Δώσαμε 31 εκατ. ευρώ για να μας «κουρέψουν»!

Δώσαμε 31 εκατ. ευρώ για να μας «κουρέψουν»!

Πλήρης επιβεβαίωση του protothema.gr...

Δώσαμε 31 εκατ. ευρώ για να μας «κουρέψουν»!
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ θα δαπανήσει το δημόσιο για αμοιβές στο δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMILTON LLP και στην εταιρία LAZARD FRERES SAS, για να αναλάβουν την υποστήριξη των συμφερόντων της Ελλάδος στην προετοιμασία και τα παζάρια για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τα 6 εκατ. ευρώ θα λάβει το δικηγορικό γραφείο ως νομικός σύμβουλος και άλλα 25 η Lazzard ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος.
 
Η σχετική απόφαση για την πληρωμή των αμοιβών αυτών υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στις 31 Οκτωβρίου αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στο αρχικό PSI (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για «κούρεμα χρέους» 21%) πριν ανακύψει θέμα PSI+ την 27η Οκτωβρίου που προβλέπει διαγραφή χρέους έως και 50%.
 
Ο διορισμός του νομικού γραφείου Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη, ως νομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας για το PSI έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο ήδη. Η Cleary Gottlieb θεωρείται εξειδικευμένο γραφείο παροχής νομικών συμβουλών σε κράτη που, όπως η Ελλάδα, σχεδιάζουν ευρεία επιμήκυνση του χρέους τους.
 
Κλείσιμο
Η Ελληνική Δημοκρατία προσέλαβε την Cleary Gottlieb για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, καθώς και την συμφωνία με το IIF, δηλαδή για να επεξεργαστεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ή επαναγοράς ομολόγων. Ωστόσο είχαν ακουστεί και σενάρια περί πιθανής ανάθεσης στην Cleary Gottlieb της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ – τα οποία διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση τότε ως «ανακριβή και ύποπτα».
 
Η Lazard  από μεριάς της αναλαμβάνει υποχρεώσεις παροχής συνδρομής προς το Ελληνικό Δημόσιο στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ σχετικά με τη χρηματοδότηση εκ μέρους των δημόσιων φορέων, την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη χρήση των πόρων τους και παραμέτρους του προγράμματος αναδιάρθρωσης του Ε.Δ., όπως άλλωστε και την παροχή συνδρομής επικοινωνίας με τους οίκους αξιολόγησης.

Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης