Κατέρρευσαν στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές

Κατέρρευσαν στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές

Απώλειες 2,08% στον γενικό δείκτη, με φόντο τις επαφές για το “κούρεμα”– Στο “κόκκινο” οι αγορές, πτώση για το ευρώ – Σχεδόν με 6% δανείστηκε για ένα χρόνο η Ιταλία

Banking shares collapse in the ASE
Το «μαστίγωμα» των τραπεζικών μετοχών στην Αθήνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σκέψης, καθώς συνδέεται με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. Οι τραπεζικές μετοχές Εθνική, Alpha Bank και Eurobank έχασαν 12% - 11% και 10% αντίστοιχα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εκδηλώνονται με φόντο τις επαφές Βενιζέλου με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα για το “ελληνικό PSI”, με τον υπουργό Οικονομικών να εκφράζει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Ο Γενικός Δείκτης από την ώρα που έχασε την στήριξη των μη τραπεζικών μετοχών έκλεισε τελικώς με πτώση 2,08% 661,77 μονάδες, μόλις 7 μονάδες πιο ψηλά από το προηγούμενο χαμηλό.

Κλείσιμο
Στα 1,59 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με πτώση 12,64%. Ρευστοποιήσεις 11% στην Alpha Bank και άνω του  10% σε Eurobank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πτώση 6,5% στην Τράπεζα Κύπρου και 3,5% στην Marfin Popular.

Aντίβαρα στην κάθοδο ήταν η άνοδος της MIG με άνοδο πάνω από 3%, της Folli – Follie Group με 4%, του ΟΤΕ με 2,67% και του ΟΠΑΠ με άνοδο 1,06%.

Στα 32,6 εκατ. ευρώ  ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.              

Στο “κόκκινο”  πάντως βρίσκονται και οι άλλες αγορές, με την Φρανκφούρτη και την Μαδρίτη να χάνουν σχεδόν 2,5% , το Παρίσι περί το 2%, ενώ πάνω από 3% υποχωρεί το Μιλάνο, με φόντο το επιτόκιο 5,92% για τα ετήσια έντοκα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντλήθηκαν – υπερκάλυψη σχεδόν κατά δύο φορές – σε σημερινή δημοπρασία.

Πτώση της τάξης του 1,3% καταγράφεται στο χρηματιστήριο του “απομονωμένου” Λονδίνου, ενώ με απώλειες της τάξης των 100 μονάδων (περίπου 0,8%) ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο Dow Jones.

Ανάλογη πορεία για το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει στα 1,3250 δολάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης