέτει πλέον τμήμα trading, ενώ η Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse σταμάτησε την παρακολούθηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ).

Μόνο ελληνικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια  

    
 Ειδικότερα, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν εκροές 34 εκατ. ευρώ και κατείχαν το 49,7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης έναντι 50% στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν 34,1%, έναντι 25,1% των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και 38,2% των Ελλήνων ιδιωτών.  Με λίγα λόγια, με το ¼ των συναλλαγών ανέλαβαν τα ηνία της αγοράς και κυριάρχησαν σε μια εντελώς ρηχή αγορά – στην οποία αρκούν 20-30 εντολές στο άνοιγμα της αγοράς.  Η κυριαρχία, όμως, των  τραπεζικών μετοχών ήταν απόλυτη. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωνε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου άνοδο 22,63% ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε τετραπλάσια άνοδο καθώς έφθασε έως 86,1%.

Για ποιους, όμως, λόγους οι όποιοι ξένοι επενδυτές δεν ακολούθησαν την εκρηκτική άνοδο ;

Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι οι απαγορεύσεις ή και περιορισμοί σε ορισμένα funds να διαθέτουν τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Είναι τόσο αυστηροί οι περιορισμοί ώστε επιτρέπονται μόνο τοποθετήσεις επί ελληνικών μετοχών ή προϊόντων- τα οποία διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια. Λ. χ όπως τα δικαιώματα της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ( Adr ) ή το νέο Etf grek το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες.

Επίσης, οι βασικότεροι ξένοι χρηματιστηριακοί παίκτες στην Ελλάδα- που δραστηριοποιούνται είτε στην Αθήνα, είτε μέσω Λονδίνου- απείχαν από τις τοποθετήσεις στις τράπεζες διότι είχαν καταγράψει ζημιές- κι αυτό φάνηκε από την έντονη κριτική που είχαν ασκήσει προς τις τράπεζες,  τον περασμένο Οκτώβριο στο περιθώριο της παρουσίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. Οι περισσότερες ξένες χρηματιστηριακές ακολουθούν περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα που φθάνει έως και την διάλυση ολόκληρων τμημάτων.                          

Η συνέχεια  - Αποχή των ξένων – άγαρμπες κινήσεις από ελληνικά Αμοιβαία.

Η συνέχεια της ανοδικής τάσης παραμένει θολή- εκτός κι αν συμβεί κάποιο θαύμα με εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη. Παρόλο λοιπόν που ψηφίστηκε το νέο μνημόνιο με το οποίο δεσμεύθηκε η χώρα μέχρι το 2014, οι ξένοι επενδυτές δεν ακολούθησαν ούτε την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους.

Οι εντολές τους παραμένουν σποραδικές – μόνο για trading-  κι αυτό συμβαίνει διότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου. Η προηγούμενη συμμετοχή τους ήταν τραυματική τόσο στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς κα.. Οι τιμές από τις αυξήσεις κατέρρευσαν και μόνο όσοι είχαν προχωρήσει σε trading δικαιώθηκαν.

Σ ότι αφορά τώρα τις κινήσεις Αμοιβαίων Κεφαλαίων, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κι ορισμένες «άγαρμπες» κινήσεις καθώς σ ορισμένες περιπτώσεις ξεπουλήθηκαν τεράστιες ποσότητες τραπεζικών μετοχών σ 1-2 συνεδριάσεις.

Αυτές οι κινήσεις  με τις έντονες διακυμάνσεις κάνουν επιφυλακτικούς τους παλαιότερους επενδυτές της πάλαι πότε Σοφοκλέους. Προτιμούν ακόμη και να χάνουν από καλές και υγιείς εταιρείες – παρά να συμμετέχουν σ ένα άκρως κερδοσκοπικό  παιχνίδι. Άλλωστε η ίδια η αγορά επιβραβεύει αργά  ή γρήγορα τις εταιρείες που δεν ακολουθούν τακτικές «επιδρομών».                                      


Πίνακας 1

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΏΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Τράπεζες         από 1/1         ενός μήνα
 
Alpha                223,42%          273,39%

Eurobank         195,51%              245%

Πειραιώς          146,64%        151,61%

Ταχυδρομ.        130,25%        142,37%

Εθνική                  80,25%          93,38%     
       
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης