Μην ξεχνάμε, η κρίση είναι εδώ…
Η επί διήμερο φρενήρης πορεία των δεικτών, οι διαδοχικές ανακοινώσεις πακέτων και σχεδίων διάσωσης του ευρύτερου τραπεζικού τομέα όλων σχεδόν των δυτικών οικονομιών – κι όχι μόνο – προφανέστατα έχουν επηρεάσει θετικότατα στην ψυχολογία πολλών εμπλεκομένων με τις αγορές. Πλην, όμως, σημάδια και στοιχεία πως η κρίση είναι ακόμα εδώ υπάρχουν και, δυστυχώς, ανακοινώνονται.
Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος τα αρνη
Η επί διήμερο φρενήρης πορεία των δεικτών, οι διαδοχικές ανακοινώσεις πακέτων και σχεδίων διάσωσης του ευρύτερου τραπεζικού τομέα όλων σχεδόν των δυτικών οικονομιών – κι όχι μόνο – προφανέστατα έχουν επηρεάσει θετικότατα στην ψυχολογία πολλών εμπλεκομένων με τις αγορές. Πλην, όμως, σημάδια και στοιχεία πως η κρίση είναι ακόμα εδώ υπάρχουν και, δυστυχώς, ανακοινώνονται.
Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος τα αρνητικότατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί στη Βρετανία; Εκεί όπου ο πληθωρισμός κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου των τελευταίων 11 ετών, ενώ ταυτόχρονα «στέναζε» η αγορά ακινήτων,. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις κατοικιών στη Βρετανία το μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών με το Λονδίνο να κρατά τα «σκήπτρα» της πτώσης.
Μετά τις ανακοινώσεις των τελευταίων 24 ωρών, όταν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες εγγυήθηκαν πακέτα διάσωσης των τραπεζών - και ουσιαστικά των οικονομιών τους - ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σήμερα ήρθε η σειρά κι άλλων κρατών να μπουν στο χορό των παρεμβάσεων.
Μόνο όμως για να μας ξαφνιάσουν με το εύρος του προβλήματος και σε αγορές τρίτες προς τη ... Δύση. Για παράδειγμα αναταραχές στις αγορές της Ασίας προκάλεσε η πρωινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του Χονγκ-Κονγκ ότι εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών της, ενώ ακόμα και στο Κατάρ ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις αρχές του Αμπούν Ντάμπι και της Σαουδικής Αραβίας, θα χορηγήσουν ενέσεις ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες των χωρών αυτών, με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών τους, έως και του ποσοστού του 20% του κεφαλαίου τους. Κι οι Άραβες στερεύουν από ρευστό ;...
Πρόβλημα στην πραγματική οικονομία
Την ίδια ώρα μια σειρά από επιχειρηματικές ειδήσεις προκαλούσαν εντύπωση και απετέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού αλλά και προβληματισμού. Προβληματισμού για το πως και πότε θα ξεπερασθεί η κρίση στην πραγματική οικονομία!
Η PepsiCo Inc., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σνακ και ροφημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε την περικοπή 3.300 θέσεων εργασίας καθώς προβλέπει ραγδαία πτώση στα έσοδά της ως τα τέλη του έτους. Η μετοχή της υποχωρεί κατά περισσότερο από 14% και αναμένεται να πάει ακόμα πιο χαμηλά όταν θα ανακοινωθεί και το κλείσιμο συνολικά 6 εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική. Κι αυτό γιατί μέχρι ώρας η αγορά ποτών και σνακ έχει ήδη καταγράψει μείωση των πωλήσεων κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.
Σε κλείσιμο εργοστασίων προχωρούν και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Επισήμως για μικρό χρονικό διάστημα και έως ότου επέλθει η ισορροπία στις διεθνείς αγορές. Σε κάθε περίπτωση όμως η πραγματικότητα είναι πως από σήμερα και μέχρι νεωτέρας έχει ανασταλεί η λειτουργία κάποιων γραμμών συναρμολόγησης των εταιριών BMW, Daimler-Benz, Mercury, Pontiac, Chrysler και General Motors.
Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η μεγάλη ασφαλιστική εταιρία XL Capital Ltd, ο πρόεδρος της οποίας Brian OHara εξαναγκάστηκε στην πώληση του 80% του μεριδίου του στην εταιρία που εδρεύει στις Βερμούδες. Η XL ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ζημίες ύψους 1,6 δις δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του έτους και οι αναλυτές εκτιμούν πως σύντομα θα χρειαστεί μια γενναία ένεση ρευστότητας.
Ομοίως δεινή και η θέση των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ισλανδίας, οι μετοχές των οποίων ξεκίνησαν σήμερα την επαναδιαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστήριο της Ισλανδίας! Μετά από 3 ημέρες η αγορά άνοιξε, με πτώση που ξεπέρασε το 77% (!) και οι 3 μεγάλες – και ήδη κρατικοποιημένες τράπεζες - Kaupthing Bank, Glitnir Bank και Landsbanki Islands (οι 3 τους αντιστοιχούν στο 76% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη ICEX) ανακοίνωσαν ήδη συνολικές ζημίες πολλαπλάσιες (!) του ΑΕΠ της Ισλανδίας!
Στο περιθώριο τα ελλείμματα
Πάντως, οι διαστάσεις που έχει λάβει η χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εγκατάλειψη του στόχου για επίτευξη ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών από τις χώρες της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2010.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, η απόφαση του 2007 στο Βερολίνο, το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας δηλαδή, λήφθηκε σε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης για την ευρωζώνη. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, είναι δεδομένη η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών όπως και η αύξηση της ανεργίας.
Συνεπώς η απόφαση του Βερολίνου για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2010 πιθανότατα δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2012, αν όχι αργότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr