Ην.Βασίλειο: Σχέδιο 50 δις. λίρες για να σωθούν οι τράπεζες

Ην.Βασίλειο: Σχέδιο 50 δις. λίρες για να σωθούν οι τράπεζες

Εθνικοποίηση για τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες;  

Αν κάποιος θέλει να ερμηνεύσει ... «διασταλτικά» την πρωινή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να χορηγήσει το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης, να δώσειμια κολοσσιαία ένεση ρευστότητας στα ταλανιζόμενα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση Μπράουν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τον ... «οδικό χάρτη» που χά

Ην.Βασίλειο: Σχέδιο 50 δις. λίρες για να σωθούν οι τράπεζες

Εθνικοποίηση για τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες;  

Αν κάποιος θέλει να ερμηνεύσει ... «διασταλτικά» την πρωινή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να χορηγήσει το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης, να δώσειμια κολοσσιαία ένεση ρευστότητας στα ταλανιζόμενα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση Μπράουν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τον ... «οδικό χάρτη» που χάραξε πρώτη η κυβέρνηση Μπους με τις αλλεπάλληλες διασώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Αλλιώς πως να ερμηνεύσει κανείς την απόφαση για «επένδυση» ποσού άνω των 50 δισ. στερλίνων (περίπου 87 δισ. δολάρια) στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Γηραιάς Αλβιόνας, ήτοι στις ΗSBC, HBOS, Αbbey, RBS, Standard Chartered, Lloyds, Nationwide και Barclays!

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της βρετανικής κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομίας θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αξίας έως και 50 δισ. λιρών, θα καλύψει με κρατική εγγύση τις ομολογιακές εκδόσεις των εμπορικών τραπεζών έως και του ποσού των 250 δις λιρών ενώ θα προχωρήσει και σε ανακεφαλαιοποίηση (ειδικό πρόγραμμα ρευστότητας το ονόμασε) άλλων 200 δις στερλινών μέσω της Τράπεζας της Αγγλίας. Από το συγκεκριμένο «κορβανά» των 200 δις οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας θα μπορούν να αντλήσουν, να δανειστούν ουσιαστικά, ποσό έως και 25 δις λίρες όταν και εφόσον χρειαστεί προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητά τους και φυσικά να απομακρυνθεί το όποιο ενδεχόμενο κατάρρευσής τους! 

Ουσιαστικά το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ σημαίνει πως μέσα στο προσεχές διάστημα το βρετανικό Δημόσιο θα βρεθεί σε θέση μεγαλομετόχου στις 8 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Αγγλίας. Για να «χρυσώσει» το χάπι και να αποτινάξει τις κατηγορίες για επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος ο κύριος Ντάρλινγκ διευκρίνισε ότι οι μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο ΔΕΝ θα έχουν δικαίωμα ψήφου άρα δεν τίθεται θέμα συνδιοίκησης των τραπεζών, επομένως ούτε θέμα κρατικοποίησης, εθινικοποίησης, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. 

Η πραγματικότητα όμως λέει πως για άλλη μία φορά δικαιώνονται εκείνοι που μιλάνε ήδη για το τέλος του ... «υπαρκτού καπιταλισμού» ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης