Αλογοσκούφης : 5 +23 δισ. για το ελληνικό «σχέδιο Μπράουν»

Αλογοσκούφης : 5 +23 δισ. για το ελληνικό «σχέδιο Μπράουν»

Ενέσεις ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης για τη στήριξη των τραπεζών.

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες για να καλύψουν ανάγκες ρευστότητος και για συνολικό ποσό μέχρι 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Έκδοση ομολόγων του ελληνικού δ

Αλογοσκούφης : 5 +23 δισ. για το ελληνικό «σχέδιο Μπράουν»

Ενέσεις ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης για τη στήριξη των τραπεζών.

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες για να καλύψουν ανάγκες ρευστότητος και για συνολικό ποσό μέχρι 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και διάθεση τους στις τράπεζες, ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ
  • Στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών. Θα διατεθεί ποσό έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες που το επιθυμούν και χρειάζονται την ενίσχυση.

Ανησυχία Προβόπουλου

Κατά την παρουσίαση των μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας είναι προληπτικού χαρακτήρα, αλλά πιθανότατα θα κάνουν χρήση τους όλες οι τράπεζες, λόγω του ανταγωνισμού. Το δημόσιο και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγχουν εάν οι τράπεζες που θα επωφεληθούν και θα δανείζονται φθηνότερα, λόγω της εγγύησης του δημοσίου

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης η στήριξη των τραπεζών θα γίνει σε δύο επίπεδα: της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας. Για την τελευταία όμως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έδειξε και κάποια αγωνία προκειμένου να σπεύσουν να επωφεληθούν οι τράπεζες, επειδή τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης αρκετών εξ αυτών, λόγω της αρνητικής συγκυρίας. Ειδικότερα:

Κλείσιμο

Η παροχή εγγύησης του δημοσίου δίδεται προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας σε ποσό έως 15 δισ. ευρώ. Η παρέμβαση αυτή ουσιαστικά αφορά την εγγύηση του δημοσίου για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια που επιθυμούν να λάβουν οι τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερο δανεισμό ή για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με νέο. Τα συγκεκριμένα δάνεια των τραπεζών θα πρέπει να έχουν διάρκεια 3-5 χρόνια ενώ οι εγγυήσεις θα δίνονται από το δημόσιο έναντι προμήθειας 100-150 μονάδες βάσης, και αναλόγως του πιστωτικού κινδύνου που φέρει η κάθε τράπεζα.

Για επιπλέον ρευστότητα, θα υπάρξει άμεση στήριξη των τραπεζών, έως το ποσό των 8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά να μην δεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό και να επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα, και για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών προχωρά στο εξής: έκδοση ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (3-5 χρόνων) με το προϊόν τους να κατατίθεται στις ενδιαφερόμενες τράπεζες. Η «αμοιβή» του Δημοσίου θα ορίζεται σε 50 έως 100 μονάδες βάσης.

«Προνομιούχες» στο δημόσιο

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών έως το ποσό των 5 δισ. ευρώ για όσες τράπεζες επιθυμούν ή κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δεν διαθέτουν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα, το δημόσιο θα αγοράζει προνομιακές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα εξαγοράς (μετά από 5 έτη) επιδιώκοντας προνομιακή απόδοση 10%. Και σε αυτό το θέμα ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι χρηματοδότηση θα γίνει μέσω έκδοσης ομολόγων ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο έλλειμμα, αλλά μόνο το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή που μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη διασφάλιση της συμμετοχής του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών με έλεγχο σε θέματα που αφορούν τις αποδοχές των στελεχών, οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το μισθό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κέρδη και ζημιές

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι προβλήματα στο δημόσιο χρέος θα υπάρξουν μόνο αν εξαντληθούν τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Εκτίμησε μάλιστα ότι αν αξιοποιηθεί πλήρως το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, τότε το δημόσιο από τις αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αποκομίσει έσοδα της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικά, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε ελαστικοποίηση των λογιστικών προτύπων που αφορούν στις τράπεζες, ώστε να έχουν καλύτερη αποτύπωση των κεφαλαίων και της οικονομικής τους κατάστασης (μεταφορά των επισφαλών επενδύσεων από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο στο επενδυτικό κλπ).

«Πόδι» στις τράπεζες που ζητούν βοήθεια βάζει το Δημόσιο

«Χείρα βοηθείας» με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που ζητά κρατική στήριξη, προβλέπει το σχέδιο Αλογοσκούφη. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, σε όλες τις περιπτώσεις όπου παρέχεται εγγύηση του Δημοσίου ή η ενίσχυση μέσω αγοράς προνομιούχων μετοχών, διασφαλίζεται η συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου, με δικαίωμα αρνησικυρίας στην πολιτική παροχών στα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης