Κορωνοϊός

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Εντολή για εντατικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα λαθρεμπορίας ενόψει των Χριστουγέννων, έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης....

Εντολή για εντατικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα λαθρεμπορίας ενόψει των Χριστουγέννων, έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης στην αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ, ήδη το 2011 καταγράφεται θεαματική άνοδος τόσο στον αριθμό των ελεγχθέντων εγκαταστάσεων διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων, όσο και έκδοσης Υπουργικών αποφάσεων επιβολής προστίμων στους παραβάτες. Σημειώνεται ότι, το τρέχον έτος τα δείγματα βενζίνης και πετρελαίου που έχουν ελεγχθεί ξεπερνούν τα 14.000, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος συγκριτικά με τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ειδικότερα, ελέγχους σε συνολικά 4.087 πρατήρια υγρών καυσίμων των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης κατά τους οποίους ελέγχθηκαν 14.027 δείγματα, εκ των οποίων τα 4.548 αφορούσαν σε Diesel και τα άλλα 9.479 σε τύπους βενζίνης, διενήργησαν από την αρχή του έτους και μέχρι τις 08.12.2011 τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), ύστερα από απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ για εντατικοποίηση των προσπαθειών περιορισμού των κρουσμάτων λαθρεμπορίας.

Βάση ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, συνολικά 45 δείγματα διαπιστώθηκαν ως μη κανονικά, ενώ εκκρεμεί η απάντηση για άλλα 60. Ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) προς τον Υφυπουργό, εκδόθηκαν πενήντα πέντε (55) Υπουργικές αποφάσεις επιβολής προστίμων -για το τρέχον έτος και προηγούμενες χρονιές- οι οποίες απεστάλησαν προς είσπραξη στις Δ.Ο.Υ. Σαράντα εκθέσεις συντάχθηκαν για τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου εκκρεμούν προσφυγές.

Συνολικά, από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 16.612.332 Ευρώ και έχουν εισπραχθεί 3.972.850 Ευρώ.

Στοιχεία για τα επιβληθέντα πρόστιμα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα στη διεύθυνση http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=479&language=el-GR. Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, στη δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας αυτής έχουν τοποθετηθεί σύνδεσμοι (links) με τα επιβληθέντα πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων και σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης