LIVE

Κορωνοϊός

ΗΠΑ : Και έριδες για το σχέδιο διάσωσης του Paulson

ΗΠΑ : Και έριδες για το σχέδιο διάσωσης του Paulson

Προειδοποιούν, απειλούν, εκλιπαρούν (;) αλλά σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι με την κρίση της αμερικανικής πιστωτικής αγοράς προσπαθούν να διασφαλίσουν τα – αντικρουόμενα – συμφέροντά τους με επίκεντρο το «σχέδιο διάσωσης» που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson.

Ένα σχέδιο που αποδεικνύεται «αγκάθι» στα πλευρά του συστήματος, είτε γιατί προβάλλεται ως η μόνη έξοδος από την δίνη της κρίσ

Προειδοποιούν, απειλούν, εκλιπαρούν (;) αλλά σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι με την κρίση της αμερικανικής πιστωτικής αγοράς προσπαθούν να διασφαλίσουν τα – αντικρουόμενα – συμφέροντά τους με επίκεντρο το «σχέδιο διάσωσης» που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson.

Ένα σχέδιο που αποδεικνύεται «αγκάθι» στα πλευρά του συστήματος, είτε γιατί προβάλλεται ως η μόνη έξοδος από την δίνη της κρίσης, είτε – και κυρίως – γιατί άπτεται όχι μόνο των εξελίξεων, οικονομικών και πολιτικών, στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και των συμφερόντων μεγάλων διεθνών επενδυτών!

Το σχέδιο που σαφώς προβληματίζει τους Γερουσιαστές αλλά και αρκετούς αναλυτές προβλέπει την ενεργό ανάμιξη της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ και της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας στην καταρρέουσα αγορά με την αγορά όλων των «σάπιων» χρεογράφων μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων και την ουσιαστική απεμπλοκή των τραπεζών από τις επισφάλειές τους.

Προς τούτο θα απαιτηθούν περί τα 700 δις δολάρια, ποσό που θα εξερευθεί φυσικά από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών αλλά και από την μετατροπή του σε χρεόγραφα που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας. Κι εδώ κάπου ξεκινούν τα προβλήματα και οι διαφωνίες.

Οι Γερουσιαστές που θα κληθούν αύριο να εγκρίνουν το σχέδιο ΔΕΝ πείθονται ούτε για την αναγκαιότητά του, ούτε για την αποτελεσματικότητά του. Πολύ περισσότερο όταν αυτό θα σημάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον μέσο φορολογούμενο και με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν 43 ημέρες!

Είναι τέτοια η αβεβαιότητα για την απόφαση του Κογκρέσου ώστε αρχικά επιστρατεύθηκε η ελίτ του αμερικανικού οικονομικού επιτελείου (οι κύριοι Πόλσον και Μπερνάνκε) για να επιχειρηματολογήσουν ενώπιον των Γερουσιαστών, τώρα πιθανολογείται έκτακτο Διάγγελμα του προέδρου Μπους που θα αναλύει το σχέδιο (!) και παράλληλα επιφανείς οικονομόλογοι και επικεφαλής γνωστών χρηματοπιστωτικών οίκων δηλώνουν δημόσια την στήριξή τους στο σχέδιο.

Τέτοια είναι και η περίπτωση του κυρίου Laurence Fink, Διευθύνοντος Συμβούλου ενός από τα πιο μεγάλα (και πιο υγιή προσώρας) fund των ΗΠΑ, συγκεκριμένα της BlackRock Inc. Ο μίστερ Fink δήλωσε πως το σχέδιο Πόλσον μπορεί να επιτύχει και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι! Κατά τον κύριο Fink το σχέδιο θα υποστηριχθεί από ανεξάρτητους επενδυτές, οι οποίοι θα αδράξουν την ευκαιρία να αγοράσουν μελλοντικές αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά – η οποία στο ενδιάμεσο θα έχει σταθεροποιηθεί – επομένως η επιβάρυνση στα δημόσια ταμεία (άρα στους φορολογούμενους) θα είναι μικρότερη από όσο σήμερα προβλέπεται!

Πλην όμως υπάρχει και ο αντίλογος. Αντίλογος ... αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος για τους διαχειριστές που ήδη έχουν στα χέρια τους τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου και οι οποίοι αφενός μεν ανησυχούν πως ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ ουσιαστικά θα μετατρέψει τα χαρτιά τους σε ... ταπετσαρίες, αφετέρου «προειδοποιούν» πως ήδη στις σημερινές τους αποτιμήσεις οι αμερικανικοί τίτλοι είναι εξαιρετικά ακριβοί και πως εάν το σχέδιο Πόλσον «περάσει» από το Κογκρέσο αυτοί θα ενεργοποιήσουν μηχανισμούς stop – loss και πρακτικά θα ξεπουλήσουν τα αμερικανικά χαρτιά. Κάτι που εάν συμβεί θα δυσχεράνει ακόμα πιο πολύ τις προσπάθειες αναστήλωσης της αμερικανικής αλλά και της διεθνούς αγοράς.

Σε τέτοιου είδους «προειδοποιήσεις» προχώρησε ήδη ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού σχήματος της Νοτίου Κορέας (National Pension Fund) κύριος Kwag Dae Hwan, στα χέρια του οποίου βρίσκονται τίτλοι του αμερικανικού Δημοσίου αξίας άνω των 14 δις δολαρίων. Ενώ κάτι παρόμοιο είπε και η κυρία Theodora Zemek, επικεφαλής του τμήματος fixed income της Axa Investment Managers στο Λονδίνο, με ένα χαρτοφυλάκιο εντυπωσιακό, άνω των 177 δις δολαρίων!

Απειλές – προειδοποιήσεις που ηχούν πολύ σοβαρές, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς πως ουσιαστικά και πρακτικά πάνω από το ήμισυ του αμερικανικού Δημόσιου χρέους βρίσκεται σήμερα σε χέρια επενδυτών από τρίτες προς τις ΗΠΑ χώρες ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης