LIVE

Κορωνοϊός

Λιγότεροι  φόροι και περικοπές, πιο πολλά “λουκέτα” στο Δημόσιο

Λιγότεροι  φόροι και περικοπές, πιο πολλά “λουκέτα” στο Δημόσιο

Zητούν μείωση έως 10% στον κατώτερο μισθό και έως 20% στις επικουρικές – Θέλουν έντάξεις στα σχέδια πόλης αντί για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες – Απαντούν Δευτέρα πρωί οι δανειστές

Λιγότερους φόρους και περικοπές μισθών, αλλά περισσότερα λουκέτα και καταργήσεις φορέων και οργανισμών περιλαμβάνει η αντιπρόταση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για την οποία μετέβη στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου η Τρόικα.

Η πρόταση των πολιτικών αρχηγών λέει ουσιαστικά «ναι» στην λίστα των απαιτήσεων της Τρόικα, αλλά περιλαμβάνει και «κόκκινες γραμμές» επί των οποίων ζητείται η επίδειξη συναίνεσης εκ μέρους των δανειστών.

Σε δημοσιονομικό  επίπεδο, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν (διαβάστε εδώ σχετικά) για πρόσθετα μέτρα φέτος 3,3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευε προ ημερών το protothema.gr ότι πολλοί στην κυβέρνηση δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη λήψεως «πακέτου» ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε  εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει το protothema.gr

Το «μάρμαρο»  όμως, όπως όλα δείχνουν, θα το πληρώσουν  κυρίως οι εργαζόμενοι σε φορείς του  δημοσίου αφού –σύμφωνα με πληροφορίες- η αντιπρόταση των αρχηγών  προβλέπει:

-        Μείωση του μσθολογικού κόστους του δημοσίου κυρίως μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων. Ερωτηματικό παραμένει και πάλι όμως πώς εννοούν τη μείωση του προσωπικού, αν θα προέλθει δηλαδή από αναγκαστικές αποχωρήσεις και πότε.

-        Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς περικοπή των δώρων. Αντιπροτείνεται μια «λελογισμένη» μείωση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 10% αντί 20% που ζητά η Τρόικα, ενώ αποδέχονται τη μετενέργεια στις κλαδικές συμβάσεις.

-        Περιορισμένες μειώσεις επικουρικών συντάξεων «στο όριο της βιωσιμότητος των ταμείων», δηλαδή περικοπές 10%-20% αντί μειώσεων 20%-35% που ζητά η Τρόικα.

-        Υποκατάσταση φορολογικών μέτρων από άλλες δράσεις ή με αποδοτικότερα μέτρα. Για παράδειγμα επιδιώκεται η «ακύρωση» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα αναδρομκά από 1-1-2012, καθώς θα σημάνει τον εκμηδενισμό των εσόδων από μεταβιβάσεις ακινήτων. Αντιπροτείνονται περισσότερο «αναπτυξιακά» μέτρα, όπως πχ οργανωμένες εντάξεις στο σχέδιο πόλεως που θα ευνοούσαν την οικοδομή και θα ανέκοπταν την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας.

Για τις προτάσεις  αυτές οι απεσταλμένοι των δανειστών  βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με Ουάσιγκτον-  Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, προκειμένου να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για το περιεχόμενο των ελληνικών θέσεων.

Αναλόγως της "γραμμής" που θα λάβουν, θα δοθεί  η ανταπάντηση την Δευτέρα  το πρωί, σε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουμε εδώ  ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται  να έχει απορρίψει κατηγορηματικά (διαβάστε εδώ σχετικά) το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Υγεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης