Σχεδόν 3% η άνοδος την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη

Οδός Αθηνών : Μαζεύτηκαν οι απώλειες, «πυροβολισμοί» στις τράπεζες

Το γεγονός και μόνο πως η Wall Street κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο την ώρα που οι ειδήσεις από το … μέτωπο των επιχειρήσεων αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ενός κλίματος σχετικής έστω ψυχραιμίας εκ μέρους των επενδυτών, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως επίτευγμα.

Προερχόμενη η αμερικανική αγορά από δύο συνεδριάσεις όχι απλά πτωτικές, αλλά τις πλέον «μαύρες» των τελευταίων δ

Το γεγονός και μόνο πως η Wall Street κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο την ώρα που οι ειδήσεις από το … μέτωπο των επιχειρήσεων αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ενός κλίματος σχετικής έστω ψυχραιμίας εκ μέρους των επενδυτών, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως επίτευγμα.

Προερχόμενη η αμερικανική αγορά από δύο συνεδριάσεις όχι απλά πτωτικές, αλλά τις πλέον «μαύρες» των τελευταίων δύο δεκαετιών και με την «βόμβα» της General Motors να κυριαρχεί στην ειδησεογραφία της ημέρας, προφανώς και παρέδωσε εύκολα τα αρχικά της κέρδη, αλλά «επέστρεψε»  τελικώς δυναμικά για να κλείσει με όλους τους βασικούς της δείκτες ενισχυμένους.

Τα μάκρο της ημέρας ήταν φυσικά η νέα αύξηση της ανεργίας αλλά και οι προβλέψεις  ξένων οίκων περί βαθμιαίας επιδείνωσης των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και στο πρώτο τρίμηνο του 2009, πλην όμως τίποτε δεν είχε προϊδεάσει τους επενδυτές γι’ αυτό που θα ακολουθούσε: για την ανακοίνωση δηλαδή της General Motors πως τα κεφάλαια κίνησης που διαθέτει επαρκούν για την συνέχιση της λειτουργίας της μετά βίας έως τα τέλη Δεκεμβρίου! Η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε νέες απώλειες ύψους 2,25 δις δολαρίων και απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση εκταμίευση των κεφαλαίων βοηθείας (περίπου 50 δις δολάρια) που ζητάνε οι 3 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Και μπορεί μεν ο Διευθύνων Σύμβουλος της GM Ρίτσαρντ Βάγκονιρ να διέψευσε κάθε σενάριο περί χρεοκοπίας και λουκέτου στην εταιρία, δεν έκρυψε όμως πως για να συνεχίσει χωρίς κρατική αρωγή – κι αυτό μέχρι τον Ιούνιο και … βλέπουμε – θα προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού και σφράγισμα κάποιων γραμμών παραγωγής!

Την ίδια ώρα ανακοινώνονταν κι άλλες «τραγικές» προβλέψεις, αυτή τη φορά για την  JPMorgan για την οποία οι ειδικοί λένε πως θα εξαναγκαστεί σε νέες διαγραφές επισφαλειών και η ημέρα τελείωσε με την ομιλία του νεοεκλεγμένου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πορεία της οικονομίας.

Συνεπώς το ότι στο κλείσιμο  οι δείκτες ήταν στο «πράσινο» οφείλεται απλώς και μόνον στο γεγονός πως οι Αμερικανοί θέλουν, επιλέγουν να δουν την μόνη αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, την … βεβαιότητά τους δηλαδή πως η Federal Reserve θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της έως τα μέσα Δεκέμβρη για να τονώσει περαιτέρω στην οικονομία.

Έτσι βρεθήκαμε με τον Dow στο +2,85% και στις 8.943,81 μονάδες, το Nasdaq στις 1.647,40 μονάδες με άνοδο 2,41%, και τον S&P 500 στο + 2,89% και στις 930,99μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

byd-e6-ev-2

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr  ελληνικός όμιλος μετά τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την BYD για τα ηλεκτρικά λεωφορεία προχωρά έναν βήμα παραπάνω και ετοιμάζεται «πυρετωδώς» για να εισάγει και στην ελληνική αγορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διαθέτει η κινεζική μάρκα.