Μπεν Φερβάαγεν, ένας businessman με πολιτικό μανιφέστο

Μπεν Φερβάαγεν, ένας businessman με πολιτικό μανιφέστο

Οταν πριν από περίπου δύο χρόνια η αμερικανική «Alcatel» και η γαλλική «Lucent» ένωσαν τις δυνάμεις τους, σχηματίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών στον κόσμο. Τα προβλήματα ωστόσο που αντιμετώπιζαν οι δύο εταιρείες πριν από τη συγχώνευση όχι μόνο δεν έπαψαν να υφίστανται, αλλά μάλλον δημιουργήθηκαν και νέα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει ένας τεράστιος πλην αδύναμος οργανισμός, που σήμερα αναζητεί σωτηρία στο πρόσωπο του νέου διευθύνοντος

Μπεν Φερβάαγεν, ένας businessman με πολιτικό μανιφέστο

Οταν πριν από περίπου δύο χρόνια η αμερικανική «Alcatel» και η γαλλική «Lucent» ένωσαν τις δυνάμεις τους, σχηματίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών στον κόσμο. Τα προβλήματα ωστόσο που αντιμετώπιζαν οι δύο εταιρείες πριν από τη συγχώνευση όχι μόνο δεν έπαψαν να υφίστανται, αλλά μάλλον δημιουργήθηκαν και νέα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει ένας τεράστιος πλην αδύναμος οργανισμός, που σήμερα αναζητεί σωτηρία στο πρόσωπο του νέου διευθύνοντος σύμβουλου του με το στρυφνό όνομα Μπεν Φερβάαγεν.

Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία που προέκυψε από την περίφημη συγχώνευση, η «Alcatel-Lucent», έκανε τεράστιες προσπάθειες να περιορίσει το κόστος, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε 16.500 απολύσεις σε ένα σύνολο 88.000 υπαλλήλων. Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, η αξία της μετοχής της κατρακυλούσε και συνέχιζε να παρουσιάζει απώλειες επί έξι συνεχή τετράμηνα. Μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν από τη συγχώνευση οι απώλειες αυτές έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ηταν πλέον φανερό ότι η εταιρεία αδυνατούσε τόσο να αντιμετωπίσει τους Κινέζους low-cost ανταγωνιστές της όσο και να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις που έφερε η νέα ιντερνετική εποχή. Ηταν επίσης φανερό ότι είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή εκ θεμελίων.

Η αρχή έγινε από την κεφαλή της εταιρείας και συγκεκριμένα από την αντικατάσταση των δύο πρωταγωνιστών της συγχώνευσης οι οποίοι απογοήτευσαν με τις επιδόσεις τους: της Αμερικανίδας διευθύνουσας συμβούλου κυρίας Πατρίτσια Ρούσο και του Γάλλου προέδρου του Δ.Σ κ. Σερζ Τσουρούκ. Νέος πρόεδρος χρίστηκε ο Γάλλος Φιλίπ Καμούς και νέος διευθύνων σύμβουλος ο Δανός Μπεν Φερβάαγεν.

Ο κ. Φερβάαγεν ήταν ήδη ευρέως γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους ως ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «British Telecom» (Β.Τ.) και από παρακμάζουσα τη μετέτρεψε σε έναν επικερδή και ηγετικό οργανισμό της αγοράς υπηρεσιών broadband.

Οταν το 2002 ο κ. Φερβάαγεν ανέλαβε την B.T., η εταιρεία περνούσε πολύ δύσκολη περίοδο, χάνοντας όλο και περισσότερους πελάτες και λυγίζοντας κάτω από χρέη ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ατρόμητος κ. Φερβάαγεν θεώρησε τις δυσκολίες πρόκληση.

Πρωταρχικός στόχος του Δανού ήταν να μειώσει το χρέος κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο. Για τον σκοπό αυτό ανακοίνωσε ότι θα έβαζε τέλος στη συνεχή επέκταση της εταιρείας -στην οποία άλλωστε οφειλόταν και η υπερχρέωσή της- και θα επικεντρωνόταν στην εξυπηρέτηση  πελατών μέσω των τηλεφωνικών γραμμών στη Μεγάλη Βρετανία. Ετσι η Β.Τ. εγκατέλειψε τις δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με την κινητή τηλεφωνία και αποσύρθηκε από συνεργασίες σε ξένες αγορές.

Παράλληλα ο κ. Φερβάαγεν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, ενώ προώθησε το όραμά του για Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων. Στόχο του έθεσε μάλιστα να προσελκύσει στην Β.Τ. πέντε εκατομμύρια νέους πελάτες broadband μέχρι το 2006 και για να διασφαλίσει την επιτυχία «έριξε» τις τιμές των αντίστοιχων υπηρεσιών. Οσον αφορά στις συνεργασίες, τερμάτισε μόνο όσες ήταν ζημιογόνες. Μέχρι το 2004 είχε ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει δύο εκατομμύρια νέες συνδέσεις broadband - δηλαδή εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Αλιέντε και η προαγωγή

Κλείσιμο

Τον Μάιο του 2008, και αφού η εταιρεία είχε σταθεί και πάλι για τα καλά στα πόδια της, ο κ. Μπεν Φερβάαγεν αποφάσισε να αποχωρήσει, πιστεύοντας ότι το έργο του στην Β.Τ. είχε πλέον ολοκληρωθεί. Πολλοί πίστεψαν τότε ότι θα ακολουθούσε καριέρα πολιτικού, μιας και κάτι τέτοιο περιλαμβανόταν κάποτε στις φιλοδοξίες του - εξάλλου μετά την επιτυχία του στην Β.Τ. το προφίλ του ήταν ενισχυμένο.

Η πρώτη του προαγωγή μάλιστα προέκυψε χάρη στις πολιτικές ανησυχίες του. Το 1975, όταν εργαζόταν στην αμερικανική ΙΤΤ, πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρία της εταιρείας στις Βρυξέλλες που είχε να κάνει με τον υποτιθέμενο ρόλο της ΙΤΤ στην ανατροπή του Σαλβαντόρ Αλιέντε στη Χιλή. Αμέσως μετά η ΙΤΤ τον διόρισε επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων στην Ολλανδία. Ακόμα και σήμερα ο ίδιος δηλώνει ότι απολαμβάνει ιδιαίτερα ένα καλό debate, ενώ αποτελεί ένα από τα λίγα διοικητικά στελέχη που έχει γράψει πολιτικό μανιφέστο.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ωστόσο ήρθε η πρόταση από την «Alcatel-Lucent» και ο κ. Φερβάαγεν ανάμεσα στην πολιτική και τις business διάλεξε για ακόμα μία φορά τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά είναι και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της εταιρείας, μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών. Διαμάχη που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ανόητη» για μια εταιρεία της οποίας το 25% των υπαλλήλων εργάζεται στις ΗΠΑ, το 17% στη Γαλλία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι διασκορπισμένο σε όλο τον κόσμο.

Το who is who

  • Η ιστορία της «Alcatel» ξεκινά από 1898, χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε η «Compagnie Generale d’ Electricite» (CGE).
  • Μία από τις σημαντικότερες αγορές της εταιρείας υπήρξε εκείνη των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων της ITT το 1986.
  • Το 1991 η CGE αλλάζει το όνομά της σε «Alcatel Alsthom».
  • Το 1995 ο τότε διευθύνων σύμβουλος Σερτζ Τσάρακ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας αποκλειστικά στις τηλεπικοινωνίες και το 1998 αλλάζει ξανά το όνομά της σε «Alcatel».
  • Το 1996 η «Lucent Technologies» ανεξαρτητοποιείται από την ΑΤ&T  και εξελίσσεται σε σημαντικό ανταγωνιστή της «Alcatel».
  • Το 2006 η «Alcatel» συνεργάζεται με την κινεζική TCL για τη δημιουργία νέας επιχείρησης κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια χρονιά αυξάνει τις μετοχές της στην «Thales», έναν παίκτη-κλειδί στην αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας.     
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης