Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Το μήνυμα του προέδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε το ... άκουσε μέχρι και ο ομόλογός του της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ! Αλλά δεν το ακούνε οι αγορές, τουλάχιστον όσο θα ήθελαν οι επενδυτές, αφού το πρόβλημα, όπως δείχνουν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, είναι στην πραγματική οικονομία πλέον.

Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, οι ευρωπαϊκές αγορές είναι και πάλι κατακόκκινες, έστω όχι στο πρωινό –5%. Σίγουρα, όμως, κανείς δεν μπορεί να ε

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Το μήνυμα του προέδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε το ... άκουσε μέχρι και ο ομόλογός του της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ! Αλλά δεν το ακούνε οι αγορές, τουλάχιστον όσο θα ήθελαν οι επενδυτές, αφού το πρόβλημα, όπως δείχνουν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, είναι στην πραγματική οικονομία πλέον.

Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, οι ευρωπαϊκές αγορές είναι και πάλι κατακόκκινες, έστω όχι στο πρωινό –5%. Σίγουρα, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από το –3% της Φρανκφούρτης, η οποία είχε δει νωρίτερα τις απώλειες να μηδενίζονται.

Σε αρνητικό, δε, έδαφος γύρισαν και τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη, καθώς βγήκαν απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Και, βεβαίως, η εικόνα στην Οδό Αθηνών μοιάζει και πάλι με την πρωινή κατάρρευση, αφού ο γενικός δείκτης χάνει και πάλι πάνω από 5%.

Με τέτοιες διακυμάνσεις, αλλά και έλλειψη ταχύτητας στην κυκλοφορία χρήματος ( Velocity ), τα χαμόγελα στα χρηματιστήρια  δεν διαρκούν, ούτε μισή ώρα.

Άλλωστε, παρά την ένεση ρευστότητας, οι τράπεζες κρατούν ρευστό για τον εαυτό τους, δεν την δανείζουν πουθενά και αυτό προκαλεί έλλειψη χρημάτων από τις αγορές και τους πολίτες.

Μετά την μείωση των επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% η ελληνική αγορά έφθασε να περιορίζει τις απώλειες στο -1,32%. Λίγο αργότερα, όμως, ήλθε η νέα βουτιά με πτώση -5,24% και τον Γενικό Δείκτη στις 2488 μονάδες.

Κλείσιμο

Η μετοχή της Εθνικής η οποία είναι και ο «δείκτης», χάνει -7,22%  στα 24,82 ευρώ. Πάνω από -7% η κάθοδος σε Πειραιώς, ΟΤΕ.

Πάνω από -6% η πτώση σε Alpha Bank, Marfin Popular. Στα 282 εκατ. ευρω, ο όγκος συναλλαγών. 

Νωρίτερα, σε μια συντονισμένη κίνηση, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ (Federal Reserve), της Ευρώπης (ΕΚΤ), της Βρετανίας, του Καναδά, της Σουηδίας και της Ελβετίας, προχώρησαν σε μείωση των βασικών παρεμβατικών τους επιτοκίων σε μια ύστατη (;) προσπάθεια να αμβλύνουν την εικόνα ολοκληρωτικής κατάρρευσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Fed μείωσε το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,5%, η ΕΚΤ στο 3,75% (από 4,25%), η Τράπεζα της Αγγλίας στο 4,5% (από 5%), ενώ κατά 50 μονάδες βάσης μείωσαν ομοίως τα επιτόκιά τους και οι κεντρικές τράπεζες των υπολοίπων χωρών.

Οι 6 τράπεζες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αιτιολογούν την δραστική παρέμβασή τους λέγοντας πως «η περαιτέρω διόγκωση της κρίσης αυξάνει τους κινδύνους για ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης σε σημείο τέτοιο ώστε να χρειάζεται έμπρακτη στήριξη των αγορών».

Πληροφορίες θέλουν και την κεντρική Τράπεζα της Κίνας να συντονίζεται στη ... ρότα των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών και να μειώνει το επιτόκιό της κατά 0,27% (!) στο 6,93%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως στηρίζει τις επιλογές των υπολοίπων κεντρικών ιδρυμάτων αλλά προς ώρας δεν θα παρέμβει στα δικά της επιτόκια.

Να σημειωθεί πως ανάλογες αποφάσεις είχαν λάβει τα προηγούμενα 2 εικοσιτετράωρα οι τράπεζες της Αυστραλίας, της Ινδίας και του Χονγκ-Κονγκ. Είχαν μειώσει κατά περίπτωση τα παρεμβατικά τους επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κίνηση που στην περίπτωση της Αυστραλίας και του Χονγκ-Κονγκ είχε να καταγραφεί από το 1992!

Δεν ικανοποίησε αρκετά                                        

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, φαίνεται πως η μείωση των 50 μονάδων δεν ικανοποίησε αρκετά, γεγονός που αποτυπώνεται στην τάση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς euribor και libor τα οποία εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Το Euribor σήμερα διαμορφώθηκε –πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ- στο 5,39% όμως κατά τις εκτιμήσεις στελεχών στα treasury τραπεζών δεν διαφαίνεται αισθητή αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στην μείωση των επιτοκίων δεν υπήρξε άμεση, καθώς σε κάθε περίπτωση οι πρωινές απώλειες ήταν τρομακτικές! Ενδεικτικό είναι πως η αντανακλαστική κίνηση της αγοράς της Φρανκφούρτης περιορίσθηκε στις 50 μονάδες, όταν όμως ήδη ο DAX έχανε πάνω από 250 μονάδες! Στη συνέχεια όμως ο περιορισμός των απωλειών για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υπήρξε σημαντικός. Ακόμα και το Παρίσι, που νωρίτερα είχε κλείσει για 15 λεπτά -  βρέθηκε αίφνης σε θετικό έδαφος, για να ξαναγυρίσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κόκκινο.

Κέρδη στο ευρώ

Σημαντικές κινήσεις ανάκαμψης παρατηρήθηκαν άμεσα στις ισοτιμίες λίρας, ευρώ, ελβετικού φράγκου, σουηδικής κορώνας και δολαρίου. Το μεν αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε από τις αρχικές του θέσεις, τα δε ευρωπαϊκά νομίσματα ενισχύθηκαν αισθητά.

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η όποια αντίδραση, η όποια «ανάσα» στις αγορές από την συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών θα είναι μάλλον περιορισμένη και σε έκταση και σε διάρκεια. Κι αυτό γιατί εκείνο που έχει τρωθεί, ίσως και ανεπανόρθωτα, δηλαδή η ψυχολογία των επενδυτών, χρειάζεται προφανέστατα χρόνο και ίσως και πιο δυναμικές κινήσεις για να αποκατασταθεί!

Τέλος εκείνο που επίσης προκαλεί εντύπωση είναι η αντίδραση των υπευθύνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις κινήσεις μείωσης των επιτοκίων. Οι ιθύνοντες του ΔΝΤ επιμένουν πως η ενδεδειγμένη πρακτική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών θα ήταν η συνέχιση των ενέσεων ρευστότητας κι όχι η δραστική αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής τους!

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης