Οι Ελληνες ξεχνούν τα ακριβά και επώνυμα…

Οι Ελληνες ξεχνούν τα ακριβά και επώνυμα…

Μια βόλτα στα ακριβά ρεστοράν της Αθήνας θα πείσει και τους πιο δύσπιστους. Το κλίμα έχει αλλάξει για τα καλά και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Τα καλά στέκια της πόλης δεν είναι πια τόσο δυσκολοπρόσιτα, αφού τα ρεζερβέ μειώθηκαν αισθητά, στα πολυκαταστήματα οι επισκέπτες απλώς κοιτάζουν και φεύγουν, και τα luxury goods όπως αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ακριβές φωτογραφικές μηχανές ή κάμερες θεωρούνται παρελθόν για τις

Οι Ελληνες ξεχνούν τα ακριβά και επώνυμα…

Μια βόλτα στα ακριβά ρεστοράν της Αθήνας θα πείσει και τους πιο δύσπιστους. Το κλίμα έχει αλλάξει για τα καλά και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Τα καλά στέκια της πόλης δεν είναι πια τόσο δυσκολοπρόσιτα, αφού τα ρεζερβέ μειώθηκαν αισθητά, στα πολυκαταστήματα οι επισκέπτες απλώς κοιτάζουν και φεύγουν, και τα luxury goods όπως αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ακριβές φωτογραφικές μηχανές ή κάμερες θεωρούνται παρελθόν για τις αγοραστικές μας συνήθειες.

Πηγές της αγοράς σε ερώτηση του protothema.gr τονίζουν πως ήδη η κρίση έχει κτυπήσει την πόρτα μας. Οχι βέβαια στην έκταση που θα μας κτυπήσει μέσα στο προσεχές διάστημα, αλλά τα πρώτα σημάδια κόπωσης στην κατανάλωση είναι εμφανή.

Η αρχή και ίσως το πιο ανησυχητικό μήνυμα προέρχεται από τον κλάδο των τροφίμων. Σε μια περίοδο που κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο θύμα, που συζητιούνται έντονα ακόμα και λουκέτα ισχυρών παικτών της αγοράς και που η κατανάλωση φθίνει, αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν συγχωνεύσεις εξαιτίας του αρνητικού κλίματος. Οπως μας είπε ο πρόεδρος γνωστής ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η ύφεση έχει αφήσει το σημάδι της στην αγορά κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής ψυχολογίας του Ελληνα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει ραγδαία πτώση έως και 15% στις πωλήσεις των επώνυμων πολυεθνικών προϊόντων σε κλάδους όπως τα χαρτικά, απορρυπαντικά και τα τρόφιμα. Την ίδια ώρα το καταναλωτικό κοινό στρέφεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία γνωρίζουν άνθηση και έχουν αυξήσεις τις πωλήσεις τους κατά 13-14%. Ο Ελληνας λοιπόν είναι αποφασισμένος να συρρικνώσει τις δαπάνες του και να αυτοπεριοριστεί.

Ανάλογη όμως είναι η εικόνα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα λοιπόν με πηγές στον κλάδο των ηλεκτρικών, οι περισσότερες εγχώριες επιχειρήσεις ήδη παρατηρούν συρρίκνωση όχι τόσο των πωλήσεων των απαραίτητων για τη δουλειά ή τις σπουδές υπολογιστών αλλά κυρίως των gadgets όπως είναι οι κάμερες και τα άλλα τεχνολογικά αξεσουάρ. Πτώση επίσης αναμένεται και στις πωλήσεις τηλεοράσεων, ενώ τρεις επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας βαδίζουν σε άγνωστα και ταραγμένα… νερά.

Κρίση όμως ήδη παρατηρείται και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ηδη τα πρώτα μηνύματα από τις πωλήσεις μέσω leasing είναι αρνητικά, ενώ πολλές είναι οι αντιπροσωπείες οι οποίες έχουν αναγκαστεί να κάνουν γενναίες εκπτώσεις μπροστά στον κίνδυνο περιορισμού των πωλήσεων. Βέβαια, η κρίση ήδη περιορίζει και τη δαπάνη στη διαφήμιση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναταράξεις μακροπρόθεσμα και στο πεδίο των ΜΜΕ.

Κλείσιμο

Προτάσεις από την αγορά

Την ίδια ώρα, επιστολή προς τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλο, απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, στην οποία προχώρησαν οι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο αλλά και τα μηνύματα τα οποία λαμβάνει το Επιμελητήριο από τις επιχειρήσεις-μέλη του, σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει και η ελληνική αγορά. Ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του επισημαίνει ότι μια από τις βασικές φροντίδες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε ως απόρροια της διεθνούς κρίσης θα πρέπει να είναι η αποτροπή μιας οικονομικής ύφεσης, η οποία θα πλήξει καίρια όλους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, καταναλωτές.

Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, το ΕΒΕΑ προτείνει μια δέσμη τριών μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απαιτούν την παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος για την εφαρμογή τους. Και συγκεκριμένα:

      Α) Υποβολή αιτήματος από την ΤτΕ προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για μια νέα άμεση και  μεγαλύτερη  μείωση των επιτοκίων,

      Β) Σύσταση προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για μείωση του spread των επιτοκίων,

      Γ) Εισήγηση για εφαρμογή περιόδου χάριτος δύο ετών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων. Κατά την περίοδο αυτή θα αποπληρώνονται μόνο οι τόκοι.

Ο ΣΕΛΠΕ με τη σειρά του και με δηλώσεις του προέδρου του κ. Θόδωρου Βάρδα, σε σχέση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο αφορά στην εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, δηλώνει τα εξής:

« Η κυβέρνηση, μαζί με την Ιρλανδία, πήρε πρώτη τη σημαντική απόφαση να εγγυηθεί τις καταθέσεις και δικαιώθηκε αμέσως αφού στη συνέχεια έσπευσαν να ακολουθήσουν και η Γερμανία και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση όμως, όπως και η Ιρλανδία, οφείλει να εγγυηθεί το σύνολο των αποταμιεύσεων όπως το υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και όχι μόνο τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Στην  περίπτωση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου δημιουργεί την εντύπωση  στους αποταμιευτές, ή ότι υπάρχει πρόβλημα για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ή ότι δεν μπορεί να αποσύρει κάποιος χρήματα άνω των 100,000 ευρώ. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει κατά συνέπεια διά νόμου να εγγυηθεί το σύνολο των καταθέσεων για να αντιστρέψει την αρνητική καταναλωτική ψυχολογία  και να οδηγήσει σε ομαλή ανάκαμψη την αγορά η οποία ευρίσκεται σε διαρκή πτώση ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης