Σχέδιο Paulson : Πήρε Ο.Κ., αλλά τώρα καταρρέουν στεγαστικές στην Ευρώπη
Ανάγκα και Θεοί πείσονται. Πόσω μάλλον οι πολιτικοί μπροστά στις επερχόμενες κάλπες! Είτε αυτές θα στηθούν άμεσα, όπως στις ΗΠΑ, είτε φαντάζουν αναπόφευκτες, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.
Η πρώτη – χρονικά – είδηση επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έφτασαν τελικά σε μια συμφωνία κατέληξαν Δημοκρατικοί επί του περι
Ανάγκα και Θεοί πείσονται. Πόσω μάλλον οι πολιτικοί μπροστά στις επερχόμενες κάλπες! Είτε αυτές θα στηθούν άμεσα, όπως στις ΗΠΑ, είτε φαντάζουν αναπόφευκτες, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.
Η πρώτη – χρονικά – είδηση επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έφτασαν τελικά σε μια συμφωνία κατέληξαν Δημοκρατικοί επί του περιβόητου σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ενός σχεδίου με πομπώδες όνομα: Emergency Economic Stabilization Act of 2008» (Σ.Σ: Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας 2008) αλλά αμφισβητούμενη – ακόμα και τώρα – αποτελεσματικότητα.
Το σχέδιο «άμεσης δράσης» προβλέπει σε βασικές γραμμές πως τα εποπτικά όργανα (FED, υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ) θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προχωρούν χωρίς άλλη έγκριση στην εξαγορά «ενυπόθηκων δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία δημιουργούν προβλήματα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Επίσης, προβλέπει την ανάσχεση των ήδη δρομολογημένων κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων ιδιωτών, ενώ, όσον αφορά ειδικά στις επιχειρήσεις προβλέπεται πως όσες εταιρείες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή το Δημόσιο ουσιαστικά θα «χρεωθεί» τις δικές τους ζημίες ή επισφάλειες, θα υπόκεινται επί μακρόν στον ομοσπονδιακό έλεγχο, θα εξαιρούνται των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών φοροαπαλλαγών και λοιπών φορολογικών κινήτρων, ενώ οι διοικούντες θα χάσουν τα υπέρμετρα κέρδη τους, αφού θα ψαλιδιστούν οι μισθοί τους.
Σε πρώτη φάση θα εκταμιευθούν 250 δις δολάρια στο πλαίσιο του σχεδίου, άλλα 100 δις δολάρια τίθενται στην κρίση του προέδρου Μπους για το εάν και πως θα διατεθούν, ενώ τα υπόλοιπα 350 δις δολάρια του πακέτου των 700 δις δολαρίων παραμένουν υπό την διαχείριση και κατά περίπτωση έγκριση της Γερουσίας ως προς το πώς θα διατεθούν!
Κρίση σε Γερμανία και Βρετανία
Η συνέχεια όμως ήταν εξίσου «προβληματική», καθώς αφορούσε στις προσπάθειες διάσωσης κι άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, αυτή τη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά. Άλλοτε επιτυχημένες προσπάθειες, όπως στην περίπτωση της Hypo Real Estate Holding AG, ήτοι του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην αγορά των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στη Γερμανία και μητρικής εταιρίας ενός σημαντιοκού χρηματοπιστωτικού ομίλου που απαρτίζεται από τις Depfa Bank Plc, Hypo Real Estate Bank AG και Hypo Real Estate International AG.
Μπορεί το ενδεχόμενο της κατάρρευσης για την Hypo να ήταν λίγο πιο μακρινό, πλην όμως υπαρκτό σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ρευστότητας εξ’ ου και η λύση που προκρίθηκε είχε να κάνει με την χορήγηση ρευστότητας στην Hypo Real Estate Holding από ένα γκρουπ γερμανικών εμπορικών τραπεζών σε αντάλλαγμα με την αναδιάρθρωση – εν είδη εγγύησης – της συμμετοχής της Hypo στο μετοχικό κεφάλαιο της Depfa Bank και της δέσμευσης των μερισμάτων της τράπεζας προς τους μετόχους. Στόχος η εξασφάλιση ρευστών διαθεσίμων για τα ταμεία της τράπεζας ύψους «μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Δεν στάθηκε τέλος το ίδιο τυχερή η ιστορική φίρμα Bradford & Bingley Plc, η μεγαλύτερη εταιρία χορήγησης δανείων σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων στη Βρετανία. Στην περίπτωσή της η λύση που επελέγη ήταν η κρατικοποίηση («εθνικοποίηση» κατά τους Βρετανούς) της Bradford & Bingley. Όπερ σημαίνει πως μέρος των δραστηριοτήτων της θα εκποιηθεί σε τρίτους ενδιαφερόμενους και το υπόλοιπο θα περάσει υπό κρατική διαχείριση.
Κι εδώ πάντως οι εξελίξεις ήταν γοργές αφού ανακοινώθηκε πως ο … ενδιαφερόμενος επενδυτής παρουσιάστηκε και δεν είναι άλλος από την Abbey Plc , θυγατρική του ισπανικού τραπεζικού κολοσσού της Banco Santander. Η Abbey θα εξαγοράσει, αντί ποσού 612 εκατομμυρίων λιρών (ήτοι πλέον του 1 δις δολαρίων) το δίκτυο υποκαταστημάτων της B&B, αλλά και το πελατολόγιο λιανικής της μαζί με τις καταθέσεις. Τα … λοιπά στοιχεία ενεργητικού της εταιρίας (χαρτοφυλάκιο δανείων, λοιπά χρεόγραφα και κτίρια κεντρικών γραφείων) θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου.
Είναι η δεύτερη εταιρία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου της Βρετανίας που κρατικοποιείται, μετά την πρώτη και μεγαλύτερη του κλάδου, την Northern Rock Plc.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr