ΗΠΑ: Morgan Stanley και Goldman Sachs γίνονται εμπορικές τράπεζες

ΗΠΑ: Morgan Stanley και Goldman Sachs γίνονται εμπορικές τράπεζες

Αυτό το καλοκαίρι θα το θυμούνται για καιρό στη Wall Street. Η πιο «μαύρη» εποχή της σύγχρονης χρηματιστηριακής, τραπεζικής, γενικότερα της  επιχειρηματικής ιστορίας των ΗΠΑ τελειώνει σιγά – σιγά, αφήνοντας πίσω της μιαν άλλη αγορά, μιαν άλλη οικονομία από αυτήν που διαφήμιζε (!) τόσες δεκαετίες τώρα η πάλαι ποτέ Γη της Επαγγελίας.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρίες χορηγήσεων κατέρρευσαν. Οι μεγ

ΗΠΑ: Morgan Stanley και Goldman Sachs γίνονται εμπορικές τράπεζες

Αυτό το καλοκαίρι θα το θυμούνται για καιρό στη Wall Street. Η πιο «μαύρη» εποχή της σύγχρονης χρηματιστηριακής, τραπεζικής, γενικότερα της  επιχειρηματικής ιστορίας των ΗΠΑ τελειώνει σιγά – σιγά, αφήνοντας πίσω της μιαν άλλη αγορά, μιαν άλλη οικονομία από αυτήν που διαφήμιζε (!) τόσες δεκαετίες τώρα η πάλαι ποτέ Γη της Επαγγελίας.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρίες χορηγήσεων κατέρρευσαν. Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες πέρασαν στον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και τώρα οι εναπομείνασες ανεξάρτητες, ιδιωτικές και επενδυτικές τράπεζες στρέφονται ουσιαστικά και πρακτικά στο … κρατικό πορτοφόλι για να διασφαλίσουν το μέλλον τους!!!

Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργά χθες το βράδυ. Οι δύο πιο γνωστές επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley μετατρέπονται σε τραπεζικούς όμιλους συμμετοχών , ήτοι αλλάζουν προφίλ, στόχους, αν τικείμενο δραστηριότητας, εν μέρει ακόμα και πελατεία.

Αίφνης αντί για επενδυτικές τράπεζες μετατρέπονται σε «κανονικά» τραπεζικά ιδρύματα, αποφασίζουν (;) να μπουν στον ίδιο στίβο με κολοσσούς της λιανικής τραπεζικής όπως οι Citigroup, ή η Bank of America και εν τέλει αποδέχονται πως θα ενταχθούν – αναγκαστικά βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τις εμπορικές τράπεζες – στους αυστηρούς κανόνες εποπτείας και ελέγχου της Federal Reserve (αυστηρότεροι κανονισμοί για τα διαθέσιμα, για τη διασπορά μετοχών, για τις ποσοστώσεις σε επενδυτικά εργαλεία).

Γιατί επέλεξαν να «θυσιάσουν» την ανεξαρτησία τους; Μα γιατί ως εμπορικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στις έκτακτες διευκολύνσεις της Fed, θα τους δίνεται πίστωση από την ομοσπονδιακή τράπεζα με μεγαλύτερη συχνότητα και χαμηλότερο επιτόκιο και σε τελική ανάλυση το κράτος ουσιαστικά θα εγγυάται τη βιωσιμότητά τους από εδώ και πέρα!

Στην ανακοίνωση της Fed αναφορικά με τους δύο τραπεζικούς ομίλους προβλέπεται πως θα τους δοθεί μια περίοδος 5 ημερών για την «μεταστροφή του μοντέλου λειτουργίας τους», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Πιο … χαρακτηριστική της κατάστασης όμως ήταν η ανακοίνωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Goldman Sachs Lloyd Blankfein: «Η απόφαση μας στηρίζεται στο γεγονός πως έτσι αποκτάμε  πρόσβαση σε μόνιμη χρηματοδότηση και ρευστότητα» ...

Κλείσιμο

To σχέδιο Paulson

Με φόντο μία δεύτερη συνεχόμενη εκτίναξη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που έφερε μέσα σε δύο ημέρες τον Dow Jones από τις 10.600 στια 11.400 μονάδες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Henry Paulson στέλνει στο Κογκρέσο το τελικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας από την κρίση, το κόστος του οποίου μετριέται σε 800 δισ.δολάρια. Αλλά οι Δημοκρταικοί θέλουν με αυτά τα ποσά να ανακουφιστούν και λήπτες στεγαστικών δανείων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Το σχέδιο φέρει τις ευλογίες και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, θα χωρίζεται σε τμήματ των 50 δισ. δολαρίων.

Στόχος του Paulson είναι να εξυγιανθούν όσες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα από την οικονομική κρίση αλλά και να δημιουργηθούν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα αποτρέψουν στο μέλλον από φαινόμενα όπως η χρεοκοπία της Lehman και οι τεράστιες πιέσεις στην Merrill Lynch, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley.

Ωστόσο, το καλοδεχούμενο σχέδιο αντιμετωπίζεται διαφορετικά από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να παραμείνει προσηλωμένο στους στόχους της διάσωσης και της εξυγίανσης και να μην εξελιχθεί σε μέσο άσκησης πολιτικής από το υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών Κογκρέσο, η οποία και την καθυστέρηση της ανάκαμψης στην οικονομία θα είχε ως αποτέλεσμα και στον Μπάρακ Ομπάμα θα έδινε πόντους ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Οι Δημοκρταικοί, από την άλλη, βλέπουν το σχέδιο ως μία ευκαιρία ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών που έχουν εκτεθεί στα προβληματικα΄στεγατσικά δάνεια (subprimes), από τα οποία ξεκίνησε η κρίση, και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν και τέτοιες στοχεύσεις. «Με τους μεγάλους οργανισμούς χορήγησης στεγαστικών δανείων (Fannie Mae, Freddie Mac) υπό κρατικό, πλέον, έλεγχο, είναι η στιγμή να αγοράσουμε όσο πιο πολλές υποθήκες κατοικιών γίνεται  και να μειώσουμε τους αποκλεισμούς από την χορήγηση δανείων» είναι η λογική τους.

Το τελευταίο,πάντως, που θα ήθελαν οι οικονομίες και οι αγορές θα ήταν να … κολλήσει η εφαρμογή τοπυ σχεδίου στην προεκλογική διαμάχη που εξελίσσεται στις ΗΠΑ…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης