Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πτωχεύσει
Σχέδιο δράσης ενιαίας, συντονισμένης και κατεπείγουσας. Σχέδιο 5 σημείων, που θα δίνει όμως στις επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα, την ευελιξία να υιοθετήσουν ακόμα πιο «σκληρά» μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου που συνεδρίασε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον κατέληξε σε μια κοινή πλατφόρμα δράσης, πολύ κοντά μάλιστα στα όσα έχει ήδη υλοποιήσει – και κ
Σχέδιο δράσης ενιαίας, συντονισμένης και κατεπείγουσας. Σχέδιο 5 σημείων, που θα δίνει όμως στις επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα, την ευελιξία να υιοθετήσουν ακόμα πιο «σκληρά» μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου που συνεδρίασε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον κατέληξε σε μια κοινή πλατφόρμα δράσης, πολύ κοντά μάλιστα στα όσα έχει ήδη υλοποιήσει – και καλούσε και τους υπολοίπους ηγέτες να πράξουν το ίδιο – ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν!
Συγκεκριμένα, η G7 συμφώνησε να αναλάβει κοινή δράση και να δεσμευθεί πως θα αποτραπεί με κάθε τρόπο η πτώχευση μεγάλων τραπεζών, κάτι που θα επέφερε επιπτώσεις στο σύνολο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό θα συμβεί είτε με την παροχή όσων κεφαλαίων χρειαστούν οι εμπορικές τράπεζες ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, είτε – στην ύστατη ανάγκη – με την παροχή κρατικών εγγυήσεων, με δύο λόγια με την ουσιαστική ολική ή μερική εθνικοποίησή τους. Όπως ακριβώς έπραξε προ ημερών η Βρετανία.
Παράλληλα τα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια». Με δυο λόγια οι πολιτικοί – οι οποίοι παρακάθησαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών τους, άρα πήραν και μια ιδέα του τι συμβαίνει – εστίασαν επιτέλους στην καρδιά του προβλήματος: την έλλειψη ρευστού στην αγορά όχι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και από αυτές προς τους ιδιώτες καταναλωτές.
Στη συνέχεια τα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν να εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις, με τρόπο ώστε να αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη στην αγορά και τέλος μίλησαν για επανάληψη τέτοιων ενεργειών όταν και όποτε χρειαστεί στο μέλλον.
Κάποιοι ήδη εκφράζουν απορίες για το πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι δεσμεύσεις των 7, αφού ουσιαστικά δεν έδωσαν κάτι καινούργιο. Μένει να δούμε τώρα εάν η αυριανή έκτακτη σύνοδος των ηγετών του Eurogroup (υπουργοί Οικονομικών συν οι εκάστοτε προωθυπουργοί) στο Παρίσι έχει να μας δώσει κάποια άλλη, πιο ουσιαστική προοπτική εξόδου από την κρίση, ή απλά θα καταλήξει να προσθέσει κι άλλα βάρη στον … προβληματισμό μας!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr