«Μαξιλαράκι» 1 δισ. ευρώ για παροχές - ανάχωμα στην κρίση
Οι θετικές, υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, προβλέψεις της Κομισιόν για το δημόσιο έλλειμμα, δίνουν στην κυβέρνηση το περιθώριο για επιπλέον δαπάνες ως 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να το μεταχειριστεί ως ανάχωμα στην κρίση.
Αν και στην κυβέρνηση κρατούν ακόμα «μικρό καλάθι» για πιο γενναίες αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής, όλα δείχνουν ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα έχει κάτι παραπάνω να δώσει, σε σχέση με το π
Οι θετικές, υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, προβλέψεις της Κομισιόν για το δημόσιο έλλειμμα, δίνουν στην κυβέρνηση το περιθώριο για επιπλέον δαπάνες ως 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να το μεταχειριστεί ως ανάχωμα στην κρίση.
Αν και στην κυβέρνηση κρατούν ακόμα «μικρό καλάθι» για πιο γενναίες αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής, όλα δείχνουν ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα έχει κάτι παραπάνω να δώσει, σε σχέση με το προσχέδιο που παρουσίασε προ μηνός ο υπουργός Οικονομίας.
Με την Κομισιόν να αποδέχεται πως το έλλειμμα διαμορφώνεται σε απόσταση ασφαλείας από το όριο του 3% του ΑΕΠ, τόσο για φέτος (2,5%) όσο και για το 2009 (2,2%), απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο επιστροφής στην επιτήρηση για την υπέρβαση του 2007 (3,7%).
Ωστόσο, πέρα από τις όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρξουν την Παρασκευή στις Βρυξέλες για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητος, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ατενίζει το 2009 με έναν «αέρα» της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. και τούτο διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ανέλθει σε 2,2% και όχι 1,8% που προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έχει την «πολυτέλεια» να υπερβεί τις προβλεπόμενες δαπάνες κατά 0,4% του ΑΕΠ -έστω και στην πορεία του έτους εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν- ακόμα και αν δεν εγγράψει επισήμως κάτι τέτοιο στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Σε τι μεταφράζεται όμως το «μαξιλαράκι» του 1 δισ. ευρώ;
Το πακέτο που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και τη εισοδηματική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, όπως:
- Καταβολή επιδόματος θέρμανσης 150 έως 400 ευρώ από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε οικογένειες και συνταξιούχους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα,
- Διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ από 4 σε 7 ή 8, ώστε να λαμβάνουν το βοήθημα περισσότεροι συνταξιούχοι,
- Αύξηση των επιδομάτων του ΟΓΑ,
- Ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ,
- Ενίσχυση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου για τις ιδιωτικές επενδύσεις,
- Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, για να αποκρούσει κυρίως το κύμα μισθολογικών διεκδικήσεων, καθώς γνωρίζει ότι τα κρατικά ταμεία δεν αντέχουν γενικευμένες παροχές «στα τυφλά».
Επικαλείται το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας -το οποίο η Κομισιόν θεωρεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας και πιέζει τη χώρα μας να μειώσει έως 2 μονάδες του ΑΕΠ σε μια διετία- επειδή περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής. Το υπουργείο οικονομίας τονίζει ότι η όποια «χαλάρωση» δεν θα ανατρέψει το πλαίσιο που καθόρισε το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε προ μηνός.
Στη βάση αυτή, η «μεγαλύτερη ευελιξία» και οι όποιες «διορθωτικές κινήσεις» επιδιώκει η κυβέρνηση, ίσως δεν αποτυπωθούν σε εξαγγελίες, πριν τις αρχές του 2009 ή όποτε οι συνθήκες το καταστήσουν αναγκαίο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr